AYDIN TİCARET BORSASI’NIN ÇALIŞMALARI MEYVELERİNİ VERDİ

AYDIN TİCARET BORSASI’NIN ÇALIŞMALARI MEYVELERİNİ VERDİ

AYDIN TİCARET BORSASI’NIN ÇALIŞMALARI MEYVELERİNİ VERDİ



Gerçek Gazetesi
Geçen ay Aydın Ticaret Borsası"nın da içinde bulunduğu heyetin hayvancılık sektörünün sorunları ile ilgili hazırlayıp TBMM"ye sunduğu dosyanın ardından dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sona hayvancılığa sağlanan destek arttı. Üretenin her zaman desteklenmesinden yana olduklarını belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Afyona Karahisar'da yapılan genişletilmiş bölge borsaları yönetim kurulu başkanları istişare toplantısında hazırlanan dosyanın ardından Bakanlar Kurulu"nun aldığı destek kararının kendilerini de sevindirdiğini belirterek, desteklemelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Bilindiği gibi Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı"nın imzası ile TBMM"ye gönderilen raporda “Ülkemizde hayvancılık sektörünü süt sığırcılığı ve besi sığırcılığı olarak ayırmak pek mümkün değildir. İkisini birlikte ele almamız gerekmektedir. Çünkü ABD"deki gibi büyük besi çiftlikleri ve aynı zamanda ülkemizde beslenmekte olan belirli bir besi ırkı yoktur. Besiye aldığımız havyanlar süt sığırcılığı işletmelerinde dünyaya gelen sütçü ırk karakterindeki erkek buzağılardır. Bu hayvanlar besi ırkları gibi et üretemeyip et kaliteleri de besi ırklarına oranla daha düşük ve et üretim maliyetleri daha yüksek olmaktadır. Ülkemizde besi hayvanına yönelik devlet tarafından gerekli destek verilmemektedir. Bunun yanı sıra ülke koşullarına uygun bir besi ırkı seçilerek bunun üretimi için besicileri teşvik etmelidir. Ülkemizde hayvan sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Buna önlem olarak dişi hayvanlarımıza ve onlardan elde ettiğimiz ürünlere sahip çıkmalıyız. Bunu süte ve dişi hayvanlara verilecek devlet primleri ve desteklemeleri ile yapabiliriz. Ancak bunu yaparken bu ürünlerin satış fiyatlarını üreticinin zarar etmeyeceği bir seviyede tutulmalıdır. Ülkemizde süt üretimi mevcutken ve günümüzce bize yeterli olmakta olan süt yerine dışarıdan daha ucuz diye süt tozu ithal edilmiştir. Canlı hayvanla uğraşmak öyle bir şeydir ki sanayici gibi zarar ettiği dönemde fabrikayı kapatıp kara geçeceği dönemde açmak mümkün değildir. Hayvancılıkta sürekli yapılan ve yapılmak zorunda olunan masraflar vardır. Üreticiler belli bir zaman bu zarara göğüs germiş ve dayanabildikleri ölçüde dayanmışlardır. Büyükbaş hayvancılıkta belirli bir ilerleme sağlamak için uzun zaman gerekmektedir.Diğer sektörlerdeki gibi kısa vadede istenilen sonuç elde edilemez. Bunun için devletimizin izlediği politikalar istikrarlı ve uzun süreli olmalıdır. Çiftçi küstüren bölgesel teşvikler genele yayılmalıdır” demişti.

“HAYVANCILIĞA 1 MİLYAR 265 MİLYON DESTEK”
Bu raporunun ardından dün toplanan Bakanlar Kurulu"ndan açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, hayvancılığın desteklenmesiyle ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı alındığını söyledi. 2002 yılından bu yana bütçe imkanları ölçüsünde tarım desteklerini büyük ölçüde artırdığını ifade eden Çiçek, 2002 yılında toplam tarımsal destek 1 milyar 868 milyon TL iken bugün itibariyle yaklaşık 6 milyar TL'ye yükseldiğini kaydetti. Çiçek, "Bu tarımsal destek içinde hayvancılık maalesef geçmişte büyük ölçüde ihmal edilmiştir. Bu hem istihdam açısından hem belli bölgelerdeki vatandaşlarımızın geçim kaynağı olması nedeniyle hayvancılığın desteklenmemiş olmasının getirdiği pek çok sıkıntı var. 2002 yılında bu 1 milyar 868 milyon TL'lik tarımsal destek içerisinde hayvancılık için ayrılan para sadece 83 milyon TL'dir. Toplam destek içindeki payı yüzde 4.4 idi. Biz hayvancılığın öneminin farkındayız. Özellikle kırsal kesimde ve Türkiye'nin belli bölgelerinde hem önemli bir istihdam kaynağıdır hem de geçim kaynağıdır. Onun için hem tarımsal destek arttı hem de miktar arttı. Dolayısıyla 5 milyar 897 milyonluk bu sene vereceğimiz tarımsal destek içerisinde hayvancılığın payı 1 milyar 265 milyondur. Ayrıca bu kararname ile bu destek kapsamında hayvan başı ödemeler, yem bitkileri ekilişi, süt ve et primi desteği, su ürünleri, arıcılık, ipek böceği yetiştiriciliği, hayvan hastalıklarıyla mücadele desteği de vatandaşlarımıza sağlanmaktadır. Dolayısıyla 1 Mart tarihi itibariyle bu destek yürürlüğe konulmuş olmaktadır" dedi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.