Aydın Tabip Odasından ilaçta
Aydın Tabip Odasından ilaçta reklamın serbest olmasına tepki
Gerçek Gazetesi
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eralp Atay, yapığı basın açıklaması ile ilaçların artık reklamla özendirileceğini belirterek bu durumun halk sağlığı için bir tehdit olduğunu söyledi. RTÜK Kanunu 11. maddesin 6 Ocak günü TBMM kabul edildiğini ve bu maddeye bağlı olarak reçetesiz ilaçların radyo ve televizyonlarda tanıtımı serbest bırakıldığını kaydeden Atay, muhalefetin Anayasa mahkemesi"ne gitmesini, Cumhurbaşkanı"nın da yasayı veto etmesini beklediklerini söyledi.
İlaçların, televizyonda reklamları olan diğer ürünler gibi özendirilerek her yaş grubuna reklamının yapılmasına karşı olduklarını ve bu durumun insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu ifade eden Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, İnternet yoluyla gerçekleşen ilaç reklam ve satışlarının bir çok kişinin hayatına mal olduğu bilinirken böyle yasanın çıkması inanılır gibi değildir. İlaç sektörü çok büyük bir sektördür. Dünyanın yıllık ilaç tüketimi 1,2 trilyon dolardır. İlaç firmalarının ilaç promosyonları için harcadıkları para ABD"de 22 milyar dolardan fazladır. Türkiye'de 2005 yılında ilaç fiyatlarında ortalama yüzde 17'lik bir indirime gidilmesine karşın, Türkiye'nin son on yılda sağlık harcaması 3,5 kat, ilaç harcaması ise 6,1 kat artmıştır. Bu harcama rakamlarına, hasta tarafından ödenen katılım payları ve SGK tarafından ödenmeyen ilaç bedelleri de eklendiğinde, rakamlar yüzde 25-30 oranında artacaktır. Türkiye"nin 2010 yılında ilaca ödediği para 15 milyar doları aşmaktadır. Ülkemizde ilaç harcaması kişi başı 130 Dolar civarındadır. 130 dolarlık pazar oldukça düşüktür, bunun acilen arttırılması OECD raporlarında belirtilmektedir. Ne yapmak gerekirin yanıtı, RTÜK Kanununu değiştirerek ilaç tüketimini arttırmak gerekir. Bu değişiklik ilaç endüstrisinin baskısı sonucu mu olmuştur? diye konuştu.
Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı"nın üniversitelerin sessiz kaldığını ve durumun üzücü olduğunu söyleyen Atay, İlaç firmaları, ABD'de olduğu gibi tüm ilaçların perakende mağazalarında da tüketicilere tezgâh üstünde doğrudan satılabilmesini hedeflemekte ve bu yönde yoğun lobi çalışmaları yürütmektedir. Ağrı kesiciler, antiseptikler, vitamin ve mineraller, laksatifler, dermatolojikler, oftalmolojikler, uyku düzenleyiciler, öksürük, soğuk algınlığı ve sindirim sistemi diye uzayıp giden bu ilaçlar, halen bir doktor reçetesi olmaksızın (Over the Counter- OTC) ihtiyacı olan, olmayan herkese hiçbir sınır ve takip olmaksızın satılabilmektedir. Reklam ile birlikte satışları artacak ilaçların şeker olmadığı, gereksiz kullanım sonucu oluşabilecek yan etkilerinin insan ve toplum sağlığına, ülke ekonomisine zarar vereceği kaçınılmazdır. Bilinçsiz ilaç kullanımı ve tüketimi hızla artacak, halk sağlığı olumsuz etkilenecek, yeni oluşacak sağlık sorunları için hekim kapıları aşındırılacaktır. Son aşama da ilaçların market raflarında satılmasıdır diyerek bu duruma karşı olduklarını kaydetti. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.