Arıcılıkta bilimsel dönem başladı

Arıcılıkta bilimsel dönem başladı

Arıcılıkta bilimsel dönem başladı

Gerçek Gazetesi
Dünyada yaşanan küresel ekonomik krizin etkisinde kalan Türkiye"de yaşanan istihdam sorunu vatandaşları arıcılık mesleğine yönetti. İş bulamayan bir çok vatandaş, ekmeğini çalışkan arılardan çıkarmaya yönelince, mesleğe olan ilgi nedeniyle Aydın"da arıcılık kursları düzenlendi. Yaklaşık iki ay süren eğitimleri başarı ile tamamlayan kursiyerlere sertifika verileceği bildirildi. Aydın Arıcılar Birliği yetiştirdiği "Önder Üreticiler" sayesinde il genelindeki üreticilerin daha kaliteli ve daha çok ürün elde etmesini hedeşiyor.
Aydın Arıcılar Birliği ile Aydın Adnan menderes Üniversitesi (ADÜ) Çine M.Y.O."nun ortaklaşa gerçekleştirdiği eğitim semineri tamamlandı. "Aydın İlinde Mevcut Arı Yetiştiricileri Arasından Önder Üreticiler Yetiştirme" isimli proje ADÜ Çine M.Y.O. Öğretim Görevlisi Mustafa Köseoğlu tarafından yürütüldü. 09 Şubat 2009 tarihinde başlayan kurslar dün düzenlenen değerlendirme toplantısı ile sona erdi. Proje toplam 35 saat teorik ve 15 saat uygulama ile sonuçlandı.
Kursların oldukça verimli geçtiğini ve değişik konularda arıcıların bilinçlendiğini kaydeden ADÜ Çine M.Y.O. öğretim görevlisi Mustafa Köseoğlu “Projenin amacı, Aydın ili arı yetiştiricileri arasında geçimini tamamen bu sektörden sağlayan, tecrübeli, yeniliğe açık arıcıları eğitmek idi. Modern koloni yöntemleri uygulayabilecek ve arı ürünlerini üretebilecek, istekli ve bilgi verebilecek kişilerin eğitilmesi halinde üreticilerin karşılaştığı teorik ve uygulamalı eksikliklerin daha kolay giderileceğine inanıyoruz. Bunun yanında birim kovan başına elde edecekleri bal miktarının arttırılması da temel hedef olarak alınmıştır. Projede diğer arı ürünlerinin özellikle polen, arı sütü, ana arı üretimi, üretimleri konusunda uygulamalı bilgi verilerek, birim kovan başına elde edilen gelirin arttırılması sağlanmaya çalışılmıştır” dedi.
Köseoğlu, kurslarda ayrıca, varroaya karşı biyolojik yöntem ve organik asitlerin kullanımı konusunda bilgi verilmesi, kalıntısız bal üretilmesinin sağlanması ve bal pazarlamasında yaşanan sorunların giderilmesi hedeşenerek, uygulamanın yaygınlaştırılmasının amaçlandığını kaydetti.
Aydın"da arıcılığı tamamen bilimsel bir şekilde yapılmasını sağlamak ve meslekle iştigal eden herkesin daha çok kazanarak daha mutlu olmaları için değişik kurslar düzenlemeye başladıklarını kaydeden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Aydın ve çevresi dünyanın en güzel bal üretim merkezlerinden biridir. Her meslekte olduğu gibi arıcılık da bilinçli yapılması gereken bir meslektir. Balı her ne kadar arılar yapsa da arılar da yönlendirmeye göre hareket eder. Bu nedenle arıcılığın da bilinçli yapılması şarttır” dedi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.