Antalya Stadyumu kendi enerjisini üretecek
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Toplam 13 bin metrekarelik panelleriyle Türkiye’nin kendi enerjisini üreten tek stadı olma özelliğini taşıyan 33 bin seyirci kapasiteli Antalya Stadyumu, ayda ortalama 99 bin TL gelir elde etmeye başlayacak” ded
Gençlik ve Spor Bakanlığının hazırladığı proje çerçevesinde kendi enerjisini üreten akılı tesislerin ilk örneği olan Antalya Stadyumu, harcadığı elektriğin iki katını üretiyor. Bakanlık, akıllı tesisleri Türkiye genelinde yaygınlaştırma çalışmalarına hız verirken, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bakanlığın tesisleşme hamlesinde modern çağın gerektirdiği tüm imkanları kullanarak güneş enerjisi sistemi ile kendi enerjisini üretebilen akıllı tesisleri, ülke sporunun hizmetine sunacaklarını söyledi.
Bakan Çağatay Kılıç, 2016 yılı planlamalarının içinde spor tesislerinin enerji verimliliği adına dönüşümlerinin sağlanması için gerekli fizibilite çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğüne işaret ederek, “Akıllı tesislerimizle hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
"AYDA 99 BİN TL GELİR ELDE EDECEK"
Kısa bir süre önce açılışı yapılan Antalya Stadı’nın kendi enerjisini üreten ilk stadyum olduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
“120 milyon maliyetle inşa edilmiş olan Antalya Stadyumu’nun farklı bir özelliği var. Stadın üst tribünündeki güneş panelleri sayesinde kendi elektriğini üretebiliyor. Antalya Stadyumu’nun harcadığı elektriğin iki katını elde etme kapasitesi var. Toplam 13 bin metrekarelik panelleriyle Türkiye’nin kendi enerjisini üreten tek stadı olma özelliğini taşıyan 33 bin seyirci kapasiteli tesisimiz, ürettiği elektriğin fazlasını da şebekeye aktarma özelliğine sahip ve 5 bin haneye elektrik sağlama kapasitesi var. Bu modern tesisimiz, ayda ortalama 99 bin TL gelir elde etmeye başlayacak.”
Akıllı ve ekolojik tesislerin, 2023, 2053 ve 2071 hedefleri olan Türkiye’nin vizyonuna örnek olacağını belirten Kılıç, “Bu akıllı tesisler, karbon gazı salınımını azaltacak olması sebebiyle de çevre dostu olacak. Ülke gençliğinin geleceği adına büyük önem taşıyan tesisleşme hamlemiz, her boyutuyla dünya sporuna örnek olacak. Büyük bir hızla sürdürdüğümüz çalışmaların karşılığını güzel başarılarla alacağımıza yürekten inanıyorum” diye konuştu.
SİVAS STADI, YAĞMUR VE KAR SUYUNU DEPOLAYARAK SULAMA İHTİYACINI KARŞILAYABİLECEK
Kılıç, Sivas’ta Türkiye’nin ilk ekolojik stadı olarak inşa edilen tesisin birçok farklı özelliğe sahip olduğunu belirterek, “Tesiste, hem zeminin alttan ısıtması hem de tribün ısıtması olacak. 25 bin seyirci kapasiteli stadımızın yapımı en kısa sürede tamamlanacak. Yapımına en kısa sürede başlanacak olan Hatay Stadı da, tamamlandığında kendi enerjisini üreterek, bu alanda hizmet verecek ikinci stat olacak. İhalesi yakın zamanda yapılacak Samsun Buz Pateni Salonu ise yine kendi enerjisini üretme özelliğine sahip olacak. Bu tesislerimizin çevreye de ciddi katkısı olacak. Dolayısıyla, bakanlığımızın çevreciliğe ve ekonomiye de çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.