Aydın Ticaret Borsası Milletvekillerine taleplerini iletti
Aydın Ticaret Borsası Milletvekillerine taleplerini iletti
Aydın Ticaret Borsası heyeti, 25. Dönem Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Abdurrahman Öz, Mustafa Savaş, Bülent Tezcan, Hüseyin Yıldız ve Deniz Depboylu’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
Aydın Ticaret Borsası Heyetinde Meclis Başkanı A. Bahri Erdel, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çondur, Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ülgen, Meclis Üyeleri Caner Işlak, Ali Çevik, Mustafa Akdam ,Rıza Uyar ve Erkan Aslan yer aldı. Ziyarette Borsa üyelerinin ve Zeytinyağı, Pamuk, İncir ile Künar (Fıstık Çamı) sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konusunda taleplerde bulunuldu.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, yaptığı açıklamada; “Son yıllarda dünyadaki iklim değişikliği sebebiyle, zeytinyağı rekoltesindeki düşüşler, diğer zeytin üreticisi ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de fiyatları etkilemiştir. Ülkemize yansıyan fiyat artışı neticesinde kötü niyetli firmalar zeytinyağında hile yaparak, tüketiciyi yanıltmakta ve insan sağlığını göz ardı etmektedirler. İçine başka maddeler koyularak hatta zeytinyağı rengini verebilmek adına kimyasallarla zeytinyağı rengine dönüştürülerek, piyasaya sürülmektedir. Her ne kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tağsis konusunda 5996 sayılı Kanun gereği, tağşiş yapanlar 14 bin 649 TL para cezası ile cezalandırılarak, tahşiş yaptığı ilan edilse dahi, firmaların birden fazla markası olması dolayısıyla diğer markaları ile piyasaya zeytinyağı adı altında yağları sürmeye devam etmektedirler. Ülkemiz yeni plantasyonlarla 180 milyon ağaç varlığı ile önümüzdeki yıllarda 450-500 bin ton civarında zeytinyağı elde edecektir. Ancak ülkemizde yapılan tağşişler nedeniyle, en fazla Zeytinyağı üreten ülkeler içinde yer almamıza karşın, diğer üretici ülkelerle karşılaştırıldığında, halen kişi başına tüketim miktarı son derece düşük seviyede kalmaktadır. Diğer üretici ülkeler ile kıyaslanmayacak kadar düşük iç tüketim miktarı seviyesi, daha da düşme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Aynı zamanda sağlığımız için önemli bir yere sahip zeytinyağımıza kara bir leke olarak kalacaktır. Ülkemizde Zeytinyağı fiyatları ile diğer bitkisel yağlar arasındaki fiyat farkı açıldıkça sahtekarlıklar daha çok ortaya çıkmaktadır. Zaten yıllardır var olan tağşişli yağlar, diğer bitkisel yağlarla arasındaki fiyat farkı açıldıkça iyice artmıştır. Kötü niyetli kişiler tarafından, dürüst çalışanların hakkını gasp edip, zeytinyağına başka maddeler ve yağlar karıştırarak satıldığında ciddi bir cezası yoktur. Sadece 14 bin 649 TL gibi bir miktar ceza uygulanmakta erken ödemelerde de %25 gibi bir indirim sağlanmaktadır. Tağşişli yağların nitelikli bir suç haline gelmesinin sağlanması, tağşiş yağ ticareti yapanların ise nitelikli suçlar kapsamında cezalandırılması veya Ekonomik suçlar kapsamında tağşişli yakalanan yağ miktarı ile orantılı ciddi anlamda caydırıcı para cezası uygulanması gerekmektedir. Aynı zamanda tağşişli yağ ticareti yapanların diğer markaları ile tekrar piyasaya tağşişli yağ sürmesinin önüne geçilmesi amacıyla belirli bir sure diğer marka adlarıyla dahi ticaret yapamaması şeklinde bir koruma getirilmelidir. Bu şekilde dürüst çalışan firmalarımız, parasının karşılığını alır, tüketici yanıltılmaz ve sağlığı korunur” dedi.
PAMUK’TA UYGULANAN KDV TEVKİFATININ KALDIRILMASI GEREKMEKTEDİR.
Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bahri Erdel, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çondur da; “14 Nisan 2012 tarih 28264 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 117 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nde; ‘KDV mükellefleri tarafından Tebliğin (3.2.5.2.) bölümünde belirtilen malların, Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara tesliminde, 9/10 oranında KDV tevkifatı uygulanmaktadır. Mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (13) eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 1 ve 2 nci sıraları kapsamına giren ürünlerin teslimi tevkifat uygulaması kapsamındadır’ Bu tebliğe göre, Elyaf Pamuk teslimlerinde kısmi tevkifat uygulanmaktadır. Tüccar tarafından alınan Elyaf Pamuk, aynı ay içerisinde satılmadığı takdirde, mal alımında ödenen tevkifatın, mal satımından sonra kesilen fatura ile tahsil edilememesi bu emtianın ticaretinde mağduriyet oluşturmaktadır. Bu sebeple Elyaf Pamukta uygulanan kısmi tevkifatın kaldırılması gerekiyor” dediler.
KURU İNCİR’DE PRİM DESTEĞİ ŞART
Aydın Ticaret Borsası Meclis Üyesi Caner Işlak ise; “Aydın ilimiz, incir üretimdeki yüzde 61’lik pay ile, Türkiye incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Besin değerinin, faydalarının yanı sıra, içerdiği yüzlerce çekirdeğin her birisi birer genetik şifredir. İlimiz ekonomisinde önemle yere sahip yerel değerimiz olan incir de, üretici ve ihracatçıya prim desteği uygulanması gerekmektedir” iİfadelerini kullandı.
KÜNAR TARIM ÜRÜNÜ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİDİR.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, çam fıstığı üreticilerinin sorunlarını dile getirerek, “İlimiz sınırları içerisinde yıllık ortalama 182 ton Künar (Fıstık Çamı) üretimi gerçekleştirilmektedir. Ürünümüzün yaklaşık yüzde 85’i ihraç edilmektedir. Orman tali ürünü olan Künar’ın, (Fıstık Çamı) Tarım ürünü olarak değerlendirilmeye tabi tutulması ve Katma değeri yüksek ürünümüzün öncelikli yatırım kapsamında 5. Bölge desteklerinden yararlandırılmasını talep ediyor” dedi.
25. Dönem Milletvekilleri Mehmet Erdem, Abdurrahman Öz, Mustafa Savaş, Bülent Tezcan, Hüseyin Yıldız ve Deniz Depboylu, Aydın Ticaret Borsası tarafından iletilen konularda çalışmaların takipçisi olacaklarını ifade ettiler.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.