Atatürk’ten BUGÜNE

Atatürk’ten BUGÜNE

Atatürk’ten BUGÜNE


Ger­çek Ga­ze­te­si
Ay­dın'ın Ku­şa­da­sı il­çe­sin­de dü­zen­le­nen "Ata­türk'ten bu­gü­ne Türk ka­dı­nı­nın top­lum­da­ki ye­ri" ko­nu­lu pa­ne­le ko­nuş­ma­cı ola­rak ka­tı­lan es­ki ba­kan­lar­dan Işı­lay Say­gın, AB or­ta­la­ma­sın­da ka­dın­la­rın yüz­de 60'ı is­tih­da­ma da­hil olur­ken Tür­ki­ye'de yüz­de 27'si­nin ça­lış­ma ha­ya­tın­da yer al­dı­ğı­nı söy­le­di.
Türk Ka­dın­lar Bir­li­ği Ku­şa­da­sı Şu­be­si ta­ra­fın­dan De­ri­ci Otel'de ger­çek­leş­ti­ri­len pa­nel bü­yük il­gi gör­dü. Pa­nel­de ko­nu­şan es­ki Ba­kan Işı­lay Say­gın, Bu­ca Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı'ndan mil­let­ve­kil­li­ği­ne ve ba­kan­lı­ğa uza­nan yol­da bir ka­dın ola­rak ya­şa­dık­la­rı­nı an­lat­tı. Cum­hu­ri­ye­tin ku­ru­lu­şun­dan bu­gü­ne ge­li­nen nok­ta­da eği­tim­li, de­ne­yim­li Türk ka­dın­la­rı­nın po­tan­si­ye­li­nin ol­duk­ça yük­sek ol­du­ğu­nu kay­de­den Say­gın, "Bu­na rağ­men cid­di sı­kın­tı­lar ya­şı­yo­ruz. 8 yıl­lık eği­ti­me ge­çil­me­si­ne rağ­men kız ço­cuk­la­rı oku­la gön­de­ril­mi­yor. Her ko­nu­mu­zu eği­tim­le aşa­ca­ğı­mı­za ina­nı­yo­rum. Türk ka­dı­nı­nın eği­tim se­vi­ye­si son 10 yıl­da ar­tış gös­ter­me­si­ne rağ­men yüz­de 76.9 olan okur ya­zar­lık ora­nı yüz­de 80'e ulaş­mış­tır. Okur ya­zar ol­ma­yan­la­rın yüz­de 75.5'ini ka­dın­lar oluş­tur­mak­ta­dır. Ha­la 5 ka­dın­dan bi­ri­si, 6 mil­yo­na ya­kın ka­dın oku­ma yaz­ma bil­mi­yor. Ka­dın­la­rı­mız ka­rar al­ma me­ka­niz­ma­la­rın­da yok. Eği­tim dü­ze­yi­ne gö­re iş gü­cü­ne ka­tı­lım ora­nı yük­sek öğ­re­tim me­zu­nu ka­dın­lar­da yüz­de 70, li­se al­tı eği­tim­li­ler­de yüz­de 22 ola­rak ger­çek­le­şi­yor" de­di.
Av­ru­pa Bir­li­ği'ne gir­mek is­te­yen Tür­ki­ye'de­ki tab­lo­nun or­ta­da ol­du­ğu­nu be­lir­ten Say­gın, "Ka­dın­la­rın iş gü­cü­ne ka­tı­lı­mı da sür­dü­rü­le­bi­lir kal­kın­ma­nın önem­li bir un­su­ru ola­rak ka­bul edil­mek­le bir­lik­te, iş gü­cü­ne ka­tı­lım ora­nı dü­şük olup, yıl­la­ra gö­re de azal­ma gös­ter­mek­te­dir. Ka­nun­lar­da­ki eşit­lik­çi ya­pı­ya rağ­men ka­dı­nın ni­te­lik­sel ge­li­şi­mi­ni ve iş gü­cü pi­ya­sa­sı­na gi­ri­şi­ni sağ­la­ya­cak ge­rek­li me­ka- ­niz­ma­la­rın oluş­ma­ma­sı bu dü­şü­şün önem­li ne­den­le­rin­den bi­ri­dir. Ve Tür­ki­ye'de ka­dın is­tih- ­da­mı te­mel so­run alan­la­rın­dan bi­ri ola­rak var­lı­ğı­nı sür­dür­mek­te­dir. Tür­ki­ye nü­fu­su­nun ya­rı­sı­nı oluş­tu­ran ka­dın­la­rın fır­sat­lar­dan ve kay­nak­lar­dan eşit ola­rak ya­rar­la­na­bil­me­si için cin­si­yet eşit­li­ği­nin si­ya­sal ya­şam­da ve ka­rar me­ka­niz­ma­la­rın­da sağ­lan­ma­sı ge­re­kir" di­ye ko­nuş­tu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.