Aydın acilen Tabbi Afet Bölgesi ilan edilmeli
Aydın acilen Tabbi Afet Bölgesi ilan edilmeli
█GerçekGazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Aydın Ziraat Odası"nın ev sahipliğinde yapıldı. Aydın Ziraat Odası l Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza POSACI, Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza ARSLAN, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İZGÜ, Söke Ziraat Odası Başkanı M.Kemal KOCABAŞ, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin GÖKDEMİR, Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal TARHAN, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal EMİR, Çine Ziraat Odası Başkanı Osman EŞİYOK, İncirliova Ziraat Odası Başkanı M. İhsan AYAYDIN, Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet AKIN, Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Ali ERKUT, Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa SEVİNÇ, Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman KOZBEK, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim ÖZDAMAR, Köşk Ziraat Odası Başkanı Metin KAYMAKÇI ve Karpuzlu Ziraat Odası 2. Başkanı Şerafettin KUNDUZ toplantıda hazır bulundu.
Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu Oda başkanlarının koordinasyona taşıdığı sorunları, yetkili makamlara ulaştırmak üzere kalem kalem not aldı, rapor haline getirdi.
Koordinasyon kurulu başkanı Rıza Posacı, toplantıda taşkınların yol açtığı zararların karşılanması için İlin afet Bölgesi ilan edilmesini isteyeceklerini söyledi. Posacı, Bölgemizde 3 baraj faaliyete geçmesine rağmen taşkınların önüne geçilemediği, Koçarlı, Söke ve Yenipazar bölgeleri Menderes Nehrinin taşması nedeniyle sular altında kaldığını, ekili hububat, yem bitkileri ve sebze alanlarının sular altında kaldığını belirterek İlimizin Tabii Afet Bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal EMİR, Çiftçinin kullandığı girdi maliyetleri çok yüksek, devamlı artıyor. Buna karşılık çiftçinin ürettiği ürünün fiyatında hiçbir yükselme yok, yerinde sayıyor. Hatta bazı ürünlerin fiyatı 4-5 sene önceki fiyatın da altında. Devlet destekleri artıyor ama çiftçinin derdi de artıyor. Değişik bankalara borçlanıyor. Daha önce de söylediğimiz gibi çiftçilerin borçları yapılandırılmaya gidilerek tek bankada toplanması ve bunu çiftçi bankası olarak gördüğümüz Ziraat Bankasının üstlenmesini istiyoruz.
Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman KOZBEK; Menderes Nehrinin taşmasından dolayı özellikle hububat ve yem bitkileri alanları su içerisinde kaldı. Su taşkınları çok büyük problemler oluşturuyor. Menderes Nehri"nin taşmasından dolayı meydana gelen zararlar TARSİM"in risk kapsamında değil. Çiftçi çok mağdur olacak. Bölgemizin Afet Kapsamına alınmasını, üreticinin hiç olmazsa attığı tohum ve gübrenin karşılığını almasını istiyoruz.
Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal TARHAN; Çilek, ihracat teşvik kapsamında değil bunun düzeltilmesini talep ediyoruz.
*Toprak analiz desteğinde 50 dekar ve üzeri arazilerde yaptırma zorunluluğu var. Bu bize uymuyor. Zira, miras hukuku nedeniyle bizim arazilerimiz çok parçalanmış durumdu ve ortalama 17-20 dekar düzeylerinde. Bu zorunluluğun 20-25 dekar seviyelerine düşürülmeli.
*Aydın dağlarında zeytin, incir, kestane gibi ürünlerin geneline gübre, ilaç gibi kimyasallar verilmez. Aydın Bölge olarak Organik Tarıma geçirilemez mi?
* Meslek odası olarak Ziraat Odalarının Esnaf ve diğer odalar gibi özel bankalardan düşük faizli kredi alabilmelidir.
Çine Ziraat Odası Başkanı Osman EŞİYOK; Hayvancılıkta girdiler çok yüksek. Saman ve kesif yem fiyatları hepimizin malumu. Buna karşılık et fiyatları çok düşük. Şu anda kesim fiyatları 13,50 TL. Et-Balık Kurumu fason kesim yapıp fiyatları düzeltmeli.
*3 Nisan 2010 yılında 19,00 TL/Kg. kestirdiğimiz et, dışarıdan hayvan ve et ithalatı sonucu düştü. Fakat girdi fiyatları artmaya devam etti. Yüksek girdi maliyetleri neticesi birçok damızlık sığır ve düve kesilmeye başladı.
* Zeytin ve zeytinyağı fiyatları çok düşük. Yüksek maliyet dolayısıyla dağda zeytini toplayan yok. Zeytinyağında primler yükseltilmeli. Ve Dane zeytine de prim verilmeli.
Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Ali ERKUT; Zeytinyağı primleri fiyatlar makul seviyeye çıkıncaya kadar yüksek tutulmalı, Dane Zeytine de prim verilmeli. Et fiyatları çok düşük, Müdahale Kurumu Et Balığın fason kesim yaparak piyasayı rahatlatması gerekiyor.
Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa SEVİNÇ; Aidatlar konusunda çiftçiye çok yüklenilmesinin doğru olmadığını, odalarımızı ekonomik yönden nasıl rahatlatabileceğimiz hususunda arayışlar içerisinde bulunmamız gerektiğini belirtti.
*Ziraat Odaları olarak İPARD ve Kırsal Kalkınmaya müracaat edemiyoruz. Bu konunun çözülmesini istiyoruz.
*Kaba yem ekilişlerine verilen desteğin kesif yemde de uygulanmasını talep ettiklerini aksi takdirde ülkemizin kaba et ithal etmek zorunda kalacağını belirtti.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal KOCABAŞ; Söke"de 100 bin dekar ekim alanının sular altında kaldığını, Menderes Nehir ıslahının hala sıkıntılı olduğunu buna köklü bir çözüm bulunmalıdır. Her yıl aynı kaderi yaşamak istemiyoruz. Söke çiftçisi çok mutsuz, girdi fiyatları aldı başını gidiyor ancak ürettiğimiz ürün aynı ölçüde artmıyor.
* Çiftçimiz bankalara gırtlağına kadar borçlu, buna çözüm bulunmalıdır.
* TÜİK dekara buğday verimlerine 535 kg/da açıklamasına rağmen buğday hala ödemelerin yapılmadığını söyledi.
* 48 bin dekar buğday alanımız var. Samanı şimdiden dekarı 50,00 TL"den alınıp satılıyor. Önümüzdeki yıl da fiyatlar yüksek olacak gibi. Kaba yem ihtiyacını karşılamak bakımından; teşvik amacıyla, hasılın da destekleme kapsamına alınması gerekir.
* Gübre fiyatları hızla artıyor. Rekabet Kurumu devreye girmesi ve bunu engellemesi gerekir.
* Tariş Pamuk Birliği iflas etmiş durumda, bu konuda neler yapılabilir, dedi.
Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin GÖKDEMİR; İlçemizde yağmur ve afetten zararı çok oldu. Bizim arazilerimiz denize yakın olmasından dolayı çok büyük zarar gördük.
*Nazilli, Kuyucak, Sultanhisar Ziraat Odası başkanlarım ile birlikte Akdeniz Diyeti Zeytinyağı Şehirler Birliği"nin Fas"taki toplantısına iştirak ettik. Dost ve Müslüman kardeş olarak tanıdığımız Fas Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti arasında var olan ikili ilişkileri daha da güçlü kılmak, özellikle zeytin ve zeytinyağında teknoloji transferi, üstün kalitede zeytin ve zeytinyağı istihsalinde teknoloji iyileştirme, turizme olacak katkıları dolayısıyla Meknes Meclisi-Tafilet Ziraat Odası ile kardeş şehir olduk.
* Aydın Büyükşehir oluyor. Biz neresinde olacağız, bilmiyoruz. Dedi.
Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza ARSLAN; 56.000 dekar arazimiz toplulaştırma kapsamında. Bunun 30.000 dekarına hububat ekildi. Ancak 25 dekarı sular altında kaldı.
* Pamuk ve mısır 1 yıl önceki fiyatın altında, acilen fark uygulamasına geçilmelidir.
Köşk Ziraat Odası Başkanı Metin KAYMAKÇI; Aydın tarımı yön değiştiriyor. Her tarafta jeotermal kuyular açılıyor. Açık alanda tarım yapmamız zorlaştı. Jeotermal kuyulardan çıkan zehirli gaz tarım ürünlerini kötü etkiliyor. Milli ürünümüz inciri hasat etmekte zorlanıyoruz. %90 nem oranı Sarılop incirin kalitesini bozuyor. Toksin oranı arttı.
*Tarımı kapalı alana kaydıramaz mıyız? Dağlık arazilerimizdeki incir, zeytin organik tarım kapsamında değerlendirilmeli. İncirde aflatoksinle ilgili Ege İhracatçılar Birliğinde toplantı yapıldı. Ziraat Odaları olarak biz bu toplantılara neden çağrılmıyoruz? dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.