Bugün karne günü

Bugün karne günü

2008-2009 eğitim öğretim yılının ilk dönemi bugün sona eriyor.


Gerçek Gazetesi

Birinci dönemin yorgunluğunu atacak ve bol bol dinlenerek ikinci döneme hazırlanacak olan öğrenciler, ilk dönemin değerlendirmesi olan karnelerini alıyorlar.
Eğitim Sen Söke Temsilcisi Hayri Yaptaterek, yaptığı açıklamada öğrencilerin iyi bir tatil geçirmelerini dileyerek velilere de uyarılarda bulundu. Karnesinde zayıf notu olan öğrencilerin velilerine hoşgörülü olmaları konusunda dikkat çeken Yaptaterek, alınan karnenin, çocuğun karnesi olmasının yanı sıra, ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi olduğunu belirtti. Yaptaterek açıklamasına şöyle devam eti, “Eğitim sisteminin ve eğitim emekçilerinin geçtiğimiz yıllarda yaşadığı sorunlar, 2008-2009 eğitim-öğretim yılının ilk yarısında da devam etti. Gerek eğitimin ve yükseköğretimin, gerekse eğitim ve bilim emekçilerinin sorunlarını çözme noktasında hemen hemen hiçbir somut adımın atılmadığı bir dönemi daha geride bırakıyoruz.
2008 yılı, tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi eğitimin temel sorunlarının çözülmediği, eğitim niteliğinin daha da gerilediği, eğitim emekçisinin çalışma koşulları ve yaşam düzeyinin yükselmesi noktasında yeterince adımın atılmadığı bir yıl olmuştur. Bugüne kadar öğrencilerin sesleri, eğitim ve bilim emekçilerinin talepleri duymazlıktan gelinmiştir. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye"de her eğitim-öğretim yılı, bir öncekinin tekrarı olmaktan öteye gidememiştir.  
Eğitim öğretim yılının ilk yarısını bitiriyoruz. Milyonlarca çocuk ve gencimiz karne alacaklar. Bazı öğrencilerin karneleri bekledikleri gibi olurken, bazı öğrencilerin karnelerinde kırıklar olacak. Bu noktada özellikle geçtiğimiz yıllarda “zayıf karne” yüzünden yaşanan üzücü olayların önüne geçmek için öğrenci velilerine önemli sorumluluklar düşüyor.
Eğitim Sen olarak, karne alan öğrencilere ve onların velilerine önerilerimiz;
· Öncelikle dönem sonunda alınan karnenin, çocuğun karnesi olmasının yanı sıra, ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi olduğu unutulmamalıdır.
· Çocuğun kötü bir karnesi olabilir, ama tek başına karne notu çocuğunuzun başarısız olduğu anlamına gelmez. Çocuğunuzun karnesi, onun kişiliğinin göstergesi değil, okul başarısının göstergesidir. Velilerin bu durumu göz önüne almaları gerekir.
· Karne notları, öğrenciler ve veliler açısından bir “ölüm-kalım” meselesi olarak görülmemelidir.
· Veliler çocuklarını mümkün olduğunca başka çocuklarla kıyaslamamalıdır. Bu durum onların özgüvenini ve benlik algısını olumsuz etkiler. Çocukların psikolojisi bu durumdan olumsuz etkilenir.
· Karnesindeki başarısı için öğrenciler tebrik edilmeli, takdir edilmeli, fakat tamamen maddi nitelikli ödüller verilmemelidir. Benzer bir şekilde başarısız karne getiren öğrenciler kesinlikle cezalandırılmamalı, başarısızlığın nedenleri sorgulanmalıdır.
· Her başarısızlık yeniden değerlendirmeyi gerektirir. Bu değerlendirme de öğrencinin eksiklerini görmesini, eksikleri gidermek için yeni planlamalar ve çalışmalar yapmasını sağlayarak sonuçta başarıya ulaşmayı sağlar. Eğer eksikler görülemezse, tekrar aynı durumla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.
Son olarak şu temel gerçek unutulmamalıdır ki alınan karne notlarının telafisi her zaman mümkündür. Önemli olan, karnesi zayıf olan çocuğa hoşgörü ve sevgiyle yaklaşmaktır.
Bu duygularla, öğrencilerimize iyi tatiller diliyor. Saygılar sunuyorum”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.