Alzeimer ölümcül sonuçlara götürebiliyor

Alzeimer ölümcül sonuçlara götürebiliyor

Alzeimer ölümcül sonuçlara götürebiliyor


█ Gerçek Gazetesi
İleri yaşlarda görülen Alzheimer rahatsızlığının kronik biçimde ilerleyerek ölüme kadar götüren geri dönüşsüz ciddi bir hastalık olduğu belirtildi.
İnsanlar genellikle yaşlanma etkilerini geciktirmek için ellerinden geleni yaparlar çünkü hiç kimse yaşlılıkla beraber oluşan pek çok hastalıkla savaşmayı istemiyor. İleri yaşlarda görülen Alzheimer, halk arasında, yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan unutkanlık ve genellikle de bunama olarak adlandırılıyor. Oysa bilim adamları, Alzheimer hastalığının ve diğer bunama nedenlerinin, yaşlılığın normal bir sonucu olmadığını, beyin hücrelerindeki bazı bozukluklar sonucu ortaya çıktığını, kronik biçimde ilerleyerek, önce bağımlı hale düşürdüğünü, sonunda da ölüme kadar götüren geri dönüşsüz ciddi bir hastalık olarak belirtiyor.
Alzheimer hastalığının tedavisinde erken teşhisin önemli bir adım olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Bilgin, hastanın bakımının önemli olduğunu belirterek, “Alzheimer tanısı konmuş bir kişinin benimseyebileceği en önemli tutum, onun tanıdığı eşyaları korumaktır. Alıştığı, bildiği ortamdan ayırmadan, kendi oluşturduğu düzende değişiklik yapmadan yaşamını devam ettirmelidir. Evi, içinde dolaşılması güvenli ve kolay bir yer haline getirin, eşya kalabalığından kaçının. Aydınlatmaya önem verin. Kaygan yüzeylere, sabit olmayan halı ya da kilimlere veya eşit olmayan basamaklara karşı hastayı koruyun. Temizlik maddeleri, zehirli kimyasal maddeler, keskin aletler, gereçler ve ilaçları ulaşılamayacak yerlerde saklayın. Kişisel eşyaları evin belli bir yerinde tutun. Eğer hasta sigara içiyorsa, sigara içtikleri zaman yanlarında durun” dedi.
Bu hastaların giyinmesine dikkat edilmesi uyarısında bulunan Bilgin, “Alzehimerlı kişi için giyinme işlemi gerçekleştirilmesi zor bir hal alabilir. Hasta yalnızca fiziksel yeteneğini kaybetmekle kalmaz, uygun giyinme ve giysilerin hangi sırayla giyileceği kavramını da yitirebilir. Bu nedenle; boyun açıklığı geniş, önden kapanan ya da kapanması gerekmeyen giysiler seçin. Cırt cırtlı veya bantlı ayakkabıları tercih edin. Çekmecelerin üzerine, içlerindeki giysilerin isimlerinin veya resimlerinin çizili olduğu etiketler yapıştırın. Giysileri giyilme sırasına göre yerleştirin veya hastaya giysileri teker teker verin. Alzheimerlı hastalarda idrar kaçırma sorunuyla karşılaşılabilir. Bu nedenle özel çarşaflar, külotlar ve pedler kullanın. Banyo yapmalarında yardımcı olun. Banyoyu yıkanmak ve beden temizliği için kullanmak Alzehimerlı hasta için giderek zorlaşabilir. Bazen artık yıkanma gereksinimi bile duymayabilirler. Bu nedenle bu konuda son derecede hassas olunuz ve onlara yumuşak bir biçimde banyo yapmaları için yardımcı olunuz. Hasta günün belirli bir zamanında yıkanmayı tercih edebilir, ya da yıkanmayı dışarı çıkmak veya birilerinin ziyaretine gelmesi için hazırlanmakla ilişkilendiriyor olabilir. Hastanızın fiziksel zorlukları varsa banyoda kullanılabilecek bazı yardımcı malzemelerden yararlanın. Hastanın banyo içerisinde kilitli kalmasını önlemek için banyonuzun kilidini daha önceden alın. Suyun ılık olmasına dikkat edin”(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.