Aydın veremle mücadelede yüzde 98 başarı sağladı
Aydın veremle mücadelede yüzde 98 başarı sağladı
Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Aydın’da tedavisi devam eden verem hastaların doğrudan gözetimli tedavi yöntemiyle takibinde yüzde 98 oranında başarı sağlandığını belirtti.
68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Şenol Okur, verem hastalığının solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu söyledi. Verem hastalığının belirtileri ve tedavisine değinen Okur, “Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka bir çok hastalıkta da rastlanılabilmesi nedeniyle, bu tür şikayetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın verem savaşı dispanserine müracaat etmesi gerekmektedir. Bilinmelidir ki; verem tedavi edildiğinde kesinlikle şifa bulan bir hastalıktır. Ancak hastalık hiç tedavi edilmezse hastaların yüzde 50‘si kısa süre içinde kaybedilir. Yeterli ve dengeli beslenme, uygun hayat şartları ile tedavi desteklenmelidir. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Verem tanısı alan kişilerin ilaçlarını düzenli ve yeterli sürede kullanmaları çok önemlidir. Veremin teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.
Verem eğitimi ve propaganda çalışmalarının önemine dikkat çeken Okur, şunları söyledi: “Veremden korunmada, diğer birçok hastalıktan farklı olarak, sadece aşılama hizmetleri yeterli olmamakta ve veremli hastaların tedavisi ve erken tanısı da koruyucu hizmetler içine girmektedir. Bu nedenle verem hizmetlerinin sadece aşılama değil, tüm boyutları ile halkımıza anlatılmasının, yani halk eğitiminin özel bir önemi mevcuttur. Verem hastalığına yakalanmış bir kişi ile aynı havayı solumanın mikrobun bulaşması için yeterli. Bu nedenle veremle mücadelede hedef hasta kişileri en kısa sürede bularak tedavilerini yapmak ve çevresindeki kişilere bulaştırmasını önlemek, hastalık konusunda halkın ilgisini çekmek, veremden korunmanın önemini öğretmektir”
“AYDIN VEREMLE SAVAŞINI KAZANDI”
Veremden korunmada diğer birçok hastalıktan farklı olarak sadece aşılamanın yeterli olduğunu ve veremli hastaların tedavisinde erken tanının koruyucu hizmetler içine girdiğini kaydeden Okur, şöyle konuştu: “Bu nedenle verem hizmetlerinin sadece aşılma değil, tüm boyutları ile halkımıza anlatılmasının, yani halk eğitiminin özel bir önemi mevcuttur. Eğitim çalışmalarımız, yıl boyunca devam etmektedir. Veri kalitesi ve tamlığını arttırmak, programın izleme ve değerlendirilmesinin anlık yapılmasının sağlanması ve bu sayede ulusal tüberküloz kontrol programının güçlendirilmesi amacıyla Verem Savaş Dairesi Başkanlığımızca Elektronik Tüberküloz Yönetim Sistemi (e-TYS) kurulması çalışmaları yapılmış ve sisteme geçilmiştir. Ayrıca 2015 yılı itibariyle başlayacak olan aktif sürveyans çalışmaları kapsamında; tanı alan hastaların bildirimleri yakından takip edilecektir. Başta Merkez olmak üzere Nazilli ve Söke Dispanserlerimizde tüberküloz hastalarımızın tanı, tedavi ve takipleri tüm sağlık kurumları ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Ayrıca dispanserlerimizde daha iyi hizmet verebilmek kurulan dijital röntgen cihazları önümüzdeki günlerde faaliyete geçecektir. Yine ilimizde tedavisi devam eden hastaların doğrudan gözetimli tedavi yöntemi ile takibinde yüzde 98 oranında başarı sağlanmıştır. Ayrıca tüm verem hastaları sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz tedavi edilmektedir. Haftanın amacı halkımızın verem konusunda ilgisinin çekilmesi, hastalık hakkında aydınlatılması, vereme karşı korumanın öğretilmesi ve Verem Savaşına katılımının sağlanmasıdır”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.