Aydın tarımı ve Bafa Gölü’nün kurtuluşunu uzaklarda aramaya gerek yok!

Aydın tarımı ve Bafa Gölü’nün kurtuluşunu uzaklarda aramaya gerek yok!

SÖKE OVASI SULAMA BİRLİĞİ BAşKANI NECDET ÖZEKEMEKÇİ ”AYDIN TARIMI VE BAFA GÖLÜ’NÜN KURTULUşU ÇİNE BARAJI’NA BAĞLI” DİYEREK DİKKATLERİ BİR KEZ DAHA ÇİNE BARAJI’NA ÇEKTİ!



Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Aydın ve Muğla İl sınırları içerisinde bulunan Bafa Gölü’nden yine kötü kokular yükselmeye başladı.
Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı Denizli’deki Adıgüzel Barajı ile Aydın’daki Kemer Barajı’nda yeterli su stoku sağlanamayınca, mevcut baraj suları sadece Aydın ve Denizli tarımına tahsis edilmişti. Bu nedenle de göl yatağında sular çekilince, göl yatağı adeta piste dönüşmüştü. Bu yıl da göle can suyu aktarılmayınca, geçen yıl ortaya çıkan manzara bu yıl da kaçınılmaz oldu. Suların içeriye doğru çekildiği bölgelerde balçık tabakaları oluşurken, bazı balıkçıların teknelerini ve ağlarını kurtaramadıkları dikkat çekti. Bir yanda 350 bin dönümlük sulu tarımın yapıldığı Söke Ovası, bir yanda ise Büyük Menderes Nehri’nin suyu ile can bulan Bafa Gölü. Fakat barajlarda yeterince su stoklanamadığı için yaz mevsiminde Bafa Gölü’ne su tahsisi yapılamıyor. Aslında Aydın tarımı ve Bafa Gölü’nü kurtaracak reçete belli; o da Çine Barajı. şayet Çine Barajı tamamlanırsa sadece Aydın tarımı değil, Bafa Gölü de kurtulacak. Çevre örgütleri sık sık Bafa Gölü’ne gelerek yaşanan kirliliğe dikkat çekerlerken, Özekmekçi bu kirliliğin ve kuraklığın tek reçetesinin Çine Barajı olduğuna vurgu yaptı. Bafa Gölü’nün özellikle Serçin Köyü altında sular sürekli çekilirken ortaya da balçık tabakası çıkıyor. Haber ekibimiz Bafa Gölü’ne giderek gölün içler acısı halini yerinde görüntüledi, ardından Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi’nin görüşünü aldı. Bafa Gölü’nün kurtarılması için Devlet Su İşleri’nin 4 yıl önce şişme balon barajıyla Büyük Menderes Nehri’nin suyunu Bafa Gölü’ne aktarmayı planladığına dikkat çekken Özekmekçi, “şişme savak barajı ve Serçin prizinin önceliği Bafa Gölü’dür. Büyük Menderes Nehri’nin suyu Bafa Gölü’ne bu proje sayesinde aktarılıyor. Fakat son yıllarda bölge yeterince yağış alamadığı için barajlarda da su stoku yetersiz kalıyor. Kış mevsiminde sürekli yağmur yağmış olsa, Nehir suyu direkt olarak Bafa Gölü’ne aktarılırdı. Fakat yağmurlar da yıldan yıla azalıyor.
Sonuç olarak, Aydın’ın batısında kalan İncirliova, Koçarlı, Germencik ve Söke Ovaları’na bu baraj suları yetmediği gibi, Bafa’ya da su aktarılamıyor. Biz gerek tarım arazilerinin gerekse Bafa Gölü’nün kurtuluşunun Çine Barajı’na bağlı olduğuna inanıyoruz. 2010 yılına kadar barajın tamamlanmasını temenni ediyoruz. şayet Çine Barajı tamamlanırsa, Aydın’ın doğusunda kalan arazilerde sorunsuz bir sulama yaşayacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.