Anne adaylarına sıcaklık uyarısı
Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selim Pırpanlar, hamilelik dönemi yaz aylarına denk gelen anne adaylarının sıcaklarda daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı.
Hamilelik dönemi yaz aylarına denk gelen anne adaylarının aşırı sıcaklar nedeniyle bir takım rahatsızlıklarla karşı kalacağını belirten, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selim Pırpanlar, "Sıcak havalarda anne adayları; sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalar, halsizlik, uykusuzluk ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklar karşısında dikkatli olmalılar” dedi.
“BOL MİKTARDA SU VE SULU GIDA TÜKETİMİNE ÖNEM VERİLMELİDİR”
Gebeliğin ilk aylarındaysanız kokulardan uzak durulmalı ve katı, kuru, yağsız gıdalar tüketilmelidir. Bunun için özellikle mutfak kokuları ve ağır parfümlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Sabahları uyandıktan sonra galeta veya çubuk krakerleri tüketmek mide asidi azaltılabilir sabah bulantıları hafifletilebilir. Bulantı aşırı olduğunda hekiminize başvurarak ilaç kullanılabilir diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selim Pırpanlar, “Bulantı ve kusmalar fazla değilse yaz aylarında sıvı kayıpları dikkate alınarak bol miktarda su ve sulu gıda tüketimine önem verilmelidir. Günde 2.5- 3 litre kadar( yaklaşık 15 bardak ) sıvı alımı pek çok problemi giderebilir. Gebelikte daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık, hemoroit, gebeliğin erken doğum veya düşük tehdidi, oligohidramnioz (bebeğin amnion sıvısının normalden az olması ), bebeğin rahim içi gelişme azlığı gibi pek çok durumda içilen suyun hayati önemi vardır” şeklinde konuştu.
“ILIK DUŞ HEM BEDENEN HEM DE PSİKOLOJİK OLARAK RAHATLATIR””
Aşırı sıcaklarda hamile bayanların ılık duş almaları gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selim Pırpanlar, “Yaz aylarında aşırı sıcak ve güneşten uzak durulmalıdır. Gebelikte vücutta salınan bazı hormonlar güneş ışınlarına karşı cildin duyarlılığını arttırarak özellikle yüz, karın ve memelerde kahverengi lekelenmelere neden olabilir. Gebelikte uzun süreli güneşlenmek önerilmez. Gebelikte ekstra başka bir problem yoksa fırsat yaratılıp yüzme sporu yapılmalıdır. Yüzme ile vücudunuzun adeta tüm kaslarını çalıştırabilir, aynı zamanda psikolojik bir rahatlama sağlayabilirsiniz. Yüzme için denizi ve hijyenik durumundan emin olduğunuz havuzları kullanabilirsiniz. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkan uykusuzluk, sıcak basması, huzursuzluk gibi şikâyetler için geceleri yatmadan önce alınacak ılık bir duş sizi hem bedenen hem de psikolojik olarak rahatlatacaktır” dedi.
“DOKTORUNUZ İZİN VERİYORSA SEYAHAT EDEBİLİRSİNİZ”
Hamileliğin, kadınların yaz aylarında tatile çıkmaları için bir engel değildir diyen Op. Dr. Selim Pırpanlar, “Hamilelik sırasında, otobüs, uçak ya da trenle seyahat ederken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Herhangi bir yerde uzun oturmak bacaklardaki kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerde şişmelere neden olur. Bu nedenle her türlü yolculukta her 2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımı uyarılmalıdır. Bunun dışında oturur pozisyonundayken bacaklarınızı iyice ileri doğru uzatın, topuklarınızı merkeze alacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonrada ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın. Ancak hamilelik döneminde sorun yaşayan kadınların uzun süreli seyahatlere çıkmamaları konusunda dikkat etmeleri ve iklim değişikliklerinin gebeliği olumsuz etkileyeceğini unutmamaları gerekir. Herhangi bir rahatsızlık söz konusu değilse ve doktorunuz izin veriyorsa her türlü ulaşım aracıyla seyahat edebilirsiniz” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.