Akşit; Toplumu ayakta tutan en önemli
Akşit; Toplumu ayakta tutan en önemli değerlerden biri ahilik ilkeleridir
█Gerçek Gazetesi
Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanı Hulisi Akşit, yaşanan pek çok soruna rağmen Türk Milletini ve Anadolu insanını ayakta tutan en önemli unsurlardan birinin Ahilik Geleneği olduğunu belirtti.
Her geçen gün yok olmaya yüz tutan ahilik geleneğinden dert yanan Başkan Akşit, Bugün milletçe siyasetçisinden, idarecisine, gencinden yaşlısına Ahilik gelenekleri doğrultusunda hareket edilse toplumun refah ve mutluluk seviyesinin artacağına inanıyorum dedi.
Ahiliğin yüz yıllara dayanan köklü bir kültür olduğunu ve bu kültürün mutlaka yaşatılması gerektiğini belirten Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulisi AKşit, Ahilik adalet, emniyet, çalışma, bilim, akıl ve ahlaklı olmayı da beraberinde getiren bir kültürdür. Ahi kuruluşlarında ihtiyaç ticaretten önce gelir. Ahilikte kazanca değil helalliğe önem verilir. Ahilik birbirlerini seven sayan birbirine yardım eden fakiri gözetleyen, çalışmayı ibadet sayan din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkarların iş teşkilatı anlamına gelen, hem sosyal, hem kültürel yapılara ait bir terimdir. Ahilik yolunda çok yükselmiş kişilerine unvanlar verilir ve böyle kişiler ondan sonra hep bu unvanla anılırdı. Bu nedenle ahiliğin kurucusu Ahi Evran"ın bir rivayete göre adı Mahmut olduğu halde kendisine Nasrettin lakabı verilmiştir. Ahilik sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Ahilik 12"nci ve 13"üncü yüzyıllarda Anadolu"da kurumlaşmasını tamamlayan, günümüz şartlarında bile örnek bir sivil toplum örgütlenme modelidir. Dini, askeri, siyasi, toplumsal ve kültürel fonksiyonları içinde bulundurabilen ahilik, hoşgörü ve kardeşlik kültürüne de çok önem vermiştir. Ahilik kelime olarak Arapça 'kardeşim' anlamına gelen 'ahi' kelimesinden gelmektedir. Ahilik kelimesinin Türkçe kökenli "akı" kelimesi "eli açık cömert yiğit gibi" anlamlara gelen birbirlerini seven ve kollayan ahlakı kendilerine prensip olarak kabul etmiş, toplumda sosyal ve ekonomik denge sağlamaya çalışılmıştır. Ahilik bir meslek örgütü olmasının yanı sıra teşkilata giriş kuralları, töreleri ve sırları olan bir tasavvuf kurumudur. Ahilikte temel ilke, örgüte üye olanların mutlak eşitliğidir, üyelerin hepsi birbirinin kardeşidir. Ancak aşama bakımından küçükten büyüye doğru sonsuz bir saygı vardır. Ahilik yalnızca Türk insanının değil dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlaki güzellikle doğrulukla, olgunlukla yoğrulan bir sistemdir dedi.
EVLATLA ÇIRAK
AYRILMAZ
Ahilik haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada yaşanan çırak sorunundan ve yozlaşan kültürlerden de şikayetçi olan Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit, Maalesef sosyal kültürümüz teknoloji ile orantılı olarak gelişmedi. Her geçen gün baş döndürücü hızla gelişen teknoloji ters orantılı bir hızla bizi gelenek ve göreneklerimizden kopardı. Sadece teorik bilgilerle mühendis unvanı verilip eline diploması tutuşturulan gençlerden işsizler ordusu oluştu. Oysa eskiden sanatkar da esnaf da halkımızla da iç içeydiler. Bir kalfa askere gidene kadar aynı ustanın yanında kalır asker dönüşü eğer işyeri açacaksa ustasının rızasını alarak işyeri kurarlardı. Şimdi sadece Ahilik haftalarında bu güzellikleri hasretle yad ediyoruz. Ancak hiçbir yetkili gerekli önlemi almıyor. Özlemle yad ettiğimiz bu güzelliklerin yeniden filizlenmesi için mutlaka esnaflık kültürüne sahip çıkmalıyız. Elleri öpülesi o elleri nasırlı emekçi ustalarımıza esnaf ve sanatkarlarımıza sahip çıkmalıyız dedi.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.