Aydın deprem riski en yüksek iller arasında
Aydın deprem riski en yüksek iller arasında
Gerçek Gazetesi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van"daki büyük depremin ardından en tehlikeli illeri arasında gösterdiği Aydın"a acı bir uyarı yaptı. Aydınlıların 7.3 şiddetinde depreme hazırlıklı olması gerektiğini ifade eden Ercan, en tehlikeli bölgelerin Ege Bölgesi"nde yoğunlaştığını dikkat çekti.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van"da meydana gelen depremlerin ardından açıkladığı en tehlikeli iller arasında yer alan Aydın için uyarılarda bulundu. Aydın"da binaların 7.3 şiddetinde depreme dayanıklı şekilde yapılması gerektiğini dikkat çeken Ercan, Aydın"ın ovaya doğru değil tepelere doğu yapılaşmaya gitmesi gerektiğine dikkat çekti.
Aydın"da Cumhuriyet tarihinden sonra yapılan bütün yapıların hep ova kesimine yapıldığını kaydeden Aydınlı Ahmet Ercan, Osmanlı döneminde ise Aydın"da yerleşim hep tepelerde olmuş. Bu durum daha önceki dönemlerde de aynı. Aydın"da en fazla deprem ürküntüsü ova kesimindedir. Aydın"da binalar 7.3 şiddetine dayanıklı yapıldığı takdirde herkes rahatlıkla evinde oturup çayını kahvesini içebilir dedi.
"AYDIN ÇOK RİSKLİ BÖLGEDE"
Yerin altında ilk 20 metrede su varsa bu durumun tehlikeli olduğunu kaydeden Ercan, Bu tür yerlere ev yapılması bir yönetici ayıbıdır. Aydın"ın altı deniz gibi her tarafı suyla dolu. Kendim de Aydınlıyım. Aydın"daki binalarda ıslaklık var. 3-4"ü katlarda bile şişmeler, patlaklar görüyorum. Bu ıslaklılar deprem anında binaların esnemesine engel olur. Buda depremde hasarı artırır. Aydın"da Menderes ovasına doğru çok katlı binalar yapılıyor. Bu durum son derece sakıncalı. Aydın çok riskli bir bölgede. Ayrıca eskiden Aydın"da yer alan bütün okaliptüs ağaçları kesilmiş. Bu durum da Aydın için çok yanlış. O ağaçlar her yıl 300 ton civarında su çekiyor. Depremde zeminin kayganlaşmaması için okaliptüs ağaçları Aydın için hayati önem taşıyor şeklinde konuştu.
"AYDIN"DA YERLEŞİM TEPELERDE GERÇEKLEŞMELİ"
Aydın"ın deprem konusunda çok riskli bölgede yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Ercan, şunları söyledi: Aydın"ın eski yapılarına bakın hep bir ya da iki katlıdır. Keşke Aydın hep iki katlı binalar olarak kalsaydı. Aydın"da yerleşim tepelerde gerçekleşmesi gerekiyor. Fakat bugün baktığımızda ova kemsinde 8-10 katlı binalar görüyoruz. Aydın"da demir yolunun altına yerleşim yapılmaması gerekiyor
EGE BÖLGESİ TEHLİKE ALTINDA
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege Bölgesinde 7 şiddetinde deprem beklenebileceğini hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: Van depreminden sonra yaptığımız araştırmalar deprem açısından Türkiye"nin en tehlikeli bölgesini Ege olarak gösteriyor. Şuan için en tehlikeli bölgeler; Bodrum, Marmaris ve Fethiye"nin bulunduğu Elmalı Yarımadası, Afyon, Isparta, Burdur, Aydın-Nazilli, Manisa-Akhisar, Denizli-İzmir ve Balıkesir illeri (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.