Bafa Gölü’nde pelikanlar izlendi

Bafa Gölü’nde pelikanlar izlendi

Tepeli Pelikanları Koruyoruz projesi kapsamında Bafa Gölü’nde pelikanlar izlendi.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı(WWF) Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği korumayı amaçlayan yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerini desteklemek için başlattığı Türkiye’nin Canı Programı kapsamında desteklediği ve Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) ile Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Tepeli Pelikanları Koruyoruz” projesinin çalışmaları devam ediyor. Son olarak, Ege Bölgesi’nin en önemli sulak alanı olan Bafa Gölü’nde proje kapsamında yapılan arazi çalışmalarında pelikanlar izlendi. Bafa Gölü’nde su kuşlarının en yoğun bulunduğu Serçin bölümünde yapılan izlemelerde, 73 adet pelikan sayıldı.
Bafa Gölü’nde pelikanların özellikle flamingolarla olan dostlukları ve birlikte avlanmaları dikkat çekti. Flamingo yavrularını kanatlarının altına alacakmış görüntüsü veren pelikanların bu kuşlarla barışık bir şekilde yaşadığı tespit edildi. Üremelerini Büyük Menderes Deltası’nda yapan Nesli Küresel Ölçekte Tehlike Altında bulunan Tepeli Pelikanların (Pelecanus crispus), Bafa Gölü’yle birlikte avlanmak için gittikleri Azap Gölü’nde, Avşar Gölü’nde, Söke Ovası’nda bulunan su azmaklarında, Gediz Deltası’nda ve Belevi Gölü’nde izlenmelerine devam edilecek. Proje kapsamında yapılan bilgilendirme tabelaları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü ve DKMP İzmir Şube Müdürlüklerinin izinleriyle, önümüzdeki günlerde Milli Parkın Delta kısmına, Bafa Gölü’nün Serçin bölümüne ve Gediz Deltası’na dikilecek.
Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Büyük Menderes Deltası Karina Dalyanında ve Gediz Deltası’nda bahar fırtınaları döneminde, erozyon ve fırtına dalgaları nedeniyle yok olan üreme adalarının yerine de, önümüzdeki aylarda platform yuvaları düzenlenerek, yerleştirilecek. Pelikanların bulunduğu sulak alan çevrelerinde gerek balıkçılar gerekse yöre halkına nesli tehlike altında olan bu kuşların korunmasına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmakta ve hazırlanan broşürler dağıtılmaktadır. Bir yandan da yerel ekonomiye ve bölge turizmine katkı yapması için, bölgede kuş gözlem turizminin geliştirilmesine çalışılacaktır. İzleme yaptığımız Bafa Gölü, su kuşlarının üreme, beslenme ve barınma imkanlarını sağlayan çok önemli bir sulak alandır. Binlerce su kuşuna bu imkanları sağlamaktadır. Bu kuşların yaşam alanı olan Bafa Gölü’nün iyileştirilmesi için bir an önce etkin ve kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Nesli Tehlike Altında olan Tepeli Pelikanlar başta olmak üzere, burayı kullanan binlerce kuşun geleceği için bu çok önemlidir“ dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.