E. TURGUT TEKİN
Büyük Menderes Havzası S.O.S. veriyor!
(Dünkü sayıdan devam)
Ne yazık ki Aydınlılar'ın beş yılı boşa gitmiş, bu hükümet bereket kaynağı olacak Çine Barajı'nı bitirememiştir. Bu da hiç hoş değil.
Büyük Menderes Havzası'nın özellikleri:
1- Akdeniz İklimi'ne bağlı özel bir iklimi vardır. Yazları kurak ve sıcak, kışları ılık geçer. Fazla kar yağarak, yüksek dağlarda depolanmaz. Kar deposu olmayan havzaya ancak, kasım, aralık, ocak, şubat, mart ve nisan aylarında etkili yağmur yağar. Bu yağmurların sularını toplarsan, havzada su kaynakları olur. Toplayamazsan yaz kısır geçer. Oysa Fırat ve Dicle Havzaları öyle değildir. Hem yazın yağmur alır, hem de kar deposu mevcut olan havza akarsuya devamlı su vererek, barajları besler.
2- Havzada su kaynakları az, sulanacak ovalar fazladır. Dinar ve Çivril Ovaları pancar eker, su ister. Denizli ve Aydın Ovaları pamuk eker ve pamuk da sürekli su ister. Adıgüzel ve Çivril Barajları yöreye bile yetmezken, koca Aydın Ovası'nı nasıl sulayacak?
Bugün Meriç-Ergene Havzası'nı, Balkan Dağları ile Kuzey Trakya Dağları besliyor. Havzada yer alan Süloğlu, Altınyazı, Kadıköy, Yukarı Karpuzlu, Sultanköy, Kayalıköy, Kırklareli, Armağan ve Karaidemir Barajları yaz ve kış beslenmektedir. Hatta kış aylarında barajlarda savak açılabiliyor. Yine Dicle ve Fırat Havzası Barajları da hem kış, hem yaz besleniyor.
Oysa Büyük Menderes Havzası'nın hem böyle bir olanağı yok hem de yazın devamlı sulamaya su verir. Ben bu ırmağa hayret ediyorum. Yine de Allah'ın izniyle geçtiği ovaları, vadileri yeşile boğuyor.
Bu yıl çiftçilerimiz su sıkıntısı çekecekler. Tarlalara ekecekleri ürünlere çok dikkat etsinler.
Bu nedenle geçtiğimiz günlerde Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi ve Söke Ovası Sulama Müdürü Ömer Yıldız üreticilerin tarlalarını bir an önce tav suyu kıvamına getirmelerini istediler. Tav suyu verilmeden önce kış yıkaması uygulamasının bu yıl yaşanılan su sıkıntısı nedeniyle yapılmamasını isteyen Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız, açıklamasında çiftçilerimize şu önerilerde bulundu:
Zamanla yarışıyoruz. Bu nedenle üreticilerin tarlalarını tav suyu konumuna getirmelerini istiyoruz. Irmakta ve kanallardaki su boşuboşuna denize akmasın!
-Bitti-