Altı yavru peçeli baykuş öksüz kaldı

Altı yavru peçeli baykuş öksüz kaldı

Altı yavru peçeli baykuş öksüz kaldı

Gerçek Gazetesi
Söke'ye bağlı Serçin köyünde, annelerinin bir evin bacasına yaptığı yuvada terk ettiği 6 yavru baykuşa, Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) sahip çıktı. 'Maymun suratlı kuş' olarak da bilinen peçeli baykuşun eski bir evin bacasına yaptığı yuvadaki yumurtalarından 6 yavru çıktığını, annenin ise bir süre sonra yuvaya gelmediğini gözlemleyen eski köy muhtarı Aşkın Karadayı'nın haber verdiği EKODOSD, köye bir ekip gönderdi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın Doğa
Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Uzuner'i bilgilendirdikten sonra 6 yavru baykuşun yuvalarından alındığını ve derneğin kuş uzmanı veterinere teslim edildiğini söyledi.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, yılan balıkları olduğu kadar kuşlarıyla da ünlü bir kıyı köyü olan Serçin'in etrafı sulak alanlarla çevrili olduğundan, su kuşlarının ve yırtıcıların en çok rağbet ettiği alanlardan biri olduğunu söyledi.
Serçin köyünde kullanılmayan eski bir evin bacasında yuva yapan peçeli bir baykuşun 6 yavru dünyaya getirdiğinin tespit edildiğini kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, şöyle konuştu: " Serçin köyü eski Muhtarı Aşkın Karadayı, yavrular yumurtadan çıktıktan sonra gözlemeye başlamış. Bir süre sonra anne baykuşun gelmediğini fark etmiş. Birkaç gün bekleyip yavruların çaresiz olduğunu görünce derneğimizden yardım istedi. Biz de o sırada bölgede araştırma yapan Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube
Müdürü Mehmet Uzuner'e haber verdik. Mehmet Uzuner tarafından alınan baykuş yavruları, bu tür vakalarda gönüllü olarak bakımlarını üstlenen derneğimize teslim edildi."
Annelerinin muhtemelen zehirlendiğini ya da öldürüldüğünü düşündükleri baykuş yavrularının kontrollerini yaptıklarını anlatan Bahattin Sürücü, sözlerine şöyle devam etti: "Gayet sağlıklı olduğu görülen yavrulara, doğal hayattan koparılmadan özel bakım uygulanacak. Yönetim kurulu Üyemiz Dr. Zeynep Karabacak tarafından beslenmeleri ve su ihtiyaçları giderilen yavrular, uçma seviyesine geldiğinde tekrar doğal yaşam alanlarına bırakılacak. Özellikle kuşların yavrularını çıkardığı bu aylarda, çok dikkat
edilmesi ve duyarlılık gösterilmesi gerekir. Bu kuşlar öldüğünde yavruları da ölüme mahkum olmaktadır. Serçin'deki bu yavrular duyarlı bir vatandaşın dikkatiyle kurtulmuşlardır. İnsanlara en yararlı kuşlar arasında bulunan peçeli baykuşların korunması, doğal denge açısından çok önemlidir."
PEÇELİ BAYKUŞ
Doğanın en güzel kuşlarından olan peçeli baykuşlar, yüzlerindeki kalp şeklinde olan peçeleriyle diğer baykuşlardan hemen ayırt edilir. Peçeli baykuşlar eski harap binalarda, ağaç kovuklarında, ören yerlerindeki taşların aralarında, kaya aralıklarında barınır. Baykuşlar bazı milletlere göre uğurlu bazılarına göre uğursuz bir kuş türü olarak bilinir. Bu eski Mısır ve Romalılara kadar giden eski bir inanıştır. Baykuşlar, insanlara hiçbir zararı olmayan aksine bol miktarda zararlı kemirgen, tarla faresi, böcek, kurbağa, kertenkele ve küçük kuşlarla beslenerek doğadaki ekolojik dengeye yarar sağlayan kuşlardır. Peçeli baykuşlar, kısa ömürlü kuşlardandır. Doğadaki ortalama yaşam süresi 1-2 yıl olan bu kuşların çoğu yaşamlarının daha ilk yılında ölürler. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.