AKP'li çırçır işletmecilerinin ruhsat sorunu ne durumda?

AKP'li çırçır işletmecilerinin ruhsat sorunu ne durumda?

Aydın Valisi Ayyıldız, Söke Ovası'nın verimli tarım arazileri fabrikaya dönüştürülürken ne yaptı?

Gerçek Gazetesi / Durmuş TUNA

Günlerdir spotlar halinde duyurduğumuz ve detaylı araştırma yaptığımızı belirttiğimiz pamukta prim vurgunu ve buna bağlı olarak Söke Ovası'nın betonlaşmasına neden olan çırçır fabrikalarına yönelik iddiaların nihayet üzerine gidiliyor. İddiaları araştırdığımız ve haber yapacağımızı duyurmamızdan mı yoksa tesadüf mü bilinmez ama sümen altı yapıldığı belirtilen şikayetlerin takibi için start verilmesi bazı çevrelerce memnuniyetle karşılandı.
ERDEM'İN ÇIKIŞI MANİDAR!
Özellikle AKP Aydın Milletvekilleri bugüne kadar sessizliğe bürünmüşlen, sorularımıza cevap vermezlerken  TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem'in bugün (pazar) Ses Gazetesi'nde Murat Tan imzasıyla yayınlanan haberdeki açıklamaları zamanlama açısından manidar bulundu. Soruşturma yeni açılmış gibi yaklaşım sergileyerek, “SORUŞTURMANIN NETİCESİNİ BİRLİKTE GÖRECEĞİZ” şeklinde açıklamada bulunan Erdem'in, bugüne kadar susma nedenleri adasında kendi partisinden çırçır fabrikası işletmecilerinin de bu işin içerisinde olması  gösteriliyor. 
Ses Gazetesi'nde yer alan haberde Erdem'in, “Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer’in vurgunla ilgili olarak açıklaması vardı. Basında yer alan bu açıklamalar konusunda ben de cevaben Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hukuk nezdinde yanlışlık yapan hangi kurum kişi varsa bununla ilgili olarak gereğini yapacağını ifade etmiştim. Devletin kurumları noktasında ve bu bağlamda adliye, emniyet ve idari teftiş boyutları vardır. Hangi kurumda hangi kişide yanlış varsa üzerine gidilir demiştik ve dediğimiz gibi de oldu. Şu anda soruşturma devam ediyor, neticeyi birlikte göreceğiz” şeklinde ifadeleri kullanıldı.

ERDEM'E SORUYORUZ!

image-001.jpegBu güne kadar neden sessiz kaldınız?
Spotlar halindeki yayınlarımızda siz de zan altında olmanıza rağmen neden rahatsız olup, bugün yaptığınız açıklamayı dün yapmadınız?
AKP Aydın milletvekilleri bu işin neresinde? diye sorduğumuzda neden uzaktan ve yakından alâkanız olmadığını açıklama gereği duymadınız?
Bugün yaptığınız açıklamanın formaliteden ibaret olmadığını ve kendinizi bu işin dışında göstermeye çalışmak için yapılmadığına inanmak istiyoruz! Bunun için de bazı sorularımız var! 
Cevap veriniz lütfen!
Geçtiğimiz günlerde AKP Söke İlçe Başkanı Fatih Gürer tarafından partinizin mensuplarının da aralarında bulunduğu üç çırçır fabrikası sahibi AKP Genel Merkezi'ne neden götürüldüler?
Ziyaretin konusu ruhsatsız olan çırçır fabrikaları mıydı?
İşletmelerinin ruhsatı olmayan bu çırçırcılar sizin mi yoksa Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz'ün misafiri miydi?
Sorunları çözüldü mü? 
Sorunları çözüldüyse neyin karşılığında çözüldü?
Ruhsatsız çırçır fabrikalarının sorunlarının yasalar nezdinde çözülme imkanı var mı?
Ayrıca; Vali Ayyıldız'ın bu işin neresinde? olduğu yönündeki sorumuza cevap arıyoruz ve bu konuda açıklama yapmayı düşünür müsünüz?
Bugün yaptığınız açıklamanıza ek olarak sorularımıza vereceğiniz cevaplar samimiyetinizi gösterecektir.

BÜYÜK VURGUN İDDİASI VAR!
Sektörün içerisinde yer alan kişilerin beyanlarına göre; geçmiş yıllar da göz önünde bulundurulunca Söke'de pamuk üretiminden dolayı 45 milyon (45 trilyon) TL. prim vurgunu yapılmış olabileceği iddia ediliyor. Başta Söke TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer olmak üzere Söke Ticaret Borsası eski Yönetim Kurulu Başkanı Berran Balçık'ta vurgun iddialarını dillendirmişlerdi.

PAMUK ÜRETİCİSİ ARAZİSİNİ İŞLETEMEZKEN...
Pamuk üreticileri bilgi ve birikimleri olmasına hatta alet, ekipman mevcudiyetlerine rağmen arazilerini işletemezken, bazı çırçır fabrikası işletmesi sahiplerinin sürekli arazi icarlıyor olması dikkat çekiyor. Pamuk üreticisinin zarar ettiği bir ortamda fabrikatörlerin üretime yönelik adımlar atıyor olmaları kafa karıştırıyor. Çiftçi kesimi, "Üretici zarar ediyorsa, çırçırcının icarladığı araziden kâr ediyor olması prim sistemindeki çarpıklığı gözler önüne seriyor." diyerek tepki gösteriyor. 

NEDEN ÇIRÇIR FABRİKASI AÇILIYOR?
Bu gelişmelerin ışığında pamuk üreticisi zarar ederken, garipsenecek şekilde Söke'de çırçır fabrikası açılması dikkatlerden kaçmıyor. 
Çırçır fabrikası açmak isteyenlerin sahibi oldukları değerli tarım arazilerini bile gözden çıkarmaları ise işin ayrı boyutu. Bazı çiftçilerin de verimli tarım arazilerini gözden çıkararak fabrikalaşmaya yönelmeleri, prim sisteminden faydalanmaya yönelik atılmış adımlar 
olarak değerlendiriliyor.

PRİM SİSTEMİNDE FATURA ZORUNLULUĞU ŞARTI!
Prim sisteminden faydalanabilmek için fatura kesme zorunluluğu var ve pamuk üreticisinin böyle bir imkanı yok. Ancak buna rağmen çırçır fabrikası işletmesi sahiplerinin faturalandırma imkanları olduğu için prim sisteminden haksız kazanç sağlama durumları göz önünde bulunduruluyor. Söke Ovası'nda yaşanan bu betonlaşmanın sebebinin de prim sisteminden elde edilen haksız kazanca parelel arttığı tahmin ediliyor. 

VALİLİK NEDEN SESSİZ KALDI?
Söke Ovası'nda yaşanan betonlaşmaya Aydın Valiliği'nin sessiz kalması hatta göz yummasına da anlam verilemezken, bazı duyumlar ve iddialar Aydın Valisi Erol Ayyıldız'ın da siyasi ricalar nedeniyle bu şekilde davrandığı yönünde. Hatta yaşanan bir olay bu yöndeki şüpheleri arttırıyor. 

VALİ'NİN YAKLAŞIMI ELEŞTİRİLİLİYOR...
Hükümet valisi olma özelliğinden çok AKP valisi görüntüsü çizen Vali Ayyıldız'ın, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Özlem Çerçioğlu'na yönelik siyasi ve politik yaklaşımları biliniyor ve AKP valisi sıfatını almasındaki en büyük etken bu özelliği olarak gösteriliyor. Bu sıfatı alırken siyaset adamı görüntüsü sergilemekten çekinmeyen Ayyıldız'ın, Söke Ovasının betonlaşmasına karşı direnen Söke TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer'e yaklaşımı da farklı olmamıştı. Özer'in betonlaşma konusunda Vali Ayyıldız ile karşı karşıya geldiği de biliniyor. Valilik Makamı'nda bir araya gelen ikili arasında geçtiğimiz yıllarda yaşanan bir olay kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına sebebiyet vermişti. Vali Ayyıldız'ı makamında ziyaret ederek sıkıntıları dile getirmeye çalıştığı bir anda üzücü bir olay yaşandığını belirten Özer, "Vali Bey'in bu konuları kurcalamamam yönündeki uyarılarını bir türlü anlamak istemem üzerine şiddetli bir şekilde masaya el içiyle vurarak beni susturdu." demişti.

BERTAN BALÇIK'TA GELİŞMELERDEN HABERDARDI!
Vali Ayyıldız'ın bu davranışıyla ilgili olarak, Söke Ticaret Borsası eski Başkanı Bertan Balçık'ın da bilgi sahibi olduğu hata bu davranışın yanlışlığını Söke basınıyla paylaştığı hafızalarda sıcaklığını koruyor.

KEREM AL, AYYILDIZ GİBİ DAVRANMAMIŞTI...
Ayyıldız'dan önceki Aydın Valisi Kerem Al, Söke Ovası'nın betonlaşmasına sebebiyet verecek girişimlere müdahale etmiş hatta siyasi baskılara bir süre direnmişti. Söke'den ziyaretine giden ve çırçır fabrikalarına ruhsat verilmesi için talepte bulunan AKP Söke eski İlçe Başkanı Abdullah Yeniusta ve beraberindeki heyetle hararetli bir görüşme yaptığı da biliniyor. Yasalar nezdinde hareket etmekte kararlı olan ve kanun maddelerinin dışına çıkmamakta ısrarcı olan Kerem Al, AKP'li çırçır fabrikası işletmesi sahiplerinin artan baskıları sonucu Aydın'da zor günler geçirmişti. 

HAKSIZ KAZANÇ 22 MİLYON MU?
"Devlet pamuk üreticisine kiloda 65 kuruş destek veriyor. Dönümünde 700 kilo pamuk üretimi yapıldığı tespit edilen ovada bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle dönümde 350-400 kilo ancak pamuk elde edilebildi. Buna rağmen tarladaki pamuğu alan bazı çırçır fabrikaları 700 kilo üzerinden destekleme primini faturalandırarak haksız kazanç elde ediyorlar. Söke Ovası’nda bu yıl bizim yaptığımız hesaplar dahilinde 40 milyon kilo pamuk üretimi yapılmış gibi faturalandırılarak 22 milyon TL haksız kazanç birilerinin cebine girmiştir. Bu kişiler devleti yaptıkları büyük vurgunla büyük zarara uğratmışlardır"

ÇIRÇIR FABRİKALARI SIKINTIDA...
Bilindiği gibi; Söke’de çırçır fabrikalarına yönelik açılan soruşturma, belgelerini teslim etmeyen işletmelerin Cumhuriyet Başsavcılığınca bilgisayarlarına el konulmasıyla genişliyor.
Soruşturma kapsamında bulunan 30 fabrikanın 23 tanesinin kantar tartım fişi ve bazı belgeleri teslim etmemesi sonucu operasyon yapıldı.
Gündeme bomba gibi düşen prim vurgunu iddialarına yönelik soruşturmayı genişleten Söke Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde görevli polisler 2015 pamuk üretim sezonuyla ilgili olarak kantar tartım fişlerini teslim etmeyen 23 çırçır fabrikasına operasyon düzenledi. Yapılan operasyon başta Söke olmak üzere Aydın gündemine bomba gibi düşerken soruşturmanın daha da genişleyeceği bilgisine ulaşıldı.
22 Ocak 2016’da başlatılan soruşturma neticesinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde ki görevli polisler Söke’de faaliyet gösteren 30 adet çırçır fabrikalarından çeşitli belgeleri teslim etmelerini istemişti. 2010-2011 yıllarına ait icmal dökümanları ve müstahsil makbuzlarını istemişti.
Son olarak 30 Nisan günü soruşturmayı genişleten Söke Cumhuriyet Başsavcılığı, 2015 yılında üretilen pamuklardan, satın almış oldukları pamuk miktarlarını gösterir kantar tartım fişleriyle o sene dahilinde çırçır fabrikalarının işlemiş oldukları kütlü pamuk, ürettikle, sattıkları ve depolarındaki lif ve çekirdek miktarlarına ilişkin bilgi ve belgelerinin teslim edilmesini talep etmişti. 
İstenilen bilgi ve evrakları sadece 7 fabrikanın teslim edebilmesi soruşturmaya farklı bir boyut kazandırdı. 23 adet fabrikanın evrakları teslim etmemesi üzerine operasyon düzenleyen Söke Emniyet Müdürlüğüne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, evrakları teslim etmeyen fabrikaların bilgisayarlarına el koydu. Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilen bilgisayarların uzman ekipler tarafından geçmişe dönük incelemeye alınacağı öğrenilirken yapılan operasyonun daha da büyüyeceği konuşuluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.