Aydınlı buğdaycı tarla gününde buluştu

Aydınlı buğdaycı tarla gününde buluştu

Aydınlı buğdaycı tarla gününde buluştu


█ Gerçek Gazetesi
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Buğday Tarımında Sırta Ekim Yöntemi Demonstrasyonu" düzenlenen tarla günü ile bölge çiftçisi ve teknik personele tanıtıldı.
Tarla gününe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Başaran, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Fatih Küçüktaban, İlçe Müdürleri, il, ilçe ve köylerde çalışan teknik elemanlar ve üreticiler katıldı.
Düzenlenen etkinlikte Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Buğday Tarımında Sırta Ekim Yöntemi Demonstrasyonu"nun nasıl uyguladığını anlatıldı.
Bölgede ilk sırta ekim makinesini üreten, bu konuda yurtiçi ile yurt dışı talepleri karşılayan ve sırta ekim makinelerinden birini demonstrasyonlarda hizmetimize sunan işletmenin sahibi Ziraat Mühendisi Ziya Altonöz, “Koruyucu Toprak İşlemeli Ekim Yöntemleri” konusunda dünyada yapılan çalışmaları ve bu ülkelere yaptığı ziyaretlerde edindiği izlenimlerini aktardı. Dünyada ve Türkiye"de bu çalışmaları yakından takip ettiğini ve bu konuya gönül verdiğini belirten Altınöz, sırta ekim ve anıza ekim yöntemlerinin Aydın ve Ege Bölgesi"nde de uygulanması gerektiğini vurguladı.
Buğday Tarımında Sırta Ekim Yöntemi Demonstrasyonu hakkında bilgiler veren İl Müdürü Salih Köksal da, tarla gününün düzenlendiği arazideki örnek çalışmaya değinerek, “18 dekar olan bu tarlada toprak hazırlığını yapıldıktan sonra bu amaç için üretilmiş ekim makinesi ile sırta buğday ekimi yapıldı. Ekim makinesi 70 santimetre ara ile sırtlar yaparak üzerine 3 sıra ekim gerçekleştirdi. Bu yöntem sayesinde bakım işlemleri çok rahat yapabiliyor ve hasattan sonra toprak işleme yapmadan sırtlar üzerine pamuk ekilebilme imkanı sağlıyor. Üretimimizin karlı hale getirilebilmesi için üretim masraflarını en aza indiren ekim yöntemlerini kullanmamız gerekiyor. Bakanlığımızın yurt genelinde yürüttüğü ÇATAK projesi de bu bakımdan üreticilerimize çeşitli imkanlar sunuyor. İl Müdürlüğümüz teknik elemanları girişimleri ile ÇATAK projesi kapsamında 2012 yılında Aydın merkez Ovaeymir beldesinde, Söke Kaman mevkiinde, Didim Tanmanlar Çiftliğinde ve Bağarası beldesi Nihat Rebiş Çiftliğinde "Buğday Tarımında Sırta Ekim Yöntemini" tanıtmak amacıyla demonstrasyonlar kuruldu. İl Müdürlüğümüzün sanayicimiz ve çiftçi işbirliği ile yürütülen demonstrasyon ve tarla günleri; tarımsal arazilerde toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği, yoğun tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılması ve tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştiriliyor” şeklinde (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.