Anadolu Tahtacıları Adanada buluştu
İLKİNE GEÇEN YIL İZMİR'İN NERLIDERE İLÇESİNİN EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI TAHTACI ŞENLİĞİ'NİN İKİNCİSİNE BU YIL ADANA'NIN CEYHAN İLÇESİ'NE BAĞLI DURHASANDEDE KÖYÜ EV SAHİPLİĞİ YAPTI.
İLKİNE GEÇEN YIL İZMİR'İN NERLIDERE İLÇESİNİN EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI TAHTACI ŞENLİĞİ'NİN İKİNCİSİNE BU YIL ADANA'NIN CEYHAN İLÇESİ'NE BAĞLI DURHASANDEDE KÖYÜ EV SAHİPLİĞİ YAPTI.ŞENLİKTE KAZANLAR DOLUSU YEMEKLER HAZIRLANDI ,DURHASANDEDE TÜRBESİ ZİYARET EDİLİP, NİYAZA
DURULDU, ANADOLU TAHTACILARI KÜLTÜR, GELENEK VE GÖRENEKLERİNE SAHİP ÇIKTI.
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetetisi
Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Durhasandede Köyü bu yıl 2.si düzenlenen, Tahtacı Şenliği'ne ev sahipliği yaptı.
Durhasandede Türbesi'nin de bulunduğu köye sadece Adana ve çevresinden değil başta İzmir olmak üzere Aydın, Çanakkale, Denizli, Muğla, Fethiye, Çine, Bozdoğan, Edremit, Bergama ve Soma'dan yaklaşık 300 Tahtacı şenliklere katılmak için Adana'ya geldi.
2 Mayıs Cumartesi günü başlayıp, 3 Mayıs Pazar akşamı sona eren şenliklerde kazanlar dolusu yemekler hazırlandı, grupların getirdiği kurbanlar adak edildi. Birlik kurbanı adı altında kesilen adaklar kazanlarda hazırlanarak konuklara ikram edildi.
İlki geçen yıl Mayıs ayı başında İzmir Narlıdere'de gerçekleşen şenliklerin 2.sine Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Durhasandede köyü ev sahipliği yaptı. Tahtacı Kültür, Eğitim, Kalkınma ve Yardımlaşma Dernekleri Genel merkezinin tertiplediği şenliklerde semahlar dönüldü, Ülkenin dört bir köşesinden gelen türkü ustaları iki gün boyunca şenliklere renk kattı. Otobüslerle Durhasandede köyüne ulaşan kafileler önce Durhasandede türbesini ziyaret edip niyaza durdular, daha sonra adaklarını yerine getirmek için kurbanlar kestiler. Anadolu'da 800 yıl önce yaşamış olan Durhasandede ereninin türbesi iki gün boyunca adeta ziyaretçi akınına uğradı. Şenliği tertipleyen komitede yer alan Narlıdere Dernek Başkanı Ali Kırmızıgül, "Anadolu'da Tahtacılar diye bilinen Türkmen Alevi gruplarının Anadolu'da ilk yerleşim yeri Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Durhasandede köyüdür. Biz bir yıl önce kurulan derneğimiz sayesinde tarihsel araştırmalar sonucu bu bilgileri elde ettik. Bu doğrultuda da halkımızı bir araya getirmek ve geleneğimizi yaşatmak için geçen yıl Narlıdere'de 1. Tahtacı Şenliğini düzenledik. İnanç boyutuyla Dedelerimizin İzmir Narlıdere'ye Durhasandeden göç etmişler ve ocağı orada sürdürmüşler. Yani 2. ocağımızda başladık, şimdi de esas ocağımız olan baba ocağımıza geldik. Nasıl Aleviler Hacıbektaş'da toplanıyorlarsa Tahtacılar'da Durhasandede köyünde toplanıyorlar. Şenliklerimizde şemahlar dönülüyor, türkü ustalarımız 2 gün boyunca türk ziyafeti çekecekler. Ayrıca Yazar, Şair ve araştırmacılarımızla söyleşiler yapılacak" dedi.
Aydın'ın Çine ilçesi'nden de bir grup Tahtacı Adana'ya gelirken, Çine yöresinin semah oyunları dönüldü, türküler seslendirildi. Türk tarihinde Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında büyük emeği bulunan Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal'ı Alperen olarak bilinirken, Durhasandede'de bunlar arasında yer alıyor. İlk kez dede toprağında buluşan Tahtacılar, geleneklerini sürdürmeye kararlı olduklarını da söylediler.Şenliklere katılan Ceyhan Belediye Başkanı da Durhasandede türbesinin aslına uygun restore edilmesi konusunda da yardımcı olacaklarını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.