Bilgisayar kullanımı çocuklarda gelişimi engelliyor
Uzman klinik psikologu Yekta Korkmaz, 0-6 yaş arasındaki çocukların, uzun süre bilgisayar kullanmalarının gelişimlerini engelleyeceğini söyledi.
İstanbul’da görev yapan uzman klinik psikologu Korkmaz, bilgisayar ve teknolojik aletlerin çocuklar üzerindeki etkisi ile ilgili açıklama yaptı. Hızla gelişen teknolojinin bir çok alanda hayatlarını kolaylaştırdığını belirten Korkmaz, aşırı kullanımın büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. İlkokul öncesi dönemi çocukların, bilgisayar, tablet veya telefonları genellikle oyun amaçlı kullandığını hatırlatan Korkmaz, kullanım süresinin artıkça çocukların gelişimlerinde problemlerin ortaya çıktığını bildirdi. Bunun, ileriki dönemler için tehlike oluşturduğunu aktaran Korkmaz, "0-6 yaş arası dönemde çocukların zihinsel, duygusal, sosyal ve dil gelişimleri oldukça hızlıdır. Çocukların kendi yaşıtlarıyla oynadığı oyunların saklambaç, ip atlama, kule yapma, boyama, kes-yapıştır, lego, sek sek, ince motor, kaba motor, dil gelişimi, sosyal-bilişsel alanlarının gelişimine katkısı fazladır. Ebeveynlerin çocuklarını teknolojik aletlerden çok bu tarz oyunlara yöneltmesi gelişimleri için oldukça önemlidir. Çocukların yaklaşık 2 yaş civarında teknolojik aletlere ilgisi başlar. 3 yaş öncesinde teknolojik cihazlarla ilgilenmesine olabildiğince engel olmak 3 yaş sonrasında ise bunu olabildiğince en aza indirerek en fazla gün boyu toplamda 20 dakika anne babanın denetimi altında kullanmasına izin verilebilir. 4-6 yaş grubu çocukları için bilgisayar oyunları çok cazip gelebilir ailenin bu konuda net tavır sergilemesi esnek olmaması çok önemlidir. Günde en fazla toplamda yarım saat olarak ailenin de onayladığı oyun veya çizgi filmleri izlemesine izin verilebilir” dedi.
“YAŞ İLERLEDİKÇE İNTERNET KULLANIMINI DENETİM ALTINA ALMAK GÜÇLEŞİR”
Çocuğun yaşı ilerledikçe internet kullanımını denetim altına almanın güçleşeceğini anlatan Korkmaz, şöyle devam etti:
"Çocuğa ‘bilgisayarı bırak, başka bir şey yap’ demek yetmez bırakması için ondan daha çok keyif alacağı bir seçenek sunmanız gerekmektedir. Bunun için, onunla keyifli zaman geçirmeyi sağlayın. Sinema- tiyatro gibi sanatsal faaliyetlere katılın, müzelere gidin. Kapalı alanlardan çok orman, koru, sahil gibi açık alanlarda zaman geçirin. Evde geçirdiği zamanlarda, kış aylarında park, oyun alanı gibi yerler için şartların olumsuz olduğu durumlarda bilgisayar kullanımı daha çok artar bunun için birlikte kitap okuma, boyama yapma, puzzle, gazete veya dergilerde olan küçük labirent bulmacalar, kes-yapıştır, kule yapma gibi oyunlar oynayarak zaman geçirmeye çalışın. Çocuğun kelime daracığını geliştirmek için küçük oyunlar oluşturun. Çocuğun ilgi alanlarını yeteneklerini öğrenip ve bu alanda onları destekleyin. Spor faaliyetlerine yönlendirin. Sosyal ilişkilerini destekleyin, bunun için akranlarıyla ev dışında zaman geçirmesini sağlayın veya ev ziyaretleri yaparak akranlarıyla bir araya gelmesine sağlayacak ortam oluşturun. Çocukların akranlarıyla zaman geçmesi beraber oyunlar oynaması çok önemlidir. Bunun için fırsatlar oluşturun."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.