Aydın 11 yıldır hava tahminlerinde yanılmıyor

Aydın 11 yıldır hava tahminlerinde yanılmıyor

Aydın 11 yıldır hava tahminlerinde yanılmıyor


█ Gerçek Gazetesi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) son 11 yılda Aydın"a yaptığı yatırımlarla hava tahminlerindeki isabet oranını yüzde 90"ın üzerine çıkardı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Meteoroloji alanında 2003 yılından günümüze kadar Aydın"da tarihinde görülmemiş hızda ilerleme kaydettiklerini ifade ederek “2003 yılından önce Aydın"da Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) yoktu. Aydın"a son 11 yılda 18 adet OMGİ kurduk. Ayrıca denizcilik faaliyetlerine destek maksadıyla 1 adet deniz OMGİ"si, Kuşadası 3. Nolu Şamandırayı da aynı dönemde kurarak, denizcilik için önemli adımlar attık” dedi.
“TEHLİKE ARZ EDEN DURUMLARI
EN DÜŞÜK SEVİYEYE İNDİRDİK”
Aydın-Çıldır Havalimanı"na kurulan Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemini de hizmete aldıklarını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bu sistem sayesinde havacılık faaliyetleri sürecinde hava muhalefetinden kaynaklanacak tehlike arz eden durumları en düşük seviyeye indirdik. Deniz yüzeyine ait ölçümler ile yüksek tutarlılıkta ve detaylı deniz tahminleri üretmek, denizcilik sektörüne daha iyi hizmet sunmak amacıyla 1 adet Deniz OMGİ; Kuşadası 3 Nolu Şamandıra kurulumunu gerçekleştirdik” diye konuştu.
OTOMATİK GÖZLEM İSTASYONLARI
GPRS İLE DONATILDI
Aydın"da kurulan OMGİ"lerin Aydınlılar için çok çok önemli olduğunu altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, “Aydın merkez ve diğer ilçelerdeki Otomatik Gözlem İstasyonu iletişim sistemlerini GPRS sistemi ile donattık. İl genelindeki bütün Meteoroloji Müdürlüklerinin bilişim alt yapısını modernize ederek, yüksek hızda internet imkânı sağladık. Sağladığımız hava tahmini verilerini vatandaşlarımızın bir tık uzağında internet ortamına getirdik” dedi.
AYDIN VE ÇEVRESİNDEKİ İLLERİ
KAPSAYAN ÖNEMLİ PROJELER TAMAMLANDI
Aydın"a son 11 yılda tarihinde görülmemiş büyük bir yatırım yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Aydın için önemli projelere imza attık. Üreticiye rehber niteliğinde olacak Bölge İklim Atlası Projesini tamamladık. Böylece, Aydın"da 11 firmaya Rüzgâr ve Güneş Enerji Sistemleri konusunda yer gösterim projeleri gerçekleştirerek yenilenebilir enerji konusunda yüksek seviyede verim alınmasını hedefledik” diye konuştu.
2014 YILI VE SONRASINDA DA
AYDIN İÇİN YATIRIM VE PROJELERE DEVAM
MGM"nin Aydın"a yapacağı meteorolojik yatırımlara 2014 ve sonrasında da devam edeceğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yeni projeler kapsamında Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) standartlarında 1 adet OMGİ"nin daha Aydınlıların hizmetine sunulacağını söyledi. Eroğlu, “Meteoroloji gözlem ağının genişletilmesi ile ani taşkın ve erken uyarı sistemi çalışmaları kapsamında, 2014-2015 yıllarında gerçekleştirmeyi planladığımız bu yatırımların şiddetli meteorolojik hadiselerin önceden tahmin edilmesine ve bunlarla alakalı erken uyarıların yapılması suretiyle muhtemel can ve mal kayıplarının önüne geçilmesine, tarımda sulama, ilaçlama, hasat vb. zamanlamalarının planlamasına yardımcı olmasına, ulaştırma sektörünün rota planlaması ile zaman kaybı ve maddi kayıpların en aza indirilmesine imkan sağlıyor” diye konuştu.
ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE
EĞİTİM VERİLECEK
Meteoroloji konusunun önemli olduğunu ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı arasında okullarda öğretmen ve öğrencilere meteoroloji konusunda eğitim verilmesi için protokol imzalandığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu "22 milyonluk Milli Eğitim camiası ile böyle bir protokolü imzaladığımız için mutluyuz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü elemanları bütün okullara giderek, iklim değişikliği hakkında, genel meteorolojik tahminler nasıl yapılıyor ve bunlara nerelerden ulaşmak mümkün bu konular hakkında bilgi verecek” diye konuştu.
“METEOROLOJİK TAHMİNLERDE
DÜNYADA İLK 7"YE GİRDİK”
“Biz özellikle küresel olarak Balkanlar, Kafkaslar, hatta Orta Asya'ya kadar, Akdeniz ülkelerine kadar meteoroloji tahminlerde en ileri noktadayız” diyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu Dünyada “Meteorolojik tahminlerde ilk 7'ye giren, teknolojide ilk 7'ye giren Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz var. Hakikaten gurur duyuyoruz. Biz şu ana kadar bütün Türkiye'de 700'den fazla otomatik meteoroloji istasyonu kurduk. 10'dan fazla meteorolojik radarlarımız var, her yerde hatta ilk defa denizlerde dahil otomatik meteorolojik ölçümleri kurduk. Dünyanın sayılı bir bilgi işlem merkezimiz var. Bütün dünyadaki aletleri kalibirize edebilecek, kalibirasyon merkezimiz var. Hakikaten teknolojide ileri noktaya geldik" dedi.
MGM"nin internet sitesinden günlük ve haftalık tahminleri görmenin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eroğlu, “Hatta karayolunda buzlanma var mı yok mu bunları dahi meteorolojinin internet sitesinden görmek mümkün” diye konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.