Baş ağrısı insanların yüzde 90'ından fazlasını etkiliyor
Baş ağrısı çoğunlukla insanı öldürmez ama...
Baş ağrısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Mersin'in Anamur ilçesi Akarca Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Gülay Uysal, baş ağrısının bir insanın hayatı boyunca en sık çektiği ağrı olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 90'ından fazlasının hayatının bir döneminde başlarının ağrıdığını ifade eden Uysal, baş ağrısının bir hastalıktan ziyade bir belirti olduğunu kaydetti. Basit bir soğuk algınlığının neden olabildiği gibi beyin tümörü gibi de bir çok hastalığın eşlik edebildiğini görüldüğünü kaydeden Uysal, başka her hangi bir hastalık olmadan tek başına da görülebildiğini vurguladı. Her yaşta insanda baş ağrısının görülebileceğinin altını çizen Uysal, "Baş ağrısı genel olarak kadınlarda daha sık görülmektedir.Ancak farklı baş ağrısı sendromları farklı cinsiyet dağılımı göstermektedir. Baş ağrısı seyrek geldiğinde can sıkıcı, sık geldiğinde ise insanı canından bezdirebilir. Ağrılar, kişiyi sinirli, aksi, geçimsiz, istenmeyen ve sevimsiz bir insan yapar. Baş ağrısı yüzünden işten atılabilir ve hatta eşinizden boşanabilirsiniz ve sosyal hayatınız bu yüzden zarara uğrayabilir. Sürekli başı ağrıdığı için sık sık işe gelemeyen veya gelse de verimli çalışamayan bir elemanı iş yerinde kim ister? Ya eve geldiğinizde hemen her gün başı ağrıdığı için sizi asık suratla karşılayan ve hemen gidip yatan eşinizle ne kadar mutlu olabilirsiniz? Arkadaşlarınız sizi her bir yere çağırdığında ‘benim başım ağrıyor, ben gelmeyeyim’ dediğinizde bir süre sonra artık sizi bir yere davet etmekten vazgeçeceklerdir.Yani baş ağrısı çoğunlukla insanı öldürmez ama sosyal yaşantınızın kalitesini ciddi anlamda etkiler" diye konuştu.
"BAŞ AĞRISININ YÜZLERCE NEDENİ VARDIR"
Baş ağrısının yüzlerce nedeninin olduğuna vurgu yapan Uysal, "Bunları kabaca iki gruba ayırabiliriz. Birinci gruptakilerde tüm muayene bulgularınız ve yapılan tetkikler normal olup ve ağrının gözle görünür bir nedeni yoktur. Bu grup baş ağrılarına biz ’primer baş ağrıları’ diyoruz. En sık bu tür baş ağrıları görülür. Primer baş ağrılarına en önemli örnekler. miğren ve sinirsel baş ağrısıdır. Bunların dışında kronik günlük baş ağrısı, beniğn öksürük baş ağrısı,beniğn egzersiz baş ağrısı,benign sexüel baş ağrısı gibi pek çok başka primer baş ağrısı vardır.Primer baş ağrılarının bir kısmının genetik olduğu düşünülmektedir. İkinci grup baş ağrılarında ortada ağrıya neden olan gösterilebilir bir sebep vardır ve bu sebep gerekli tetkiklerle ortaya konulabilir. Bu grup baş ağrıları na da ‘sekonder baş ağrıları’ diyoruz. Bu grupta basit bir grip ya da sinüzitten beyin tümörüne veya beyin kanamasına kadar çok çeşitli nedenleri sayabiliriz.Sekonder baş ağrıları daha seyrek olarak karşımıza çıkarlar" ifadelerini kullandı.
"HERGÜN AĞRI KESİCİ ALMAK BİR BAĞIMLILIKTIR"
Baş ağrısı denince çoğu insanın aklına beyin tümörü geldiğini belirten Uysal, "Halbuki baş ağrısı şikayetiyle doktora başvuran 100 kişiden belki ancak birinde beyin tümörü bulunur. Beyin tümörlerinin çoğunda baş ağrısına rastlanır ama ek olarak kol-bacak güçsüzlüğü, uyuşma, bayılma ve çift görme gibi bulgular da olur. Doktorunuz size baş ağrınızın detaylarını sorarak ve sizi muayene ederek bunda kolaylıkla şüphelenir ve gerekli tetkikleri ister. Hergün devamlı ağrı kesici almak bir bağımlılıktır. Bu sadece bildiğimiz ağrı kesiciler için değil,'ergotamin' maddesini içeren migrene özgü ilaçlar için de geçerlidir.Bunun morfinmanlıktan, eroinmanlıktan tek farkı morfin ve eron kullananların toplumca saygı görmemesidir. Düzenli her gün alınan ağrı kesiciler ilk başta baş ağrısını geçirirler ancak giderek etkileri azalır ve hasta başının ağrısını gidermek için giderek daha yüksek dozda ağrı kesici almak zorunda kalır ama baş ağrısı tamamen geçmez. Ağrı kesiciler yüksek dozlarda düzenli tüketildiklerinde kendileri de baş ağrısına sebep olurlar.Biz buna tıp dilinde ’ilaç kötüye kullanımı baş ağrısı’ diyoruz. Ağrı kesiciler aşırı dozlarda ve uzun süreli kullanımda böbrekler, karaciğer, kan hücreleri ve mide-barsak sistemi üzerinde zararlı etki gösterirler. Bu bağımlılıktan kurtulmakta zorlanan hastaların bir nöroloji uzmanına başvurması gerekir" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.