AKP VE MHP PARMAK BOYASI TEKLİFİNİ REDDETTİ

AKP VE MHP PARMAK BOYASI TEKLİFİNİ REDDETTİ

CHP’nin seçimlerde yeniden parmak boyası uygulamasının getirilmesi için verdiği kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül tarafından Eylül 2021 tarihinde verilen kanun teklifinin bir yıldan fazladır komisyonda bekletilerek görüşülmemesinin ardından, teklif Genel Kurulda doğrudan görüşülmeye alındı. Genel Kurulda kanun teklifiyle ilgili konuşma yapan CHP’li Bülbül, seçim güvenliğine dikkat çekerek seçimlerde şaibelerin olmaması için Adrese Kayıt Sistemi esas alınarak yapılan seçmen kütüklerine ek olarak parmak boyasının gerekli olduğunu söyledi.

Parmak boyasının kaldırıldığı dönemleri hatırlatan Bülbül, şöyle konuştu:

"YSK 2009 yılında, o dönemde seçmen sayısını 48 milyon 265 bin 644 kişi olarak açıkladı ama 2007 yılında ise seçmen sayısı 42 milyon 600 bindi yani Adrese Kayıt Sistemi esas alındı, bir yılda seçmen sayısı 6 milyon kişi arttı, sonra parmak boyası uygulamasından vazgeçildi. Arkasından 2010 referandumu geldi yani o FETÖ terör örgütünün tüm yargıyı ele geçirdiği, devleti ele geçirdiği referandum. O tarihte özellikle AKP’liler çok iyi bilir, bir dönem ağzınızdan düşmezdi, 'Mezardakileri bile kaldırarak referandumda 'evet' oyu kullandırmak lazım' diyen bir terör örgütü lideri vardı. 2011 seçimlerinde 1 kişiye 2 farklı soyadı ve cinsiyette seçmen kâğıdı gönderildi. 2017 referandumunda referandumdan bir ay önce hayatını kaybeden vatandaşa oy kullandırıldı. 2019 yerel seçimlerinde 1 daireye 108 seçmen kaydedilmişti. Şimdi bir de önümüzdeki seçimlerle ilgili önemli bir nokta çıktı, 'evdeki yabancı' konusu var.

SOYLU’YA BAĞLI OLAN İŞ GÜVENLİ OLMAZ

'Evdeki yabancı' ne? 'Evdeki yabancıyla' ilgili olarak binlerce şikâyet var. Vatandaşlar çıkıyor, e-devlete giriyor, 'Acaba benim evimde bir yabancı var mı, bir seçmen var mı?' diye araştırma yapıyor; binlerce şikâyet var. Bu Adres Kayıt Sistemi'ni kim yapıyor? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü. Kime bağlı? İçişleri Bakanlığı denilen, suç işleri bakanı olan Süleyman Soylu'ya bağlı. Süleyman Soylu'ya bağlı olan bir işi güvenli bir iş olarak kabul edebilir miyiz? İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün yapacağı işler şaibelidir arkadaşlar, güvenli değildir.”

SOYLU’YU BAKAN OLARAK TANIMIYORUZ

“İçişleri Bakanlığı önünde basın açıklaması yapan benim gibi 36 milletvekiline 'eşkıya grubu' diyen bir kişiyi biz bakan olarak bile tanımayız ve tanımıyoruz. Böyle saçmalık olabilir mi arkadaşlar? Biz eşkıya grubu muyuz? Buradan TBMM Başkanı'na söylemek istiyorum, 36 milletvekilini 'eşkıya grubu' olarak tanımlayan bakan hakkında tek bir lafınız yok, yazıklar olsun."

"PARMAK BOYASINDAN KAÇIYORSUNUZ"

Seçmelerin de parmak boyası istediğini belirten Bülbül, “Seçmenlerin yüzde 75'i seçimlerde parmak boyası uygulamasını istiyor. İlginç olan bir şey var, AKP'ye oy vermiş seçmenlerin de yüzde 66'sı istiyor arkadaşlar. Neden kaçıyorsunuz? Parmak boyasından kaçıyorsunuz. Bir kişi bir yerde oy kullanıyor, gidiyor, başka yerde oy kullanıyor. Hani seçimlerde hile yoktu, seçimlerde yanlış yoktu? Buyurun bu kanuna 'evet' deyin. Birlikte, hep birlikte, Meclis'teki bütün partilerle beraber parmak boyasını getirelim. Seçim güvenliği açısından en önemli bu yasa teklifini ortaya koyalım" diye konuştu.

CHP’li Bülbül’ün 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda değişiklik yapılarak parmak boyasının yeniden uygulanması teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.