Aydın’ın tarihi için işbirliği
Aydın’ın tarihi için işbirliği
Büyük Menderes Platformu, "Bilinmeyen Karya Yolu" adlı projede Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydın Sanayi Odası (AYSO) ve Aydın Ticaret Borsası ile işbirliğine gidiyor.
Yapılan görüşmelerde ortaklık anlamında Büyükşehir Belediyesi ve Aydın Sanayi Odasının (AYSO) Projeye olumlu yanıt vererek "Proje Ortağı" olduklarını belirten Platform Başkanı İbrahim Ayvazoğlu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin’e, Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu’ na, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ve Meclis Başkanı Bahri Erdel’ e ve yönetim kurullarına, Aydın’ın kültürel ve tarihi varlıklarına olan duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti.
Aydın’ın Bilinmeyen Tarih Hazineleri Tanıtılacak
Proje kapsamında, Aydın’ın bilinmeyen tarihi eserlerini korumak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla yeterince tanınmayan ve çeşitli riskler altında bulunan tarihi eserlerin korunması, kamuoyunda tanıtılması ve bu yörelerimizde turizm potansiyelinin güçlendirilmesi hedefleniyor
Aydınlılar Bile Çoğunu Tanımıyor
Tarihi ve kültürel varlıkların turizme kazandırılabilmesi ve yerel ekonomiye yarar olarak dönüş yapabilmesi için öncelikle tanınması ve korunması gerektiğinin altınız çizen Büyük Menderes Platformu Başkanı İbrahim Ayvazoğlu, “Bizim Proje kapsamına almış olduğumuz varlıklarımızdan bir kısmını Aydınlılar bile yeterince tanımıyor." dedi.
Platform olarak, bu olumsuz durumun etkilerinin azaltılmasına yönelik bir proje hazırladıklarını ve projede finansman için, “İngiliz Kültür Cemiyeti Kültürel Koruma Hibe Fonu”na (British Council Cultural Protection Fund) 18 Bin Sterlin destek almak üzere müracaat edeceklerini belirten Ayvazoğlu, "Büyükşehir Belediyemizin ve Aydın Sanayi Odamızın duyarlı ve Aydın’ın geçmişine sahip çıkan yaklaşımı bizi son derece mutlu etti" şeklinde konuştu.
Turizm, tarım geliri ile yarışabilir
Aydın’da turizm potansiyelinin daha iyi değerlendirilebileceğine inandıklarını ifade eden İbrahim Ayvazoğlu, "Platform olarak, alternatif turizm, arkeoloji, gurme turizmi ve benzeri yeni yaygınlaşmaya başlayan akımlardan mümkün olduğunca fazla yararlanarak Aydın’ın ilçelerinde ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olunabileceğini düşünüyoruz. İyi çalışırsak, Aydın, tarımdan kazancının yanına bir iyi bir turizm geliri ekleyebilir. Bunu da her ilçe, hatta köylerimiz de hak ediyor" diye konuştu.
Tanınmayan tarih hazineleri
Proje kapsamında yer alan kültürel miras eserleri de şu şekilde sıralanıyor:
Direcik Köyü Tümülüsü: Yenipazar İlçesi Direcik Mahallesi’nde bulunan Lale Tepe Tümülüsü’nün geç Karya uygarlığı eseri olduğu düşünülmektedir. Büyük kısmı toprak altında yapılmış, ziyaret edilmesi kolay olan bir taş mezar yapısıdır.
Donduran Kulesi: Yenipazar İlçesi Donduran Mahallesi’nde bulunan Osmanlı-Ayanlık dönemi koruma amaçlı kule yapısıdır. Yıkılma tehlikesi bulunmaktadır.
Orthosia antik kenti: Yenipazar İlçesinde bulunan Karya dönemine ait yapılar, yerleşim, nekropol ve sonrasında Bizans dönemine tarihlenen bir kale bulunmaktadır. Kazı yapılmadığı için ziyaretçi sayısı azdır.
Alhan Hamamı: Yenipazar İlçesi Alhan Mahallesi’nde bulunmaktadır. Osmanlı dönemine tarihlenen yapı, birbirine bitişik odalardan oluşan, taş, kerpiç ve tuğla yapı unsurlarının birlikte kullanıldığı bir binadır. Yıkılma tehlikesi bulunmaktadır. Ziyaretçi neredeyse hiç yoktur.
Dalama Su Kemeri: Efeler Dalama Mahallesi’nin Geriz mevkisinde bulunan su kemeri, 4 gözlü iyi durumda bir yapıdır. Tanınmadığı için ziyaretçi çekmemektedir.
Dereköy Kulesi: Efeler Dereköy Mahallesi’nde bulunan geç Roma-Bizans dönemine tarihlenen gözetleme kulesi, taş yapı olup yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Tanınmadığı için ziyaretçisi bulunmamaktadır.
Karahayıt Kümbeti: Efeler Karahayıt Mahallesi’nde bulunan ve erken Osmanlı dönemine tarihlenen kümbet yapısı, iyi durumda olup tanıtıma ihtiyaç duymaktadır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.