Aydın’da geçen yıl 60 kadın şiddet mağduru oldu

Aydın’da geçen yıl 60 kadın şiddet mağduru oldu

Aydın’da geçen yıl 60 kadın şiddet mağduru oldu


█ Gerçek Gazetesi
Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Aydın"da 2012 yılı içerisinde 60 kadının şiddet mağduru olduğunun tespit edildiğini belirtti.
Kadınlarımızın sağlığını tehdit eden hususlardan en önemlilerinden birisinin kadına yönelik şiddet olduğunu savunan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, “Şiddet denilince en sık görülen fiziksel şiddet anlaşılmakta dır. Ancak cinsel, duygusal ve ekonomik şiddet türleri de hiç de azımsanmayacak boyutlarda yaşanmaktadır. Birleşmiş Milletler "Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi"nde kadına yönelik şiddet, "İster kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayalı bir eylem uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma" şeklinde tanımlanmaktadır. Aile içi şiddet yetersiz beslenmeye, kronik hastalıkların artmasına, madde bağımlılığına, beyin ve organ travmalarına, geçici ve kalıcı hastalıklara, kronik ağrıya, düşüklere, anne ölümlerine, intiharlara neden olan önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilir. Şiddet mağduru ve risk altındaki kadınlarda depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, sıkıntılı olma hali, yoğun korku, değişikliklerden kaygı duyma sık rastlanan belirtilerdir” dedi.
Aydın"daki kadına yönelik şiddet fiilleri hakkında bilgiler veren Okur, “İlimizde resmi kayıtlara göre tespit edilen şiddet mağduru kadın sayısı 2012 yılında 60"a ulaşmıştır. Şiddete maruz kalan kadınlara hizmet sunan kamu kurum kuruluşlarında çalışan personelin kadına karşı şiddet, aile içi şiddet, toplumsal cinsiyet eğitimi, şiddet mağdurlarına yaklaşım tarzı konularında farkındalık ve duyarlılığını artırmak amacıyla "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede Sağlık Personelinin Rolü ve Uygulanacak Prosedürler Eğitimi" protokolü ile 2008 yılından bu yana Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan 7 kişilik eğitim ekibi ile tüm hekim ve sağlık personellerinden oluşan bin 674 kişiye eğitim verilmiştir. Eğitim alan personelimiz ve aile hekimlerimiz tarafından tespit edilen şiddet mağdurları tedavileri için ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirilmektedir” diye konuştu.
(iha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.