Aydın 2023 için kenetlendi

Aydın 2023 için kenetlendi

“2023’e doğru Aydın” konulu toplantı Kuşadası’nda gerçekleşti.


Gerçek Gazetesi
Aydın"ın 2023 hedeflerini belirlemek amacıyla Aydın Valiliği öncülüğünde GEKA"nın organizasyonluğunda düzenlenen “2023"e doğru Aydın” konulu toplantı Kuşadası"nda gerçekleşti.
Toplantıya Aydın Valisi Kerem Al, CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan ve Osman Aydın, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, vali yardımcıları, ilçe belediye başkanları ve kaymakamlar, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit, Aydın İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, GEKA Uzmanları, öğretim görevlileri, il müdürleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner toplantının önemine değinirken Aydın"ın 2023 vizyonu ile ilgili olarak “Ülkemizde son yıllarda önemli değişimler ve gelişimler yaşandı. Birçok alanda yapılan reformalar ve alt yap düzenlemeleriyle uluslar arası rekabet gücümüz arttı. Son yaşanan global krizde ülkemizin potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu gördük. 2023 hedefi Türkiye kadar Aydın için de önemli. Biz bugün Aydın"ın bütün kapılarını açmak için burada bulunuyoruz. Önümüzdeki on yılda Aydın"ın hak ettiği yere ulaşması için bir yol haritası belirlemek üzere toplandık. İlçelerde de alt çalıştaylarımız yapılacak. Bu toplantı sonrası çalışmalarız hız kazanacak. Hep beraber daha müreffeh bir Aydın için yol haritası çıkaracağız. Potansiyellerimizi planlarımı daha iyi ve etkin kullanmanın yollarını arayacağız” diye konuşarak toplantın amacına değindi.
Toplantının açılışında kürsüye davet edilen CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın toplantının ortak akıl kaynağında çok önemli ve verimli olacağını ifade etti. Osman Aydın, “Aydın tarihinde her metrekaresiyle insanlara can veren bir coğrafya olmuştur. Ancak şu anda durum çok iç açıcı değildir. Aydın incir, zeytin kestane gibi önemli tarım ürünleriyle ön plana çıkarılmalı. Geçtiğimiz gün aydında düzenlediğimiz zeytinyağı ile ilgili bir toplantıda memecik zeytininin ilimize çok faydalı olduğunu gördük. Bununla birlikte aydının sahip olduğu üç önemli turizm dalı var. Sağlık, deniz ve kültür turizminden ayrı ayrı faydalanmak yerine üçünü bir arada değerlendirmemiz gerekiyor” şeklinde görüş bildirdi. Aydın, Aydın"ın enerji kaynaklarına da değinen Aydın, “Arap ülkelerinden daha zengin enerji kaynaklarımız var. Fakat bunlardan yeteri kadar faydalanamıyoruz” dedi. Toplantıda hazır bulunan bir diğer CHP"li vekil Bülent Tezcan"da toplantıdan önemli kararlar çıkacağını ümit ettiğini söyledi.
Hep birlikte aydın için 2023 hedeflerini belirleyip bu hedeflere ulaşmak için çalışacaklarını söyleyen Tezcan, “Bu çabalarımızın tek bir önemi var. O da insanları mutlu etmek. 81 ille değil tüm dünya ile rekabet edecek şekilde kendimizi güçlendirmeliyiz. Bu toplantıda bize düşen görevler TBMM"de sizi temsil etmek ve yerel yönetimlerde çözülmeyen sorunlarınız çözüme kavuşturmaktır” diye konuştu.
Milletvekillerinin konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Aydın Valisi Kerem Al katılımcılara Aydın hakkında bilgi verdi. Vali Al sözlerine Evliya Çelebi"nin Aydın için söylemiş ğ, olduğu "Dağlarından yağ, ovalarından bal akan Aydın" ve ünlü tarihçi Heredot"un "Bizim yer yüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel ikliminin bulunduğu yer" olarak nitelendirdiği cümlelerle başladı. Vali Kerem Al, "Aydın"ın karayolu, yat limanları, eğitim durumu, toprak ve su kaynakları, tarım ürünlerini anlatarak, “Aydın incir ve kestane üretiminde Türkiye"de birinci sırada, zeytin üretiminde ikinci sırada, pamuk üretiminde ise dördüncü sırada yer almaktadır. 2010 yılında Aydın"ın Türkiye gayrisafi ve zirai gelirinden aldığı pay yüzde 2,5"dir. 2011 yılında 166 bin 186 ton yaş incir, 280 bin 238 ton zeytin, 265 bin 334 ton pamuk ve 15 bin 684 ton kestane üretilmiştir” diyerek Aydın"ın tarım kapasitesi hakkında bilgi verdi. Konuşmasında Aydın"ın turizmi ve sanayisi ile ilgili de konuşan Vali Al, “Turistik açıdan çok çeşitli tarihi, kültürel ve doğal öğeler bulunduran ilimizde 77 bin yatak kapasitesi mevcut olup geçtiğimiz yıl yaklaşık 5,5 milyon turist ziyaret etmiştir. Yaklaşık 757 sanayi tesisi, faaliyette olan 5, gerçekleştirme çalışmaları devam eden 3 olmak üzere 8 organize sanayi bölgesi bulunan ilimizin imkan ve fırsatlarını tanıtmak durumundayız.
2000 yılından Aydın"ın 96 milyon dolar olan ihracatı 2011 yılında 706 milyon ABD Dolar"ına yükselmiştir” diye konuşarak sanayi ve turizm alanındaki büyümeyi işaret etti. Aydın"ın jeotermal kaynak zenginliği ile Avrupa"da birinci dünyada ise yedinci durumda olduğuna dikkat çeken Vali Al, “Türkiye"nin en zengin jeotermal rezervlerin bulunduğu ilimizde jeotermal potansiyel, elektrik üretimi, seracılık, kaplıca işletmeciliği, sağlık ve termal turizm gibi sektörler için uygun yatırım alanıdır. Ayrıca zengin sodyum feldspat, potasyum feldspat ve kuvars madenleri bulunan ilimizde bu madenleri işleyecek yatırımcılar bekliyoruz.
Aydın valisi kerem al aydınla ilgili verdiği bilgilerin yanı sıra Aydın"ın ihtiyacı olan yatırımlar hakkında da konuştu Hükümetin belirlediği dokuzuncu kalkınma planında ortaya konan “istikrar içinde büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen, AB"ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye” vizyonunu yakalamak için Aydın"ın üzerine düşen görevleri fazlasıyla yapması gerektiğini savundu. 2001 - 2023 yıllarını kapsayan uzun Vadeli Strateji çerçevesinde, incelenen konunun gülü ve zayıf yönlerini belirlemekte ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditleri saptamakta kullanılan Aydın"ın GZTF Analizini yaparak öncelikli sektörlerin belirlenmesinin öneli olduğunu ifade eden Aydın Valisi Kerem Al, şöyle konuştu, “2023 hedeflerini, vizyonunu ve misyonunu tespit etmemiz gerekiyor. Bu bağlamda, başta tarım, sanayi ve ticaret, turizm ve enerji olmak üzere ilimizin kalkınmasıyla doğrudan ilgili diğer sektörlerde hedeflerimiz neler olmalıdır? Sorusu üzerine katılımcı bir anlayışla ve derinlemesine çalışmamız gerekiyor. Ortak akıl ile gerçekleştireceğimiz bu çalışma tozlu raflarda saklanacak bir belge olarak kalmamalı. Uygulanabilir ve dinamik bir yapıya sahip olmalıdır. Göç ve göçün neden olduğu sosyal sorunlar, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım, tarımsal ürün deseni, çevre ve imar sorunları, kıyılardaki betonlaşma ve jeotermal alanlarında markalaşma gibi pek çok konunun incelenmesinin aydınlık bir gelecek için çok büyük bir önemi bulunmaktadır. İl merkezi için büyük önem taşıyan Aydın Çevre Yolunun bir an önce gerçekleşmesi, Aydın Çıldır havaalanın hava trafiğine açılması, Aydın - Çine -Güllük demiryolunun, 600 yataklı aydın Devlet Hastanesinin, Sarıçay ve Beşparmak Barajlarının yapılması için çalışılmaktadır. Büyük menderes Havzasındaki su ve toprak kirliliğinin önlenmesi, çevre düzeni planının yürürlüğe girmesi ile karşılaşılan sorunların giderilmesi, zeytincilik uygulama problemlerine çare bulunması, açık denizlerde su ürünleri yetiştiriciliği, doğal ve tarihi güzelliklerimizin korunması konularında üreteceğimiz ortak fikirler çok büyük önem taşımaktadır. İlimizde yapılacak önemli yatırımlar ve önemli sorunlarımıza üreteceğimiz çözümler hususunda tüm kesimlerin ortak bir anlayışla hareket etmesi büyük önem arz etmektedir “ (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.