Bu hastalık gelişmiş toplumları ve kadınları daha çok seviyor

Bu hastalık gelişmiş toplumları ve kadınları daha çok seviyor

Uzmanlar pek çok kişinin karın ağrısı zannederek hafife aldığı safra kesesi taşlarının ilerleyen dönemlerde hayatı kabusa çevirdiğini belirtti. Bir çok hastalık geri ve az gelişmiş ülkelerde daha çok görülürken safra kesesi taşı rahatsızlığının ise gelişm

Aydın Liva Hastanesi Hekimi Op. Dr. Ziya Demirtaş, “Karnınızın sağ üst kısmında, midenizin hemen üstünde hissettiğiniz ya da hissedeceğiniz ağrıları sakın ola hafife almayın. Eğer bu ağrılara safra kesesi taşları neden oluyorsa, tedbir almazsanız ciddi hastalıklar kapınızı çalabilir” dedi.
Aydın’da pek çok kişinin safra kesesindeki şikayetleri ilk etapta önemsemediğini ilerleyen aşamalarda ise sıkıntının ilerlediğini belirten Ege Liva Hastanesi Genel Cerrahı Op. Dr. Ziya Demirtaş, “Safra kesesi; karın sağ üst kısmında, karaciğerin altında, yaklaşık 50 ml lik büyüklükte safra depolayan bir küçük armut görünümünde organdır. Karaciğerde, yapılan safra, safra yolları vasıtasıyla safra kesesine gelir burada depolanır. Yemek yeme esnasında ve sonrasında alınan gıdaların özellikle yağların sindirimi için içindeki safrayı kasılarak yine koledok denilen safra yolu vasıtasıyla on iki parmak bağırsağına fışkırtarak boşaltır. Günde ortalama karaciğerde 0,5-1,5 litre safra yapılır. Safra kesesi ve safra yollarında beklemede olan safradan safra taşları, safra çamuru oluşur. Safra yollarına nazaran, safra kesesinde taş oluşumu çok daha fazladır” dedi.
“GELİŞMİŞ ÜLKE VE TOPLUMLARDA DAHA SIK RASTLANIYOR”
Safra kesesi taşı rahatsızlıklarının gelişmiş ülke ve toplumlarda daha sık görüldüğünü belirten Ege Liva Hastanesi Genel Cerrahı Op. Dr. Ziya Demirtaş, “En çok kolesterol taşları yüzde 75 sonra pigment taşları yüzde 25 görülmektedir. Dünya üzerinde görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişmektedir. Yaş arttıkça ve kadınlarda safra kesesi taşları daha sıklıklar görülmektedir. 40 yaşın üzerinde her 5 yılda toplumun yüzde 3 ünde safra kesesinde taş oluşma ihtimali vardır. Gelişmiş ülke ve toplumlarda safra kesesi taşları daha sıktır. Gerek safra taşları gerek oluşan bu hastalıklarla ilgili çeşitli belirtiler görülmektedir. Klinik olarak en çok ağrı ve özellikle kolik tarzında (şiddetlenip yavaşlayan) ağrılar görülmektedir. Safra kesesi taşları olan hastaların 1/3 ünde kolik tarzında ağrılar olmaktadır. Sıklıklar yemeklerden sonra olmakta ve taşın veya taşların safra kesesi kanalının (Sistik kanal) ağzının tıkanmasıyla olur. Ağrı ani ve şiddetli başlar. Yavaş yavaş azalıp geçebilir. 3 saat kadar sürebilir. Ağrı daha çok mide ön kısmında ve karın sağ üst kısmında olur, sırta ve küreklerin arasına bazen kalp bölgesine vurur” diyerek bu tür sıkıntı yaşayanların mutlaka hekime başvurması gerektiğini belirterek artık çok basit bir ameliyatla tedavinin yapıldığını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.