Belediyeden hatalı tahakkuk!
Vatandaşın tepkisi üzerine, katı atık bedelleri ile ilgili basın açıklaması yapıldı
Yapılan tahakkuklarda işyerlerinin sınıflandırlmalarında meydana gelen hatalı tahakkuklar
nedeniyle uygulama yeniden değerlendirileceğinden, tebligat ve tahakkuk işlemleri durduruldu
İmdat GÜÇLÜ
Gerçek Gazetesi
Evlerden su faturaları ile tahsil edilen katı atık bertaraf bedellerinin işyerlerinden de tahakkuk ve tebligatlarının yapılması vatandaşların tepkisini çekiyor.
Yapılan tahakkuklarda işyerlerinin sınıflandırılmalarında meydana geldiği anlaşılan hatalı tahakkuklar da görülmekte. Yüksek tahakkuk bedelleriyle karşı karşıya kalan vatandaşlar soluğu Söke Belediyesi"nde alırlarken, uygulamaya ve yüksek tahakkuk bedellerine itiraz ediyorlar. Katı atık berteraf bedellerini yüksek bulan vatandaşların, katı atık berteraf bedellerinin tespitinin neye göre yapıldığı, diğer belediyelerce de uygulandığı belirtilen bertaraf bedellerinin neye göre belirlendiği hususunda soruları Söke Belediyesi"nden yapılan yazılı basın açıklaması ile cevaplandırıldı.
Söke"de bir süredir evlerden su faturaları ile tahsil edilen katı atık bertaraf bedellerinin işyerlerinden de Belediye Meclisi"nin 03/09/2010 tarih ve 2010/8-8 nolu kararı ile tahakkuk ve tebligatları yapıldığı açıklanırken, Yapılan bu uygulama 2872 sayılı Çevre Kanunun 11. maddesinin 3. fıkrasının 10. bendine dayanılarak yapılmaktadır. İlgili yasa gereği ülkemizdeki tüm belediyeler Katı Atık Berteraf Bedellerini tahakkuk ettirmek ve tahsil etmekle yükümlüdürler. Yapılan uygulama sadece belediyemize ait bir uygulama olmayıp, giderek bütün belediyelerin yerine getirmesi gereken bir uygulamadır. Çevremiz belediyelerden; Kuşadası, Davutlar, Güzelçamlı gibi Kuş-Atak Belediyeler Birliği üyesi belediyelerde de aynı uygulama yapılmaktadır. denildi.
Söz konusu katı atık berteraf bedellerinin tespitinde de, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 27/10/2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete"de yayınlanarak yürürlüğe giren "Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik" esas alındığı belirtildi.
Vatandaşların tepkisini çeken, yüksek tahakkuk bedellerinin de işyerlerinin sınıflandırılmalarında meydana gelen hatadan kaynaklandığı açıklanarak, Yapılan tahakkuklarda işyerlerinin sınıflandırlmalarında meydana gelen hatalı tahakkuklar nedeniyle uygulama yeniden değerlendirileceğinden, tebligat ve tahakkuk işlemleri durdurulmuştur. denildi.
Yazılı basın açıklamada; 05/07/2008 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin bertaraf maliyetinin karşılanması konulu, 13. madde 1. ve 2. fıkraları da iktibas edilerek, katı atık bertaraf bedellerinin kirleten öder prensibiyle hareket edilerek uygulamaya konulduğu belirtildi.
13. maddenin 1. fıkrası şöyle: Atık bertaraf maliyetinin, "kirleten öder" prensibine göre, atığın sahibi veya atığın kaynaklandığı ürünün üreticisi tarafından karşılanması esastır.
13. maddenin 2. fıkrasında da; belediyeler, il özel idareleri veya bu kurumların oluşturduğu birlikler tarafından kurulan veya kurdurulan, işletilen veya işlettirilen evsel katı atık bertaraf tesislerinden yararlanan ve/veya yararlanacakların, sorumlu yönetimlerin yapacağı yatırım, işletme, bakım, onarım ve ıslah harcamalarına katılmakla yükümlü oldukları belirtilirken, Bu hizmetten yararlananlardan, belediye, il genel meclisi veya birliklerce belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınır. Tahsil edilen ücretler, katı atıkla ilgili hizmetler dışında kullanılamaz. denilmekte.
2872 sayılı Çevre Kanunun 11. maddesinin 3. fıkrasının 10. bendine de yer verilen açıklamada; Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdürler. Bu hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacaklar, sorumlu yönetimlerin yapacağı yatırım, işletme, bakım, onarım ve ıslah harcamalarına katılmakla yükümlüdür. Bu hizmetten yararlananlardan, belediye meclisince belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınır. Bu fıkra uyarınca tahsil edilen ücretler, katı atıkla ilgili hizmetler dışında kullanılamaz. denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.