Aydın İl Halk Sağlığı Müdürü Okur, Mobil KETEM Projesini değerlendirdi
Aydın İl Halk Sağlığı Müdürü Okur, Mobil KETEM Projesini değerlendirdi
Gerçek Gazetesi
Aydın İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, 9 Aralık"ta Aydın il merkezinde "Aydın Mobil Ketem Projesi" kapsamında meme ve rahim ağzı kanseri konusunda eğitim ve taramaların artırılmasına yönelik çalışmalara başlanılması üzerine aylık bir değerlendirmede bulundu.
Aydın Valiliği destek ve himayesinde, Vali Erol Ayyıldız"ın eşi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Dilek Didem Ayyıldız"ın koordinesinde, İl Halk Sağlığı müdürlüğü tarafından yürütülen "Aydın Mobil Ketem Projesi" kapsamında Aydın merkezde eğitim ve taramaların arttırılmasına yönelik çalışmalara başlandı.
Projeyle meme kanseri ve rahim ağzı kanserleri konusunda eğitim verilerek erken teşhislerine yönelik taramaların yapılmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Aydın İl Halk Sağılığı Müdürü Şenol Okur, il genelinde gündemi kanserden korunmak olan toplumsal bir seferberlik başlatılması hedeflendiğini ifade etti.
Tüm il genelinde yapılan toplantılarla bütün kadınlara ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Okur, Öncelikle il merkezi ve ilçe merkezlerimizde protokol, kurum amirleri, belediye başkanları, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu davetlilere, projenin oluşturulma nedenleri ve amaçları anlatılarak taramaların yaygınlaştırılması ve yapılması konularında destek olmalarını istedik. İl merkezindeki proje tanıtımının ardından sırasıyla Nazilli, Didim, İncirliova ilçelerimizde de toplantı yapıldı. Mayıs ayı sonuna kadar tüm ilçelerimizde tanıtım toplantılarının tamamlanmasını planlıyoruz dedi.
MAHREMİYET KONUSUNDA TİTİZLİK GÖSTERİLİYOR
Yaklaşık iki yıl sürmesi düşünülen Aydın Mobil Ketem Projesi kapsamında eğitimle eş zamanlı olarak taramaların yapılmasına başlandığını dikkat çeken Okur, Eğitimlerde; kanser oluşumu ve meme ve rahim ağzı kanserleri ve bu kanserlerden korunmada erken tanının önemi, tarama metotları, kanser risk faktörleri hakkında bilgiler verildi. Rahim ağzı kanseri taraması smear testi ile meme kanseri taraması ise kendi kendine elle muayene ve içerisinde dijital mamografi cihazının bulunduğu araçta çekilen mamografi ile yapılıyor. İl merkezinde yapılan eğitim ve taramalar haftanın her günü KETEM binasında yapılıyor. Mahalle merkezlerinde ise eğitim ve taramalar haftanın önceden belirlenen üç günü yapılmaya başlandı. Kadınlarımızın taramalarını yorulmadan ve kolayca yaptırabilmeleri için mobil ketem aracımız mamografi çekimleri için haftanın iki günü mahalle merkezlerine götürüyoruz. Haftanın iki günü ise Aydın Devlet Hastanesi karşısında KETEM binası önünde hizmet veriliyor. Kadınlarımızın taramalarını daha rahat yaptırabilmeleri için mahremiyet konusunda titizlik gösterilmesine son derece önem veriyor ve taramaları ücretsiz olarak yapıyoruz şeklinde konuştu.
Taramaların yapılması için ve tüm kadınlara ulaşabilmek adına mahalle ve köy muhtarlarıyla da iletişim halinde olduklarını vurgulayan Okur, Hizmet verilecek mahallelerin sıraları, 25 Aralık 2013 tarihinde Sayın Valimizin eşi, il halk sağlığı müdürümüz ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bulaşıcı olmayan hastalıklar şube müdürümüzün merkez muhtarlarıyla yaptıkları toplantı sonrasında çekilen kuralarla belirlendi. Ayrıca toplantıya katılan muhtarlarımızdan mahallelerinde verilecek eğitim ve taramaların duyurulması, katılımın sağlanması konusunda desteklerini istedik. Mahallelerde yapılacak eğitim ve taramalara kurada ilk mahalle olarak belirlenen Osman Yozgatlı Mahallesinden başlanmış olup, taramalarımız devam ediyor ifadelerini kullandı.
4 BİN KİŞİYE MEME KANSERİ VE RAHİM AĞZI KANSERİ HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
nYapılan taramaların Ocak ayı sonunda açıklanmaya başlanacağını dile getiren Okur, sözlerini şu şekilde tamamladı: Proje kapsamında bir ayda 40 toplantı yaparak; yapılan tanıtım ve eğitim toplantılarında yaklaşık 4 bin kişiye meme kanseri ve rahim ağzı kanserleri ve bu kanserlerin erken teşhislerinde taramaların önemi hakkında bilgi verdik. Yapılan tarama sonuçlarının kadınlarımıza bildirilmesine Ocak ayı sonu itibariyle başlanacak olup tarama sonucuna göre her kadınımıza bilgi verilecek, gerekli olması halinde bir üst basamak sağlık kurumlarına yönlendirilecekler. "Sağlıklı kadın, Sağlıklı toplum, Sağlıklı gelecek" sloganıyla yola çıktığımız Aydın Mobil Ketem Projesinde emeği geçen herkese Aydın Valiliği ve Aydın İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak teşekkür ederiz
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.