Aydın, 2007 yılından ders çıkarmışa benziyor

Aydın, 2007 yılından ders çıkarmışa benziyor

Aydın, 2007 yılından ders çıkarmışa benziyor


√ 2007 yılında yaşanan küresel ısınma ülkemizde en fazla Aydın, Denizli ve Konya illerini etkisi altına almıştı. Aydın'daki Kemer Barajı ile Denizli'deki Adıgüzel Barajlarında yaz ortasında su tükenince binlerce dönüm arazi sulanamamış, rekoltede dibe vurmuştu. Yaşanan kuraklıktan Aydın'ın ders aldığı görülüyor. Tamamlanması yılan hikayesine dönen Çine ve İkizdere barajları sonbahar ayından itibaren su tutmaya başlayacak. Ayrıca Söke'ye bağlı Çavdar Köyü ile Karacasu'ya bağlı Tepecik Köyü"nde de mega göletler oluşturuluyor. Dedik ya; geçte olsa Aydın akarsularını artık boşa akıtmamaya kararlı görülüyor.
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Aydınlı çiftçi 2007 yılını artık yaşamak istemiyor. Konya ve Denizli ile birlikte küresel ısınmadan en çok etkilenen üçüncü İl olarak öne çıkan Aydın, yapımı yılan hikayesine dönen Çine barajı ve İkizdere barajlarını bu yıl içerinde su tutar hale getirilmek için 24 saat esasına göre mesai yapıyor. Her iki barajın tamamlanmasıyla birlikte Adıgüzel barajı ile Kemer barajı Denizli'nın batı bölgesi ile,Aydın'ın doğu bölgesinin sulama suyunu stoklayacak. Çine barajı ve İkizdere barajı da başta Çine olmak üzere, Aydın ve Aydın'ın batısında kalan İncirliova, Koçarlı, Germencik, Söke ve Didim ovalarının sulaması için su tutacak. Barajlarda çalışmalar devam ederken, Karacasu ilçesine bağlı Tepecik köyünde de Aydın İl Özel idare Müdürlüğü tarafından mini baraj boyutunda gölet inşa ediliyor.
Aydın İl genel Meclisi'nin Karacasulu meclis üyesi Halil İbrahim Karaçam, tamamlandığında 40 bin metre küpün üzerinde su tutacak olan Tepecik göletinin, Sonbaharda su tutulacağını müjdeledi. Tepecik köyü muhtarı Mehmet Karabudak ve Karacasu Ziraat Odası Meclis Üyesi Selami Karagedik ile birlikte gölet alanında incelemelerde bulunan Karaçam, ”Bu göletimiz 29 Mart 2009 yerel seçilerinden sonra plan, programa alınmış ve şu anda gövde inşaatı bitmiş durumda. Fakat göletlerimiz damlama sulama projesiyle desteklenmediği sürece, başında fotoğraf çekilmekten başka bir işe yaramaz. Bu nedenle de bu göletin damla sulama ihalesi yapılmıştır. Karacasu'da tütün üretimi artık bitiyor. Yeni trend zeytincilik. Zeytincilikte fidanı tarlaya dikmekle olmuyor. Mutlaka damla sulama sistemiyle desteklemeniz gerekiyor. Bu gölette stoklanacak suyla 1.200-1.500 dönümlük alan sulanacaktır. Karacasu'da 400 bin fidan sulayacak olan damlama ihalesi sırada bekliyor. Karacasu'ya katkı koyan İl Özel idare müdürlüğünden Tarımsal Hizmetler Müdürü Niyazi Kazımoğlu'na teşekkür ediyorum.” dedi.
Tepecik köyü muhtarı Mehmet Karabudak göletin gövdesini normalinden 1.5 metre daha yükselttirerek ,yüksekliğini 12.5 metreye çıktığını söylerken, “projeye katkı koyan herkese teşekkür ediyoruz.” dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.