Bal üreticileri bu yıl tat alamadı
Bal üreticileri bu yıl tat alamadı
Gerçek Gazetesi
Yıllardır kuraklık ve Yunan arıları ile mücadele veren Türk arıcıları bu yıl düşen fiyatlar ve arıların ürettikleri mevcut balı kendilerinin tüketmesi nedeniyle zora düştü. Geçen yıl tenekesi 210 TL"ye satılan balın bu yıl 110 TL"ye düşmesi Türk arıcısını çaresiz bıraktı. Rekolte düşüklüğüne bir de fiyatların düşmesi eklenince, arıcılar kredi kullanmak için bankalara akın etti. Ancak, bürokratik işlemler ve prosodürleri yerine getiremeyen bal üreticisinin günü kurtarmak adına rantçı tüccar ve tefecinin eline düştüğünü belirten Arıcılar Birliği sorunun çözümü için yetkililerde yardım istedi.
Türkiye"de önceki yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl yağışlı geçen havalar Türk arılarını rehavete soktu. Özellikle son aylarda gece-gündüz arasındaki yüksek ısı değişikliği nedeniyle Türk arıları, kendi ürettikleri balları kendileri yiyince, arıcının ümidi bir başka bahara kaldı. Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, 2008 yılına göre 2009 yılında kovan başına bal veriminin yüzde 60 oranında azaldığını bununla birlikte düşen fiyatların sektörü zora soktuğunu ifade etti.
Hiç bal alınmasa dahi Türk tarımının geleceği ve tarımsal üretim için arıcılığın devlet eliyle de olsa yapılması gereken bir faaliyet oluğunu belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, devlet desteklemesi ile sektördeki bu sorun ve zararın giderileceğine inandıklarını ifade etti. Dünyanın pek çok ülkesinde arıcılık faaliyetinin bal üretiminden ziyade, tozlaşmanın sağlanması amacıyla yapıldığını kaydeden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, önceki yıl kuraklıktan bu yıl da gece-gündüz arasındaki yüksek ısı farkından dolayı sezonun sıkıntılı geçtiğini söyledi.
Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç konuyla ilgili açıklamasında Bugün tarihi itibariyle özellikle İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere ülke geneline havalar geceleri soğuk gündüzleri kapalı rüzgarlı ve yağışlı geçtiği için, arılar da yoğun yavru dönemi yaşadığından dolayı kovan içerisinde birikmiş olan balı arılar tüketti. Mevsim itibariyle 2008 yılı ile 2009 yılını kıyaslayacak olursak bal üretimi 5"te 3 oranında azaldı dedi.
UMUTLAR TRAKYA, HARRAN VE SÖKE OVALARINA SAKLANDI
Şu ana kadar üretim sezonu sıkıntılı geçse de umutlarını Trakya, Harran ve Söke Ovaları"na sakladıklarını kaydeden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç Trakya, Harran ve Söke Ovası ile Çambalı üretimine yeni başlanacak.
Eğer burada da verim aynı oranda düşecek olursa bal rekoltesinde gözle görülür bir düşüş yaşanacak. Bütün buna rağmen 2008 yılında 170-210 bin lira arasında alınıp satılan bir teneke bal şu an itibariyle 110 bin lira civarında işlem görmektedir. Birlikler olarak balın tenekesinin yeniden eski seviyesine gelmesi için yapılan bazı çalışmalarımız var. Ancak üreticinin krizden de etkilendiği için dayanma gücü yok. Bankalar her ne kadar "Üreticiye destek ve ürüne destek diyorlarsa" da iş ciddiye binip kredi alma aşamasına gelindiğinde çok değişik bahanelerle kredi kullanımında da sıkıntı yaşanıyor. Dolayısıyla üretici şu anda maalesef tefecinin ve sadece rantçı tüccarın eline mahkum oluyor dedi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.