Aydının intihar raporu açıklandı
Aydının intihar raporu açıklandı
█ Gerçek Gazetesi
Aydın Tabip Odası tarafından kurulan Aydın"daki intiharları araştıran "İntihar Araştırma Grubu" yaptığı çalışmaların sonuçlarını açıkladı.
TÜİK verilerine göre ülkemizdeki intihar vakaları sıralamasında dördüncü sırada yer alan Aydın"da köylülerin intihara daha fazla meyilli olduğu belirlendi.
Aydın Tabip Odası"nda düzenlenen basın toplantısına Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Özkök, ADÜ Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Sevinçok ve ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kayhan Delibaş katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tabip Odası Başkanı Eralp Atay intiharın toplum sağlığı için önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. Aydın"daki intiharlar konusunda araştırma yapma gereğini hissettiklerini ifade eden Atay, bu konuda Aydın Valisi Kerem Al ile görüşmelerde bulunduklarını belirterek, Sayın Valimiz bize çok olumlu yaklaştı. Aydın İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, Aydın İl Emniyet Müdürlüğü, Aydın İl Jandarma Komutanlığı, Aydın İl Müftülüğü gibi kurumlarla işbirliği içerisine girebiliriz. Biz sadece bir adım attık. Umarız, bu adımın devamı gelir diye konuştu.
Atay"ın ardından söz alan Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Özkök intiharları adli yönden yaptığı incelemeleri paylaştı. Son beş yıllık süreçte Aydın"ın intihar vakaalarında ilk dört sıranın içinde bulunduğuna dikkat çeken Özkök, Türkiye"nin intihar sıralamasında dünyada iyi durumda olduğunu ifade etti. 2011"de Türkiye"de 2 bin 677 kişinin intihar ettiğini belirten Özkök, Aydın"da son beş yıldaki intihar sayıları, 55-65-82-75-69 olarak seyrediyor. Dünyada yüz binde 16 olarak belirlenen intihar oranı Aydın"da yüz binde 5.85 dedi.
Türkiye"de son beş yılda Aydın, Ardahan, Tunceli, Kars dörtlüsünün intiharlarda ilk dört sırayı aldığını ifade eden Özkök, Türkiye"de intihar girişiminde ise kadınlar önde. 15-24 yaş arası kadınlar intihar girişimlerinde ön plana çıkarken, erkeklerde 25-34 yaş arası ön plana çıkıyor. Aydın"da ise 46-55 yaş arası erkeklerin intiharlarda ön plana çıktığı görülüyor. Demek ki en uzun yaşayan insanların içinde bulundurduğu Aydın"da yaşlıların sıkıntıları olabiliyor ifadelerini kullandı.
İntihar konusunda yaşlılara yönelik olarak çalışma yapılması gerektiğine değinen Özkök şöyle devam etti: Aydın"da intihar oranlarına baktığımızda il-ilçe merkezleri ile köy merkezleri arasında yakınlık var. İntihar girişiminde bulunanlarda çiftçi, ev hanımı, serbest meslek ve emeklilerin ön plana çıktığını görüyoruz. Buradan çıkardığımız sonuca göre gelir garantisi bulunmayanların intihara daha çok meyillendiği ortada. İlçeler anlamında da Aydın Merkez-Nazilli-Kuşadası ve Çine ilk dördü oluşturuyor
ÇALIŞMA VE DİN ÖNEMLİ
ADÜ Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Sevinçok, yaptığı sunumda intiharın karmaşık ve son derece gizemli bir duygu olduğunu söyledi. İntihara en fazla psikolojik rahatsızlıklara sahip olan kişilerde rastlandığını belirten Sevinçok, Yalnızlık, ekonomik kriz intiharın önemli nedenleri arasında. Müslümanların ve Katoliklerin de Yahudiler ve Protestanlara göre daha az intihar girişiminde bulunduğunu görüyoruz. Çalışma ve din önemli koruyucu etkiler arasında şeklinde konuştu.
ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kayhan Delibaş ise sunumunda intiharın toplumsal boyutlarını ele aldı. Delibaş, 1980 sonrası uygulanan neoliberal politikaların da etkisini görebiliyoruz dedi.
Toplantıda, Bozdoğan"da artan intiharlar sonrası ilçede 3-4 yıl süren geniş kapsamlı çalışmalar yapıldığı ve çalışmaların büyük fayda sağladığı ifade edilirken, il genelinde bu tip çalışmalar yapılacağı, bunun için gerekli iletişim ve koordinasyonun yapılacağı kaydedildi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.