Bir meslek daha tükenme noktasına geldi
Türkiye’de işsizliğin her geçen arttığı açıklanırken, Aydın’da işadamları sanayide mum ışığı ile eleman aramaya başladı.
Meslek lisesinden işini öğrenerek diplomasını alanların 3 bin TL maaşla istihdam edildiği kaynak, metal doğrama, ısıl işlem ve çelik konstrüksiyon dallarının bulunduğu Metal Teknolojileri Bölümleri kapanma noktasına geldi. Aydın’daki meslek liselerinin metal teknolojileri sınıflarına kayıt yaptıran öğrenci olmayınca bölümler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Aydın ve ilçelerindeki Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Atça Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Söke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi metal teknolojileri bölümüne toplamda 3 öğrenci kayıt yaptırması sonucu hiçbir okulda sınıf açılamıyor. Meslek liseleri 2 sene üst üste sınıf açamadığı takdirde metal teknolojileri bölümü ve bölüme bağlı olan kaynak, metal doğrama, ısıl işlem ve çelik konstrüksiyon dalları kapanacak. Yetkililer ise Eylül ayına kadar öğrencilerin bölüm değiştirerek metal teknolojileri sınıflarına geçiş yapmasını umut ediyor.
Türkiye’nin kanayan yarası olan meslek liseleri, öğrencilerin ve velilerin ilgisizliği nedeni ile öğrenci kaydı alamıyor ve sanayide de kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Deneyimli kalifiye elemanların 3 bin liraya varan maaşlar almasına rağmen öğrenciler bilişim teknolojileri bölümlerini tercih ediyorlar.
Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da üretim yapan fabrikalarda bilgi ve becerisi olan meslek sahibi kalifiye eleman ihtiyacı artarken meslek liselerine yeterli ilginin olmaması, sanayicileri kara kara düşündürüyor. Sanayiciler, geçici olarak Türkiye İş Kurumu ile ortaklaşa düzenledikleri mesleki kurslar ile ihtiyaç duydukları elemanları karşılamaya çalışıyorlar.
Üretim sahasının yüzde 90’nını metal teknolojileri konusunda kalifiye personelden oluştuğunu belirten OKT Trailer Genel Müdürü Hakan Maraş, “Aydın’da meslek sahibi kalifiye eleman bulma konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. İŞKUR ile ortak UMEM Beceri 10 kursları düzenleyerek uzmanlaşmış kalifiye eleman ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz sene sadece bu yöntem ile 53 kişiyi istihdam ettik. Şuan da ise 50 deneyimli personeli hemen istihdam edebiliriz. Meslek liselerini ise imkanlarımız doğrultusunda destekliyoruz. Özellik Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yeni sınıflar açıyoruz, staj programları gerçekleştiriyoruz ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bu okuldaki metal teknolojisi alanından mezun olan öğrencilerimize de iş garantisi veriyoruz. Aydın’ın ve ülkemizin kanayan yarası olan meslek liselerine önümüzdeki dönemlerde daha fazla destek olarak sanayimize nitelikli personellerin yetişmesini sağlayacağımıza inanıyorum. Otomotiv sanayimizin 2023 hedeflerine ulaşmasında en kritik nokta olan meslek sahibi yeni nesiller yetiştirilmesi ile bu sürece bir tuğla da biz koyacağız.” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.