Aydın deri kanserlerinde birinci sırada
Aydın deri kanserlerinde birinci sırada
Gerçek Gazetesi
Aydın Turizm ve Sağlık Derneği Başkanı E. Didem Evci Kiraz yaz aylarında bulutlu günler geçirirken vücudumuzun etkilendiği Güneşin UV Radyasyon Etkisine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Bulutlu günlerde güneşin yansıması güneşli günlerdeki UV Radyasyon kadar etkili olabildiğini belirten Aydın Turizm ve Sağlık Derneği başkanı Doç. Dr. Didem Evci Kiraz, CNN Türk Hava Durumu"nda her gün UV İndeks raporu yayınlanmakta. Bulutlu günlerde bile UV İndeks bizim bölgemizde 8 düzeyinde. Yüksek bir düzey. Dikkat etmeliyiz ve raporda belirilen önlemleri almalıyız. 8 düzeyinde güneş gözlüğü, şapka/şemsiye, güneş kremi kullanılmalı. Özellikle öğle saatleri çok önemli. Bu saatlerde dışarı çıkması gerekenler 11-16 saatleri arasında güneşin etkisinin en yüksek olduğunu unutmamalılar dedi.
Başkan Evci Kiraz, özellikle turizm yörelerinde, Kuşadası ve Didim"de belediyelerin ışıklı panolarına saat, derece yanında UV İndeks"i de ekletmek üzere çalışmalar başlatmalarını önerdiklerini kaydederek, bu önerisinin belediyelere yeni bir masraf kapısı açmak olmadığını, bu yıl itibariyle Dünya"yı koruyan atmosferdeki koruyucu tabakanın önceki yıllara göre daha hızlı incelmeye başladığının resmi kaynaklarda rapor edildiğini özellikle vurguladı.
Adnan Menderes Üniversitesi olarak UV ölçüm aletine sahip olduklarını, bu konuda ve deri kanserlerinden korunma, tedavi vb. konularında Halk Sağlığı, Biyofizik ve Dermatoloji Anabilim Dallarının hizmet vermekte olduğunu belirten Başkan Evci Kiraz, Korunma önlemleri arasında yer alan krem-süt-yağ gibi koruyucuların cildinize uygun derecede, UV İndeksin düzeyine uygun derece ve miktarda sürülmesi çok önemlidir. Lütfen dermatoloji uzmanlarına danışınız uyarısını ekledi.
Didem Evci Kiraz ayrıca Hepimiz güneş ve güneşin yaydığı UV radyasyonun vücudumuza, yaşamımıza olan etkisini çok fazla bilmiyoruz. Yanlış bildiğimiz çok şey var, lütfen bunların doğrularını öğrenelim. Bilim adamlarımız ve yöneticilerimiz bu doğruları halka ulaştırmaya devam etsinler, yeni bilgileri paylaşsınlar diye konuştu.
YANLIŞ BİLİNENLER
Açıklamasında halk arasında bir çok konunun yanlış bilindiğini de ifade eden aynı zamanda Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Evci Kiraz, Bronzlaşma sağlıklıdır-(yanlış), UV radyasyon sonucu yanma vücudunuzun verdiği bir savunma işaretidir. Esmerlik güneşten korur (yanlış), Açık tenli bir ciltte hafif bir bronzluk sadece 4 derecelik koruma faktörü etkisi yapar. Bulutlu günlerde ciltte yanma olmaz (yanlış) Bulutlu, sisli havalarda UV etkisi artar (Beyaz bulutlar UV"nin %90"nını geçirir), Su içinde yanma olmaz (yanlış) , Denizde yarım metre derinlikte UV etkisi devam eder ve yüzeydekinin %40"dır. Kış aylarında UV tehlikeli değildir-(yanlış), UV yaz aylarına göre düşük düzeydedir. Ancak, temiz karlar UV"nin %80"nini yansıtır, özellikle yükseklerde etkileme düzeyi iki katına çıkar. Bahar mevsiminin başında ısı düşük, güneş ışınları beklenmeyen düzeyde yüksektir. Güneş kremi beni korur, güneşte daha uzun kalabilirim (yanlış), Güneş kremleri güneşin zararlı etkilerini azaltır, ancak uygun koruyucu faktör ve doğru uygulamalarla. Güneşte uzun süre kalmanız için güvence değildir. Güneşlenirken düzenli aralıklarla gölgeye geçersem tehlikeli düzeyde yanmam (yanlış), UV radyasyonun günlük birikimli etkisi vardır. Güneş altında sıcak hissetmezsem, güneş ışını direk gelmezse yanmam (yanlış) Güneş yanığı UV radyasyon nedeniyle olur, hissedilmez. Güneş altında hissedilen ısınma güneşin infrared radyasyon etkisidir, UV radyasyon değildir.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.