Aydın Baro Başkanı Sümer Germen’den ‘Atama’ değerlendirmesi

Aydın Baro Başkanı Sümer Germen’den ‘Atama’ değerlendirmesi

Aydın Baro Başkanı Sümer Germen’den ‘Atama’ değerlendirmesi


Gerçek Gazetesi
Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, "Deniz Feneri de soruşturulmalıdır" dedi.
Germen, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) Adalet Bakanlığı temsilcilerinin çıkarılması gerektiğini iddia ederek, "Atamaları hakim ve savcılar kendi aralarında yapmalıdır" diye konuştu.
Baro Başkanı Sümer Germen, son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden hakim ve savcı atamalarıyla ilgili Adalet Bakanlığı ile HSYK arasında yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Her yıl adli tatil öncesinde hakim ve savcıların görev yerlerinde değişiklik yapılmakta olduğuna değinen Germen, bu değişikliklerin bir kısmının istek bir kısmının da işin gereği olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Bu yıl hakim ve savcı atamaları konusunda bir sıkıntının ortaya çıktığına işaret eden Germen, şöyle konuştu: "Baştan beri savunduğumuz gibi HSYK'dan Adalet Bakanlığı temsilcileri çıkarılmalı. Hakim ve savcılar bu işi kendi aralarında yapmalıdır. Sanırım önümüzdeki dönemde HSYK ile ilgili kanunda değişiklik yapılarak bazı sesler kısılmaya çalışılacak. Hazırlanan tasarıda Türkiye Barolar Birliği'nden de üye alınmasının planlandığı anlaşılmaktadır. Ancak meclisten üyelerin yanı sıra Cumhurbaşkanlığınca doğrudan üye atanması da söz konusudur. Bu kurumun siyasallaşması demektir. Bu tasarıya bir karşı çıkmalıyız. Hakim ve savcılara karışılmamalıdır" dedi.
HERKES YASALAR ÖNÜNDE Efi‹T
OLMALI
Hukuk devletinde herkesin yasalar önünde eşit olması gerektiğini ileri süren Baro Başkanı Sümer Germen, hukuk devletinin çağdaş yasaları meclisten geçirmek anlamına gelmediğini savundu. Devletin öncelikle kendi çıkardığı yasalara kendisinin uyması gerektiğini anlatan Germen, şunları söyledi: "Hukuk devleti anlayışı yasalar önünde herkesin eşit olduğu, herkese eşit ve aynı şekilde davranıldığı bir sistemdir. Bu sistemde devletin kendi organlarının üyeleri dahil herkes gerektiğinde yargı önünde hesap verebilir. Bazıları yargılanırken bazılarının yargılanmadığı sistem ancak polis devletinde olur. Hukuk devletinde kimsenin yargı önünde ayrıcalığı olmaz" dedi.
Yargının gerçek delillerle gerekirse devlet içindeki örgütlenmeleri çözmesi ve cezalandırması gerektiğini beyan eden Sümer Germen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kürsü dokunulmazlığı dışında cumhurbaşkanı, başbakanı, milletvekili, valisi ve savcısına dahil olmak üzere tüm insanlarımız herkes eşit olmalıdır, eşit koşullarda yargılanmalıdır.
Bu dünya standartlarındaki evrensel hukuk kuralıdır. fiüphe varsa hukuk kuralları dahilinde Ergenekon davasında olduğu gibi üzerine gitmeli ama Deniz Feneri de soruşturulmalıdır" dedi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.