"Bafa'ya su, Ege'ye bereket" projesi
"Bafa'ya su, Ege'ye bereket" projesi
Gerçek Gazetesi
Hem Bafa Gölü'nün i yileştirilmesi hem de bölgedeki tarımsal faaliyetlerin devamı için "Bafa'ya Su, Ege'ye bereket" sloganıyla, Coca-Cola Türkiye - WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) iş birliğinde imzalanan ve Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) yerel STK olarak destek verdiği proje devam ediyor. Proje kapsamında Söke ve Milas bölgesindeki çiftçilere ulaşmak için pilot bölgelerde çiftçi eğitimleri başlandı. Çitçi eğitimlerin ilki Milas İlçesi, Bafa Beldesi'ne bağlı Gölyaka Köyü'nde gerçekleşti.
Ege Denizi'nin antik dönemdeki Latmos Körfezi olan Bafa Gölü, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, kuşlarıyla büyük bir zenginliği barındırmaktadır. Antik Dönem'de, Anadolu coğrafyasındaki mitolojik hikayelerden birisi olan; Ay tanrıçası Selene'yle, Çoban Endymion'un aşkının geçtiği Bafa Gölü, son yıllarda birçok sorunlarla karşılaştığından, sivil toplum örgütleri ve devletin ilgili kurumlarınca çözüm arayışlarına gidilmişti.
Hem Bafa Gölü'nün i yileştirilmesi, hem de bölgedeki tarımsal faaliyetlerin devamı için "BAFA'YA SU EGE'YE BEREKET" sloganıyla, EKODOSD'UN yerel STK olarak destek verdiği, Coca-Cola Türkiye-WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) işbirliğinde imzalanan projede, program gereği ilgi gruplarının katıldığı birçok toplantılar yapılmıştı. Yöre halkı, Sivil Toplum Kuruluşları, İş dünyası ve ilgili kuruluşların işbirliğiyle çözüm için somut arayışların yapıldığı Bafa Gölü projesinde, hep birlikte damla sulamanın yaygınlaştırılması ve koruma kullanma dengesinin sağlanması planlanıyor.
Uygulanabilirlik, sürdürebilirlik ve yerel halk ile et kileşim prensipleri doğrultusunda projenin başarısı yerel sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile mümkün olacağı belirtilmiş, Söke ve Milas bölgesindeki çiftçilere ulaşmak için pilot bölgelerde çiftçi eğitimleri başlamıştır. Çitçi eğitimlerin ilki Milas İlçesi, Bafa Beldesi'ne bağlı Gölyaka Köyü'nde gerçekleşti. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) proje sorumlusu Ayça Aksoy, iletişim uzmanı Tuğba Uğur, vakfın su danışmanı Ziraat Mühendisi Hakan Karabıyık, Isparta sorumlusu Mustafa Berke, Doğa koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ve yönetim kurulu üyesi Abdullah Kavak eğitim çalışmalarına katıldı.
Eğitim çalışmalarına Bafa Belediyesi Başkanı Zühra Dönmez, Gölyaka ve Kapıkırı köylerinden yöre insanları katıldı. Çalışmalarda damla sulamanın yanı sıra, bölgenin doğal ve kültürel değerleri slayt gösterisiyle anlatıldı. Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez; damla sulamanın su tasarrufu ve uzun vadede maliyetler açısından olumlu bulduklarını, kendilerinin de bir an önce damla sulamaya geçmek istediklerini belirtti.
Eğitim çalışmaları 2. Gün, ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan Aydın'ın Söke İlçesi'ne bağlı Leylek dostu Avşar Köyü'nde gerçekleştirildi. Tarımda suyun akılcı kullanımı, damla sulamanın yararları WWF-Türkiye Su danışmanı Hakan Karabıyık tarafından anlatıldı. Bölgede var olan sulak alanlar nedeniyle leyleklerin Avşar Köyü'nü tercih ettiği, leyleklerin eko sistemdeki yerleri, koruma çalışmaları, sulak alanların önemi fotoğraflarla anlatıldı. 3. eğitim çalışması, geçimini balıkçılık, hayvancılık ve tarımdan sağlayan Bafa Gölü kıyısındaki Serçin Köyü'nde yapıldı. Göldeki kirlilikten ve olumsuz koşullardan direk olarak etkilenen Serçin Köyü, özellikle Büyük Menderes Nehri'nin bir an önce kirlilikten arındırılmasını ve temiz suların ve rilmesini talep etti.
Antik ve yakın döneme ait birçok kültürel değerlere sahip, hayvancılık ve tarımın yaygın olarak yapıldığı Karacahayıt Köyü eğitim çalışmaları 3. gün akşamı yapıldı. Karacahayıt Köyü'nde yapılan eğitim çalışmalarına, komşu köy olan Yeşilköylüler de katıldı. Yöre insanlarının yoğun olarak ilgi gösterdiği çalışmalarda, Büyük Menderes Nehri'nin kirliliğine değinildi. Yöre insanları bu konuda yapılan çalışmaları takip ettiklerini ve Menderes Nehri"nin etrafında bulunan sanayi kuruluşlarıyla, belediyelerin mutlaka arıtmalarını tamamlamaları istendi. Karacahayıt Köyü ve Yeşilköy'ün doğal ve kültürel değerlerinin fotoğraflarla anlatıldığı sunumda, bu değerlerin korunması ve ekoturizmin geliştirilmesi anlatıldı. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Coca Cola Türkiye işbirliğinde, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, EKODOSD ve yöre çiftçileriyle birlikte gerçekleştirilmekte olan proje, Bafa Gölü'nün ve Büyük Menderes Nehri'nin iyileş tirilmesine olumlu katkı yapmayı hedeflemekte ve çalışmalarını sürdürüyor. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.