Borsalar pamuk ithalatına isyan etti
Borsalar pamuk ithalatına isyan etti
Gerçek Gazetesi
Levent Tuncer
Aydın, Nazilli ve Söke Ticaret Borsaları, Türkiye ekonomisinde cari açık büyüklüğünün baş sorumlusunu pamuk ithalatı göstererek, pamuk ithalatının kontrol altına alınması istendi.
Aydın, Nazilli ve Söke Ticaret Borsaları"nın ortak çalışmasıyla yapılan tespitler ile ilgili dosyanın tüm milletvekilleri, ilgili Bakanlıklar, ülkede pamuk üretimi yapan tüm illerin ticaret borsaları ve tarımsal kuruluşlarına gönderildiği belirtildi. Borsaların ortak açıklamasını Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık yaptı.
Türkiye"de pamuk piyasasının 4 aydır hasta olduğunu ve ithal pamuk fiyatları ile yurtiçi fiyatlar arasında yüzde 20-25 arasında farklar oluştuğunu belirten Bertan Balçık; Türk pamuğunun dengesiz ithalata ve 2 yıl vadeli ABD kaynaklı GSM-102 kredisine yenik düştüğünü söyledi. Balçık, cari açığı olumsuz etkileyen pamuk ithalatına mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini iddia etti. dile getirdi. Pamukta yıllardır liberal politikaların uygulandığı Türkiye"de, iplikçilerin yaptığı aşırı ithalatın iç piyasadaki dengeleri alt üst ettiğini vurgulayan Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, İplikçiler, yurtdışından pahalıya mal ettikleri ithal pamuğun acısını adeta yerli üreticilerden ve çırçırcılardan çıkarmaktadır. Üreticiler pamuklarını maliyetlerinin yüzde 20 aşağısına satmaktadırlar. Bu durumda, 2012 Mayıs ayında ödenecek olan 42 Kuruş prim ancak kütlü pamuk maliyetini karşılamaya yetmektedir dedi.
İHTİYAÇTAN
FAZLA İTHALAT
BAĞLANTISI
TÜİK rakamlarına göre 2011 yılında 980 bin ton lif pamuk üretimi beklenen Türkiye"de, iplikçilerin ihti- yacı 1 milyon 300 bin Ton olduğu belirtilirken, Bertan Balçık; Oysa iplikçilerin aradaki 320 bin tonluk farkın çok üzerinde ithalat yaptıkları bilinmektedir. İç piyasa fiyatlarının dış piyasa ile dengeye gelebilmesi için pamuk ithalatının bir süreliğine sınırlandırılması zaruri hale gelmiştir. Aksi takdirde üretici aleyhine oluşan fiyat farkı 2012 yılında pamuk üretimimizi düşürecektir. Bunun en bariz kanıtı, bütün pamuk ekimi yapılan bölgelerde, buğday ve mısır ekimine yönelişin başlamış olmasıdır diye konuştu.
PAMUK İTHALATI
CARİ AÇIĞI
BÜYÜTÜYOR
ABD kaynaklı pamuk ithalatı için tahsis edilen 2 yıl vadeli GSM-102 kredisinin kendileri için için tehdit oluşturmaya devam ettiğini, 2012 yılında bu kaynağın 325 milyon dolar olarak açıklandığını ifade eden Balçık; bu rakamın Ege Bölgesi"nde yapılan üretime yakın bir miktara denk geldiğini kaydetti. Haksız rekabete sebep olan ve cari açığı kamçılayan yabancı devletlerin kendi mallarını pazarlamak için kullandırdıkları bu tip fonların acil olarak durdurulması gerektiğini belirten Balçık, Üretim, tüketim miktarları gerçekçi bir şe- kilde tespit edilip ihtiyacın çok üzerinde yapılan ithalat bağlantısının önüne geçilmelidir. Ki bugün için piyasada yaşadığımız sorunların çözümü buna bağlıdır. Aksi takdirde pamuk piyasası hasta olmaya devam edecektir diye konuştu.
MUTLAKA
KONTROL ALTINA
ALINMALI
İthalatın tamamen durdurulmasını değil, pamuk üreticisi ve ülke ekonomisine zarar vermesi nedeniyle mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini ifade ettiklerini belirten Bertan Balçık, şunları söyledi: Pamuk bu ülkenin gerçeği. Pamuk üretiminin devam edebilmesi için pamuk üreticilerinin desteklenmesinin yanında zarar veren ihtiyaç fazlası ithalatın kontrol altına alınması gerekmektedir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.