Aydınlı çiftçi alternetifleri değerlendirdi
Aydınlı çiftçi alternetifleri değerlendirdi
Aydın’ın Efeler ilçesinde nitratlı gübrelerin satışının durdurulması, buna bağlı olarak meydana gelebilecek sıkıntılar düzenlenen toplantı ile potansiyel çözüm yolları arandı.
Efeler Ziraat Odası salonunda Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı başkanlığın da düzenlenen toplantıya Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aydın konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Mehmet Aydın, dünyada her ülke terör olaylarına karşı patlayıcı özelliği taşıyan nitrat gübresini yasaklayabildiğini ifade ederek, bitkinin de ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden bir olan amonyum nitratın yasaklanması bölgede ekonomi değeri olan pamuk mevsimi dönemine denk gelmesi üreticide tedirginlik yaratığını belirtti.
Üretici amonyum nitratı bulamamsı halinde amonyum sülfat ya da üre gübresinin de kullanılabileceğini kaydeden Aydın, “Bölgede ekonomik değer arz eden ürünlerden pamuk bitkisinin gübreleme mevsiminin başladığı bu günlerde üreticimiz amonyum nitratı bulamıyorsa üre gübresinin kullanılmasında büyük bir sıkıntı teşkil etmeyecektir. Şu anda pamuk zaten küçük boylu vaziyettedir. Bitki günlük azot alımı da çok yüksek boyutlarda değildir. Günlük azot alımı özellikle çiçeklenme döneminden sonra çok yüksek düzeylerde olur. Bu dönemde toprakta azotun bol miktarda kök bölgesine yayılmış olması gerekiyor. Yapılan çalışmalarda toprakta amonyum nitrat kullanılsa bile seviye yetmeyebiliyor. Bitkide çiçeklenme, taraklanma ve hatta koza oluşumu dönemlerinde yapraktan da azot verildiği zaman ciddi anlamda farklılıklar olabiliyor” dedi.
Aydın, “Pamuk bitkisi başlangıçta küçük evre ve sonrada üst gübre olarak gübreyi verdiğimiz dönemde toplamda topraktan alacağı azotun yüzde 10’u ancak alır. Yani hiç üst gübre verilmese bile daha önce tabana verilen gübre bu çiçeklenme dönemine kadar yetebilecek ölçüde toprakta azot mevcuttur. Pamukta ideal gübre verme zamanı çiçeklenme dönemidir. Bulabilirsek amonyun nitrak verilmelidir. Ama bu dönemde bitki çok büyüdüğü için bitki arasına makine ile girilmediği için o zamana kadar bekleyemiyoruz. Daha erken yani bu dönemde veriyoruz. Verdiğimiz gübre ister nitrat olsun ister üre olsun fazla geliyor. Fazla geldiği için boya kaçıyor. Bunun üzerine pix kullanıyoruz ve boyu durduruyoruz. Esas gübrelenme aslında çiçeklenmeden sonra verilmelidir” diye konuştu.
Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı da, amonyum nitrat gübresi terör nedeniyle yasaklanmasının ardından satışı devam eden amonyum sülfat ve üre gübresinin piyasada karaborsaya düşeceğinden üretici tedirgin olduğunu ifade etti.
Katılımcılardan gelen sorulara da yanıtların verildiği toplantıya, ilçe ziraat oda başkanları yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler de katıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.