Aydın Acilde Türkiye standartlarını geride bıraktı
Aydın Acilde Türkiye standartlarını geride bıraktı
Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Aydın"ın acil sağlık hizmetlerinde Sağlık Bakanlığı"nın istediği Türkiye standartlarının çok üstünde bir başarı elde ettiğini belirtti.
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü"nün faaliyetleri ve çalışma koşulları kamuoyuna aktarıldı. İl Sağlık Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Tozlu, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Oben Döndü, Başhekim Yardımcısı Dr. Nezih Kayıkçıoğlu ve İl Sağlık Müdürlüğü personelleri katıldı.
Toplantıda Aydın"da acil sağlık hizmetlerinin gelişme süreci hakkında bilgiler veren Dr. Oben Döndü, 31 Ağustos 1998"de 12 istasyon ve 12 ambulans ile faaliyete başlandığını anımsattı. Yıllar içerisinde yeni ambulanslar ve istasyonların eklenmesiyle 2011 yılı itibariyle 22 istasyon ve 28 ambulansa ulaşıldığını belirten Döndü, 28 ambulansın 22 tanesi istasyonlarda 1 tanesi Obesite Ambulansı yapılmak üzere teçhizat ve tefrişat amaçlı İzmir iline gönderilmiş 6 adet yedek ambulans olarak hizmet vermektedir. Doktor, Paramedik, ATT, yardımcı sağlık personeli ve şoför olarak 330 personel ile hizmet vermektedir. İlimizde faal istasyon başına düşen nüfus 47 bin 136"dır. Sağlık Bakanlığımızın öngördüğü oran her 50 bin nüfusa bir istasyon olmasıdır. Bu anlamda kırsal nüfusumuz da dahil olmak üzere ulaşamadığımız tek bir noktamız bile bulunmamaktadır dedi.
Aydın"ın acil sağlık hizmetlerinde büyük bir başarı elde ettiğine değinen Döndü, 2011 yılının ilk 9 aylık verilerine göre komuta reaksiyon süremiz 91 saniye, istasyon reaksiyon süremiz 55 saniyedir. Bakanlığımız bunu 60 saniye altına çekmekle ilgili tüm illere talimat vermiştir. İlimizde bu sürenin 45 saniye olmasını hedeflemekteyiz. Toplam reaksiyon süremiz 146 saniyedir. Çağrı saati ile olay yerine varış saati arasında geçen süre kırsal ve kentsel toplamı 9,7 dakikadır. Vaka veriş saati ile olay yerine varış saati arasında geçen süre 7,3 dakika. Kentsel vaka ulaşım süresi ortalaması bakanlığın ön görmüş olduğu süre 10 dakikanın altında olup ilimizde 5.3 dakikadır. Kırsalda ise durum; Bakanlığın öngörmüş olduğu süre 30 dakikanın altında olup ilimizde 13,2 dakikadır. Ekiplerimiz bir vaka ile ortalama 29 dakika meşgul olmaktadır. 2011 yılında ilk 9 ay içinde Kadın hastalıkları ile aciller haricinde sadece doğum vakası olarak 227 hasta ambulansla nakledilmiştir şeklinde konuştu.
Acil servis hizmetini aksatan en önemli etkinin asılsız yapılan ihbarlar olduğuna işaret eden İl Sağlık Müdürü Tırpancı da, bu yıl içersinde 61 asılsız ihbarda bulunulduğuna dikkat çekti. Tırpancı bir günde ortalama 7 bin civarında ihbarın yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: 112 acil servis komuta merkezimizde 10 görevli çalışanlarımız günün 24 saati gelen çağrılara cevap vermektedir. Çağrı merkezimize günde ortalama 7 bin civarında ihbar telefonu gelirken bu ihbarlardan sadece 300"e yakını ambulans talebinde bulunmuştur. Diğer çağrılar ise 112"yi gereksiz meşgul etme gayreti içersinde olan, telefonu deneyen, sahte ihbarda bulunmak isteyenlerden gelmiştir. 2010 yılından bu yana 5 vaka uçak ambulansı ile nakledildi. Helikopter ambulansla vaka nakli sayımızda oldukça yükseldi. Kriz afet gibi olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kriz merkezi oluşturduk. Kriz merkezinde Bakanlık ve diğer illerle görüntülü konuşmayı sağlayan sistem ile uydu üzerinden telefon bağlantısı sağlayan cihazların hazır bulunduruluyor
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.