“Bafa’ya Su, Ege’ye Bereket”

“Bafa’ya Su, Ege’ye Bereket”

“Bafa’ya Su, Ege’ye Bereket” Projesi hayata geçiriliyor


Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Aydın ve Muğla İl sınırları içerisinde bulunan Bafa Gölü Büyük Menderes Nehri ve Beşparmak Dağları’ndan gelen cazibeli pınar sularıyla besleniyor. Ancak son yıllarda yağmurların yeterince yağmaması ve Büyük Menderes Nehri’nin suyunun sadece tarım alanlarında kullanılması göle su akışını durdurmuştu. Denizli’deki Adıgüzel ve Aydın’daki Kemer Barajı’ndan bırakılan sular Büyük Menderes aracılığıyla Denizli ve Aydın Ovaları’nda sulama suyu olarak kullanıldıktan sonra sadece kalan su Bafa Gölü’ne aktarılıyordu. Menderes Nehri’nin suyunun Bafa’ya aktarılması için DSİ 3 yıl önce şişme savak barajı oluşturmuş, bu havzada tonlana sular Serçin prizi aracılığıyla göle aktarılmaya başlamıştı. Ancak geçen yıl yağmurların yeterince yağmamasından dolayı Menderes’in suyu tamamen tarım arazilerinin sulanmasında kullanılmıştı. Bu yılda göle yeterince su aktarılmadığı için su çekilmesi devam etti. Bafa Gölü’nde suların çekilmesiyle birlikte göldeki bitki örtüsü ve balık çeşitlerinde de büyük azalma meydana gelmişti. Bafa Gölü’nün bitkisel hayata girdiği bir dönemde, “Bafa’ya Su, Ege’ye Bereket” projesi kapsamında güç birliği oluşturan Coca cola ile WWF-Doğal Hayatı Koruma Vakfı önemli bir işbirliğine imza attı.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kapıkırı köyü, Selana Restoranda gerçekleşen toplantıyla Bafa’yı kurtarma projesi basına tanıtıldı. Bafa’da düzenlenen toplantıya katılan Coca cola Türkiye başkanı
Ahmet Burak, projenin sponsor ayağında buluna Coca cola firmasının bu projenin tam kalbinde yer aldığına vurgu yaparken, ”Gerek şirketimiz, gerekse Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın bu iş birliği kesinlikle reklam olarak algılanmamalı. Bu projeye tüm basın-yayın kuruluşlarının desteğini bekliyoruz. Dünya’ya örnek teşkil edeceğine inandığımız bu proje için bugün buradayız. “Bafa’ya Su Ege’ye Bereket” projesi kapsamında Bafa Gölü çevresinde 360 bin dekarlık tarım alanında damla sulama yönteminin yaygınlaştırılması ve yüzde 70’e varan su tasarrufu yapılması hedefleniyor. Böylece yılda 60 milyon ton su tasarrufu yapılabilecek. Bu da yılda 10 Abant Gölü’ne eşdeğer suyun kazanılması anlamına gelir. Söke, Didim ve Milas çevresinde uygulanacak projenin ilk 2 yılında pilot bir alan oluşturarak, bölgede 12 köydeki 3 bin çiftçiye ulaşılacak. Beş yıllık işbirliği ile Bafa Gölüne 1 milyon dolar yatırım yapılacaktır” dedi.
Aydın Vali yardımcısı Beyazit Bestami Alkan ve Söke Kaymakamı İsmail Demirhan’ın da hazır bulunduğu toplantıda bir konuşmada WWF. Türkiye Genel Müdürü Dr.Filiz Demirayak yaptı. Demirayak’ta Bafa Gölü’ne sürekli can suyu sağlanabilmesi için mevcut su kaynaklarının bilinçli kullanılmasıyla gerçekleşebileceğine vurgu yaparak, ”Antik Çağın denizi, günümüzün gölü olan Bafa, her geçen gün kuruyor ve kirleniyor. Tarımsal sulama amacıyla yapılan müdahaleler Bafa Gölü’nü tehdit ediyor. Son 20 yılda su seviyesi 2 metre düşen Bafa Gölü’nü kaybetmeyle karşı karşıya kaldık. Hem Bafa Gölü’nü hem de bölgedeki tarımsal faaliyetlerin devamı için harekete geçmenin zamanı olduğuna inanıyoruz” dedi. Konuşmaların ardından 5 yıllık iş birliği projesine ortak imza koyan Burak ve Demirayak projenin bölgeye ve ülkemize hayırlı olması dileklerinde bulundular.
Ortak imza koyulan proje kapsamında başta çiftçi örgütleri olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları arasındaki diyaloga olumlu katkıda bulunacak ve farkındalık düzeyini artıracak etkinlikler düzenlenmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda da Bafa Gölü ve çevresi Tarımsal Yapı Analizi, Pilot damla sulama uygulamaları, karar vericilere yönelik doğal kaynak yöntemi ve kullanım eğitimleri, Çiftçiye yönelik eğitimler, Sürdürülebilir tarım rehberlerinin, kitapçıklarının ve Kılavuzlarının hazırlanması, Proje kapsamında damla sulamaya geçecek çiftçilere ziraat bankasıyla görüşüp projeye destek vermeleri sağlanacak. Söke Ziraat Odası, Söke Ovası Sulama Birliği, Söke Tarım Satış Kooperatifi ve Söke Eğitim Merkeziyle işbirliğine gidilmesi yapılacak. Bu projeler kapsamında en az 3 bin çiftçinin eğitimi sağlanacak ve eğitimlere en az 100 kişilik karar verici katılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.