Biodizel ve Etanol üretimi ve gübre kullanımı
TZOB BAŞKAN VEKİLİ VE MANİSA ZİRAAT ODASI BAŞKANI NURİ SORMAN: -''AŞIRI TALEP VE PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ NEDENİYLE GÜBRE FİYATLARINDA YÜZDE 100'Ü GEÇEN ARTIŞ YAŞANDI''
Gerçek Gazetesi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, ''Aşırı talep ve petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle gübre fiyatlarında yüzde 100'ü geçen artış yaşandı'' dedi.
Sorman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılına ait desteklemelerin üreticilere hala ödenmediğini belirterek, yetkililer tarafından desteklemelerin miktarlarının bile belirlenmediğini söyledi.
Üreticilerin gübre ve mazot başta olmak üzere bugünkü girdi fiyatlarıyla tarlaya inmesinin mümkün olmadığını ileri süren Sorman, ülkemizde tarımsal planlamanın olmamasından dolayı, çiftçinin bu yıl ne üreteceğini ve hangi fiyattan üreteceğini bilmediğini kaydetti.
Tarımsal ürünlerin biodizel ve etanol gibi enerji yakıtı üretiminde kullanılmasının dünyada gübre kullanımını artırdığına işaret eden Sorman, ''Biodizel ve etanol üretiminde kullanılan tarımsal ürünlerin çok çabuk gelişmesi için aşırı bir gübre kullanımı söz konusu. Aşırı talep ve petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle gübre fiyatlarında yüzde yüzü geçen artış yaşandı'' dedi.
Sorman, gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle yerli üreticilerin çaresiz kaldığını ifade ederek, şunları söyledi:
''Biz üreticinin gübre konusundaki rahatsızlığını sayın Başbakana bildirdik. O da bize İran'da bir gübre fabrikasının satın alındığını, bu fabrika sayesinde çiftçiye daha ucuz gübre temin etmek istediklerini söyledi. Bu sorunun çözümüne yönelik olumlu bir adım olmasına rağmen, söz konusu fabrika ile tüm Türkiye'nin gübre ihtiyacının karşılanması mümkün değildir.''
-KURAKLIK DESTEĞİ ALAMAYANLAR-
Ege bölgesindeki barajların doluluk oranlarının geçen yıl seviyesinde olduğunu aktaran Sorman, tehlike yaklaşmadan gereken önlemlerin alınması gerektiğini, kendilerinin daha önce de savunduğu yapay yağışın baraj havzalarında uygulanmasıyla sorunun kısmen de olsa çözülebileceğini, aksi halde tarımsal rekoltelerin geçen yılki gibi büyük oranlarda düşeceğini söyledi.
Sorman, kuraklıktan sadece arpa, buğday, fiğ ve korunga üreticilerinin olumsuz etkilenmediğini belirterek, kuraklık desteğinin sadece bu ürünlere verilmesinin, diğer ürünleri yetiştiren üreticileri mağdur ettiğini, kuraklık desteğinden daha fazla ürünün faydalanması gerektiğini kaydetti.
(A.A.)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.