Alerjik Rinit çocukların park eğlencesini bölüyor

Alerjik Rinit çocukların park eğlencesini bölüyor

Alerjik Rinit çocukların park eğlencesini bölüyor


█GerçekGazetesi
Havaların ısınması ile birlikte parklarda özgürce oynamak isteyen çocukları etkisi altına alan alerjik rahatsızlıkların çocukların günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilediği belirtildi.
Özellikle hava kirliliğinin yoğun olarak görüldüğü büyük şehirlerdeki çocuklarda alerjik rahatsızlıklar daha sık görülüyor. Havaların ısınması ile birlikte parklarda özgürce oynamak isteyen çocukları etkisi altına alan alerjik rahatsızlıklar; burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burunda kaşıntı, hapşırma ve göz sulanması olarak kendini gösteriyor.
Alerjik rahatsızlıklar ile ilgili merak edilenleri açıklayan Özel Medline Aydın Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Ünlü, “Alerjik rahatsızlıklar arasında en sık karşılaşılan alerjik rinittir. Alerjik rinit, çevrede bulunan bir alerjenin burnun iç yüzüne yapışması sonucunda bu alerjene karşı hassasiyeti olan çocuğun burnunda mikrobik olmayan bir iltihap oluşmasıdır. Alerjik rinitte ana bulgular burunda kaşıntı, sulanma, hapşırma, aksırma, damakta kaşınma, öksürük ve boğaz ağrısı, boğazı temizleme isteğidir. Alerjik rinit, bahar aylarında polenler nedeniyle meydana gelir. Bunun yanı sıra ev tozu ve akarı da alerjik rinitin oluşmasında oldukça etkilidir” dedi.
Alerjik rinitin genellikle alerji eğilimi olan kişilerde görüldüğüne işaret eden Dr. Ünlü, “Bu kişilerde egzama ve astım gibi alerjik hastalıkların görülme olasığı, alerjik olmayanlara göre daha fazladır. Alerjik rinit ve diğer alerjik hastalıklar, ailesinde alerjik hastalık öyküsü olan bireylerde daha sık görülür. Alerjik rinit tanısı; hastanın hikâyesi, fiziki muayene ve alerji testleri ile konulur ve tedavisinde farklı uygulamalardan yararlanılır. Bunlar; alerjen uyaranlara temasın kesilmesi, ilaç tedavisi, aşı tedavisi, cerrahi tedavi ve fototerapi uygulamaları şeklindedir. Ancak uygun alerjen seçilmediği ve uygun dozlarda yapılmadığı durumlarda ise alerji aşısı çok ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu aşının yapılması sırasında çocuğa uygun olmayan yüksek doz ya da konsantrasyonda yapılırsa ölümcül anafaksi denilen acil reaksiyona neden olabilir. Ayrıca düşük dozda yapılırsa bu durumda alerjik duyarlılığı arttırabilir” şeklinde konuştu.
Alerji uzmanının çocukta uygulanacak doz ve konsantrasyonu kolayca ayarlayabildiğine işaret eden Dr. Ünlü, bu nedenle çocuklarda alerji aşısı sadece çocuk alerji uzmanı tarafından uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.