Aydın’da AB Kırsal Kalkınma

Aydın’da AB Kırsal Kalkınma

Aydın’da AB Kırsal Kalkınma Programı uygulanmaya başlıyor


█ Gerçek Gazetesi
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörlüğü Aydın"da AB Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulanmaya başlıyor. Daha önce Ege Bölgesinde Balıkesir ve Afyon"da uygulamaya konan program kapsamına Aydın, Uşak, Manisa, Denizli ve Kütahya"da dahil edildi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aydın İl Koordinatörlüğü bilgilendirme toplantısı Anemon Otel"de gerçekleştirildi. TKDK"nin tanıtım filmiyle başlayan bilgilendirme toplantısında konuşan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Aydın"ın AB hibe fonlarından azami derecede istifade edebilmesi, dolayısıyla yatırım ve istihdamın artırılması amacıyla sadece Aydın"da yaşayanları değil, diğer illerin yatırımcılarını ve yerli ve yabancı yatırımcıları da ulaşmak istediklerini söyledi. IPARD Programı kapsamında belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik AB destek fonları iilk olarak 20 ilde yatırımcılara ulaştırılmaya başlandığını dikkat çeken Çiftçi, 2. uygulama dönemi kapsamında 2013 yılı itibari ile Aydın"ın da aralarında bulunduğu 22 ilde dahil olmak üzere 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımları destekleyerek Aydın"ın kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirtti.
TKDK olarak IPARD Programı kapsamında belirlenen alanlarda yatırımlara 1 Milyar 165 Milyon avroluk hibe desteği sağlanacağını kaydeden Erhan Çiftçi, illere verilecek desteklemede herhangi bir sınırlamanın olmadığını ifade ederek, illerden gelecek bütün projelerin genel merkezde incelemeye tabi tutulacağını ve desteklemeye uygun görülen projelerin yüzde 50 ile yüzde 65 arasında hibe desteği alacağını açıkladı.
"YENİ İŞ İMKANLARI VE İSTİHDAM SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ"
IPARD Programıyla verecekleri minimum yüzde 50 maksimum yüzde 65 hibe destekleriyle kırsal alanda hayali olan herkesin projelerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydeden Çiftçi, IPARD Programı desteklemeleriyle amaçlarını; “Tarım ve hayvancılık sektöründe verimliliği ve rekabet gücünü artırmayı, tarım sektöründe modernizasyonuna katkıda bulunmayı, gıda işleme sektörüne yeni teknolojiler ve yenilikler sunmak, tarımsal ürünler için yeni Pazar fırsatları oluşturmayı, yeni iş imkanları geliştirmek ve ve istihdam sağlamak, kırsal nüfusun gelir düzeyini yükseltmek ve yaşam koşullarında iyileşme sağlamak, tarım sanayi entegrasyonunu sağlamak, Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan işletmelerin sayısını artırmak ve göçü engellemek” olarak açıkladı.
Daha önce Aydın"da desteklenecek kalem sayısının 3"ten 10"a yükseltildiğini dile getiren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, desteklenecek kalemleri ise “Süt üreten tarımsal işletmeler, Et üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Et ve Et ürünleirnin işlenmesi ve pazarlanması meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünler ve makro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm faaliyetleri ve kütür balıkçılığının geliştirilmesi” şeklinde açıkladı.
Toplantının devamında hibe desteklemelerine kimlerin nasıl müracaat edebileceği konusunda bilgiler verilirken, IPARD programı desteklemeleriyle hayat bulan yatırımların anlatılmasının ardından toplantı soru cevap kısmıyla sona erdi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.