BUGÜN 1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ

BUGÜN 1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ

BUGÜN 1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ

Gerçek Gazetesi  / Gülsüm TUNA
1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü kutlanıyor. Hayatın her insan için farklı anlamlar taşıyan çeşitli dönemleri vardır. Yaşlılığın da bu önemli dönemlerden biri olması nedeniyle 1990 yılında Birleşmiş Milletler 1 Ekim tarihini Dünya Yaşlılar Günü olarak ilân etmiştir.
Tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus oranı her geçen gün artmaktadır.
1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü vesilesi ile bir açıklama yapan Söke İlçe Sağlık Müdürü ve Söke Toplum Sağlığı Merkezi Başkan Vekili Dr. Ersev Kuyucu,  herkese sağlık ve huzur içinde yaşlanma dileyerek, yaşlılıkta sıkça görülen Alzheimer hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Dr. Kuyucu açıklamasında özetle, “Yaşlılık her insan için faklı bir anlam ve önem ifade eden çok özel bir dönemdir. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en önemli varlıklarımızdır. Yaşlılık dönemi 65 yaş sonrasını içermektedir. 65-75 yaş arası genç yaşlı, 75-85 yaş arası orta yaşlı, 85 yaş üzeri ise yaşlı olarak isimlendirilmektedir. Sağlıklı ve aktif yaşlanan bir toplum oluşturmak, 65 ve üzeri yaş grubuna yönelik sağlık hizmetlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü” çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Yaşlanmayı etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlardan en önemlileri, genetik, çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları, geçirilen ve halen devam eden hastalıklardır. Genetik özelliklerimizi olmasa bile diğer faktörleri iyileştirmek elimizdedir.
Yaşlılıkta beden sağlığı kadar ruh sağlığı da büyük önem taşımaktadır. Kişi kaygı, üzüntü, depresyon, fobiler, panik bozukluk gibi sorunlar yaşıyorsa bu duygu bozuklukları genel fiziki performansı da olumsuz etkilemektedir.
Alzheimer yaşlılıkta en sık görülen ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerden biridir. Alzheimer; hesaplama, plan yapma, yürütme, sorunları çözme, davranışları yeri geldiğinde sonlandırabilme, uygun yargıda bulunma gibi daha çok beynin frontal bölgesine ait becerilerde kayıplar ile kendini gösteren ve ilerleyen bir rahatsızlıktır.
Alzheimer bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastalığın ilerleyişi genellikle çok yavaştır ve olguların çoğunda bellek problemi ile kendini gösterir. Hastalık yaşla birlikte artar, ancak daha gençleri hatta elli yaş içindekileri de tutabilir. Bu nedenle sadece yaşlıların hastalığı diye düşünmemek gerekir.
Alzheimer hastalığının belirtileri zihinsel bozukluklar ve davranışsal bozukluklar olarak ikiye ayrılır.
Zihinsel Bozukluklar; unutkanlık, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü.
Davranışsal Bozukluklar; huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayal görme, Alzheimer hastalarının özenli bir bakıma ihtiyacı vardır. Hastanın yemesi, içmesi, uyuması, tuvalet alışkanlıkları, ilaçların alımı belirli bir düzen içinde olmalıdır.
Hastanın bulunduğu mekânda, odasında, eşyalarında ve giysilerinde değişiklik yapılmamalı, hasta alışık olduğu düzen içinde yaşamalıdır.
Hasta ile tartışılmamalı, azarlanmamalı, yapamayacağı şeyler istenmemelidir. Yürümesini kolaylaştıracak yürüteçlerin kullanımı teşvik edilmeli, hızlı yürüme yerine sakin, önüne bakar şekilde dikkatli yürümesi sağlanmalıdır. Hasta aşırı gürültülü, çok parlak renkli ışıklardan korunmalıdır. Hastanın tek başına dışarı çıkması kaza ve kaybolmalara sebep olabilir. Görme keskinliği azaldığı için kazaları ya da eşya ve gölgeleri yanlış değerlendirmeyi önlemek amacı ile oda iyi aydınlatılmalıdır. Kişinin daha önce severek kullandığı bir takım ufak eşyaları (kalem, saat, tespih, ruj, parfüm, çanta gibi) yanında olmalı, sevdiği ve anılarını tazeleyebileceği, konuşma olanağı yaratabilecek albüm, resimlikler göz önünde bulundurulmalıdır.
Geçmişte yapıp zevk aldığı hobi ve alışkanlıklarını (bahçe ile uğraşma, çok yormayan sporlar, resim, elişi, koleksiyonculuk, ufak tefek tamiratlar, şarkı söyleme, film seyretme gibi) sürdürmeye özendirilmelidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.