Aydın Arıcılar Birliği Varroa mücadelesi başlattı
Aydın Arıcılar Birliği Varroa mücadelesi başlattı
Gerçek Gazetesi
Türkiye"nin en önemli bal üretim merkezlerinin başında gelen Aydın"da sektörün en önemli sorunu olan Varroa (Arı Biti) ile mücadele başlatıldı. Geçen hafta Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından gerçekleştirilen ve Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın"ın verdiği seminerin ardından bugün Karıncalıdağ zirvesinde arı biti ile mücadelenin tatbiki uygulaması yapıldı. Oldukça verimli geçen uygulamalı eğitimde arıcılar böyle bir etkinliği düzenlediği Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ettiler.
Arıya en çok zararı veren Varroa (Arı Biti)"ne karşı etkin mücadele gerektiğini belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, Dünya arıcılığını tehdit eden bu zararlı, maalesef yerli arcılarımızın da korkulu rüyası olmaya devam ediyor dedi.
Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği olarak sektörün sorunlarının çözümü konusunda bilimsel çalışmalar da yaptıklarını kaydeden Başkan Zeki Altın Cumartesi günü, Uludağ Üniversitesi Veternerlik Fakültesi Öğr. Üyelerinden Prof. Dr. Levent Aydın, Ticaret Odası konferans salonunda arıcılarımıza doyurucu bir konferans verdi. Varroa mücadelesi konusunda uluslararası birçok yayını bulunan Sayın Hocamız, varroa mücadelesi ile ilgili son gelişmeleri anlattı. Bu teorik seminerin ardından sahaya inerek Karıncalıdağ"da bulunan birliğimiz üyesi arıcılarımızdan Raşit Ateş, Süleyman Sarp, Selim Bozkurt, ve Özer Dokuz"un arılarında tatbiki varroa mücadelesi çalışması yaptık dedi.
Varroa zararlısı ile mücadelenin sabır isteyen bir iş olduğunu ve zamanlamasının çok önemli olduğunu kaydeden Birlik Başkanı Zeki Altın, Bu mücadeleyi bal hasadından sonra yapmak, balda kalıntı bırakmaması bakımından dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Başka bir önemli konu ise bu zararlı ile etkin ve başarılı bir mücadele için, yöre ve bölge arıcılarının aynı anda ilaçlama yapmaları gerekiyor. Arıcıların bir kısmının ilaçlama yapması bu zararlı ile mücadelede maalesef yeterli olmuyor. Zira bu zararlı, ilaçlama yapmayan arıcıların kovanlarından ilaçlama yapan arıcıların kovanlarına hızla yayılıyor. Bu nedenle arıcılarımıza topyekun ve birlikte ilaçlama yapmalarını öneriyoruz dedi.
DEVLET DESTEĞİ SAĞLANMALIDIR
Dünyanın pek çok ülkesinde arıcılığın tarımın ve tabiatın devamı önemli bir gereksinim olarak görüldüğünü ancak Türkiye"de henüz bu görüşün yaygınlaşmadığını ifade eden Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, açıklamasının devamında Varroa mücadelesinde gerekirse devlet desteği de sağlanmalıdır. Zira bu zararlı, diğer arı hastalıklarının da tetikleyicisi durumundadır. İmkanları sınırlı olan arıcılarımız, ya yeterince ilaçlama yapamadıkları için arılarını kaybediyor, ya da ucuz olduğu için ruhsatsız ilaçları kullanıyor. Her iki durum da varroa ile etkin mücadeleyi engelliyor. Bu da milli ekonomiye büyük zarar veriyor. Bir yerden bir yere taşınırken alınan sağlık raporlarında mutlaka varroa mücadelesi şartı da aranmalı. Zira yeterli mücadele yapılmamış arılar bir yerden bir yere taşınırken bu zararlıyı da taşıyor. Kış konaklamasının yaygın olduğu ilimiz, dıştan gelen arılar yüzünden bu hastalığa karşı hassas bir durumdadır. Kış konaklaması için ilimize gelen arılarda mutlaka "Varroa mücadelesi yapılmıştır" raporu istenmelidir ifadelerine yer verdi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.