Barajların son durumu sevindirdi
HAYVANLAR DAĞA VE AHIRA, KÖYLÜLER MERA VE PAMUK TARLASINA BALIĞA! PEKİ, ÇİFTÇİ VE BESİCİNİN ZARARINI KİM KARŞILAYACAK?
Gerçek Gazetesi / Güven ÖLMEZ
Yeni yıl yağmurlarla geldi, Büyük Menderes Nehri Koçarlı ve Söke Bölgesi’nde taşkın vermesine rağmen, Aydın sulamasının can damarı olan Kemer Barajı ile Çine Barajı’nda doluluk oranlarının artmasını sağladı.
1 ay önce her iki barajda doluluk oranları yüzde 50 düzeyindeyken Kemer Barajı yüzde 75, Çine Barajı da yüzde 70 düzeyine yükseldi. Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız, Denizli ve Afyon Dinar bölgesine kar yağdığı için kar sularının Denizli’deki Adıgüzel Barajı’na ilerleyen aylarda katkı koyacağını söyledi. Kasım ayında Adıgüzel Barajı’nda doluluk oranı yüzde 46 iken yüzde 50’yi aştı. Kemer Barajı’nda doluluk oranı yüzde 39 iken yüzde 65, Çine Adnan Menderes Barajı yüzde 24’ten yüzde 48’e yükseldi.
HAYVANLAR DAĞA VE AHIRA, KÖYLÜLER MERA VE PAMUK TARLASINA BALIĞA!
PEKİ, ÇİFTÇİ VE BESİCİNİN ZARARINI KİM KARŞILAYACAK?
Büyük Menderes Nehri’nin taşkın vermesiyle birlikte Söke’deki Akçakaya ovası da sular altında kalıyor. Hal böyle olunca da besicilik ve tarım gidiyor, balıkçılık başlıyor.
Nehir bu yılda taşkın verdi, Akçakaya halkı bir kez daha kaderini yaşadı. Akçakaya Muhtarı Nihat Gölcük, nehir yatağının Ege Denizi’ne kadar olan bölümünün bir an evvel temizlenmesi gerektiğine bir kez daha dikkat çekti. Taşkın suları altında kalan Akçakaya Ovası’nda tarım ve besicilikte sulara gömülürken, vatandaşlarda teknelerle yemekliğini çıkarmak için balığa açılmaya başladı.
Akçakaya Ovası’nda 12 bin dekarlık mera ve pamuk tarlası Büyük Menderes Nehri’nin taşkın suları altında kaldı, vatandaşlarda hayvanlarını dağa ve üst bölgelerdeki besi damlarına çıkarmak zorunda kaldı. Akçakaya mahallesi muhtarı Nihat Gölcük arazilerde su derinliğinin 2 metreye ulaştığını söyledi, ”Taşkın maalesef bizim kaderimiz. Nehir yatağı Ege Denizi’ne kadar temizlenmediği takdirde biz bu taşkınları hep yaşarız” dedi.
Meranın sular altında kalmasıyla birlikte vatandaşta hayvanlarını üst bölgelere çıkarmak zorunda kaldı, ek saman ve silaj masrafı yapmak zorunda kaldı. Araziler sular altında kaldığı içinde bazı köylüler yemeklik balığını tutmak için tekneyle denizi andıran pamuk tarlalarına açıldı. Zira Büyük Menderes Nehri’ndeki değişik türdeki balıklar sularla birlikte tarlalara girmeye başladı. Fakat zaten zor durumda olan besicinin ek yem masrafını kim karşılayacak?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.