Aydın’da organik iyi tarım toplantısı yapıldı
Aydın Efeler Ziraat Odası tarafından organik iyi tarım toplantısı gerçekleştirildi.
Aydın Efeler Ziraat odası toplantı salonunda gerçekleştirilen organik iyi tarım toplantısında, organik ve iyi tarım uygulamasından faydalanan çiftçilerin ürünlerinin daha iyi fiyatlara satılması gerektiğinin altı çizilerek, çiftçiler tarafından organik ve iyi tarımla üretilen ürünlerin değerinde rağbet görmesi için tarım danışmanları vasıtası ile çalışmaların başladığı aktarıldı.
“Aydın’da 23 bin dönüm alanda organik ve iyi tarım uygulaması yapılıyor”
Aydın Efeler Ziraat Odası ikinci Başkan Mehmet Kendirlioğlu, Aydın’daki organik ve iyi tarım uygulamaları hakkında bilgi vererek, “Aydın’da şu anda yaklaşık 20 bin dönüm civarında organik tarım, yaklaşık 500 civarında organik tarım yapan çiftçimiz var. Yine aynı şekilde 3 bin dönüm civarında iyi tarım ve yaklaşık 60 civarında iyi tarım uygulaması yapan çiftçimiz var. Devletimizin de organik tarıma dekarda 70 TL, iyi tarıma da dekarda 50 TL gibi desteği var. Bu desteği alabilmek için organik ve iyi tarımda 3 yıl geçmesi gerekiyor. Çiftçimiz kaydolduktan 3’üncü yılsonunda bu destekten faydalanabiliyor. Organik ve iyi tarımın kendine göre şartları var. Çiftçilerimiz bu şartları bilmekle beraber, bizim odamıza ait tarım danışmanlarımız çiftçilerimizi yönlendiriyor ve bilgi veriyor” dedi.
“Organik olarak üretiyoruz ama bunu değere çeviremiyoruz”
Aydın’da organik ve iyi tarımla ilgili üretimde hiçbir sıkıntılarının olmadığı ancak üreticilerin ürünlerini değerinde satamadıklarını ifade eden Kendirlioğlu, “Organik tarımla ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Bizim Aydın dağlarında yapılan tarım hemen hemen organik tarım sayılır. Biz bu dağlarda çiftçilik yapan üreticilerimizi bu desteklerden faydalandırmak istiyoruz. Dünyada da gıda olarak organik tarım çok önemli. Biz organik tarımı yapıyoruz, organik olarak üretiyoruz ancak bunu değere çeviremiyoruz. Yani organik tarımla diğer tarım arasındaki ürünün değeri birbirinden çok farklı değil. Aynı şartlar dünyanın gelişmiş ülkelerinde olsa bu organik tarımdaki fiyatlarımız üreticileri çok daha memnun edecektir. Biz Aydın çiftçisi olarak genelde dağlarda organik, düz alanlarda ise iyi tarım yapıyoruz. Tabi bu iyi tarımda pamuk mısır gibi üretilen ürünler değil, daha çok enginar domates çilek gibi ürünlerimizde daha çok yaygın. Tabi iyi tarımda kurallar var. Bu konuda danışmanlarımız üreticilerimize ne şekilde yapması gerektiğini söylüyor. Tahmin ediyorum organik tarımda ilk üçün içerisindeyiz. Ama maalesef bunu değer anlamında değerlendiremiyoruz. Özellikle bizim zeytinyağımız Türkiye’de ilk sırada, belki dünyada kalite anlamında ilk sırada ama biz bunu maalesef değerlendiremiyoruz, bunu paraya çeviremiyoruz” diye konuştu.
“Danışmanlarımız çiftçimizin ürünlerini değerinde satması için yardımcı olacak”
Tarım danışmanları vasıtasıyla bundan sonra organik ve iyi tarımda ürünleri değere çevirebileceklerini aktaran Kendirlioğlu, “Tarım danışmanlarımız göreve başladığından bu yana çiftçilerimizi buraya doğru yönlendiriyoruz. Daha iyi daha kaliteli hizmet alacaklarını belirtiyoruz. Tabi özel sektörde daha önce organik ve iyi tarımda üretim yapan çiftçilerimiz artık yavaş yavaş buraya yönlendiriliyor. Ancak aldığımız duyumlara göre ne kadar doğrudur bilmiyoruz ama çiftçilerimizin buraya geldiği zaman iyi tarım ve organik tarımda tekrar sıfırdan başlanması gerekiyor gibi dedikodular yayılmış. Bunun gerçekle bir alakası yok. Devlette devamlılık esastır, yani aynı kaldıkları yerden devam edecekler” dedi.
“Çiftçimize her türlü desteği sağlıyoruz”
Tarım danışmanı Utku Saygılı ise çiftçilere en mükemmel şekilde hizmet etmek için çalıştıklarını belirterek, “Tarım danışmanlığı birimimiz 2018 yılından itibaren organik ve iyi tarım hizmetlerini en mükemmel şekilde çiftçilerimize hizmet vermek amacı ile kuruldu. Organik tarım ve iyi tarım sertifikasyon hizmetlerinin maliyet unsuru var. Biz sertifikasyon kuruluşları ile bir sözleşme ve ödeme yapmak zorundayız. Masrafını çıkardıktan sonra organik tarımda dekar başına 3 TL, iyi tarım uygulamaları sertifikasyon uygulamalarında da dekar başına 6 TL olarak yönetimimiz kararını aldı. Bugün itibarı ile bugünün şartlarında bu piyasada en düşük fiyatlardır. Bizim amacımız çiftçimizin organik ve iyi tarım alanında ürünlerini değerlendirmesi devlet destek ve imkanlarından yararlanması sertifikalandırılmış olmasıdır. Destek alma aşamasından ziyade bizim oda olarak en büyük faydamız çiftçimizin karşılaştığı her türlü hastalık anlamında zararlar anlamında bakım işlemleri anlamında yetiştirmiş olduğu ürünlerin yıllık bakım işlemlerini yıl içinde zamanında biz çiftçimize köylerine giderek, mesaj sitemimizle telefonla ulaşarak veya büro ziyaretlerinde kendilerine detaylı bilgilendirerek teknik danışmanlık hizmetleri de vereceğiz. Daha da önemlisi zaman içerisinde çiftçilerimizin odamıza sahip çıkması odamızın imkanlarının güçlenmesi ile hayata geçecek en önemli hizmet, odamıza kayıtlı çiftçilerimizin ürünlerinin pazarlanmasında bir organizasyon yaparak ürünlerinin piyasa değerlerinin üzerinde sertifikalı ürün olarak değerini bulmasını amaçlıyoruz” dedi.
Organik ve iyi tarım toplantısına Aydın Efeler Ziraat Odası ikinci Başkan Mehmet Kendirlioğlu, Efeler Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, Tarım Danışmanları Utku Saygılı ve Şebnem Turan katıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.