AKBÜK'TE ARTIK YABANCI İSİMLİ TABELAYA İZİN YOK!
AKBÜK'TE ARTIK YABANCI İSİMLİ TABELAYA İZİN YOK!
Gerçek Gazetesi YILMAZ ÖLMEZ
Akbük Beldesi'nde 2009 yılının Kasım ayında gerçekleşen belediye meclis toplantısında 2010 yılından itibaren yeni kurulacak işletmelere yabancı isim verilmemesi yönünde karar alınmıştı. Belediye meclisinden oy birliğiyle kabul gören ve belde esnafı tarafından da benimsenen kararın yeni yılla birlikte uygulamaya konulduğu öğrenildi. Akbük Belediye Başkanı Mehmet Erçin Sandalcı, Akbük esnafı ve halkının da büyük destek verdiği bu uygulamada başarılı olacaklarına inandığını söyledi. Sandalcı, İş yerlerinde Türkçe isim kullanılmaması kararını Kasım meclisimizde oy birliğiyle almıştık. Beldemizin turizm beldesi olması hasebiyle yabancı vatandaşlar beldemizde kalmaktalar. Bu nedenle de bir takım iş yerlerimiz yabancı isimleri tercih etmektedirler. Fakat biz buna karşıyız. Türkiye'de yaşıyorsak, iş yerlerimiz de Türkçe isim kullanmak zorundadırlar. Belediye meclisimiz 2010 yılından itibaren Akbük'te açılacak olan yeni iş yerlerine yabancı isim verilmemesi yönünde karar alırken, bu kararımızı Ticaret Odasına da yazıyla ilettik. Sadece yabancı şirketler, ya da iş yerleri değil, uygulama tüm Akbük'te faaliyet gösteren işletmeleri kapsıyor. Akbük'te kurulacak iş yerlerinin ismi artık Türkçe isim olacak.Ulusal kimliğimiz ve Milli birlik ve bütünlüğümüz açısından da çok önemli bir etkendir. Yeni iş yerlerinin Türkçe olmasına hiç kimse karşı değil. Akbük Belediyesi olarak bu konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz dedi.
DİDİM BELEDİYESİ'NİN İNGİLİZCE MAKBUZ UYGULAMASI TEPKİ GÖRMÜŞTÜ
Akbük beldesinde işletmelere artık yabancı isim kullanma izni verilmeyecek. Bu karar da belde halkı tarafından büyük destek gördü. Anımsanacağı gibi Didim Belediyesi ilçede yaşayan yabancılara kolaylık sağlamak için su sayaç makbuzlarını İngilizce olarak düzenlemiş, bu uygulamaya da tepkiler gecikmemişti. Başta Türk Dil Kurumu olmak üzere ülkenin dört bir yanından gelen tepkileri dikkate alan Didim Belediyesi'de ingilizce makbuz uygulamasına son vermişti. İngilizlere kolaylık sağlanması adına bu kararı aldıklarını açıklayan Didim Belediyesi, uygulamaya son verirken, yeni uygulamasıyla da dikkat çekmişti. Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Biz ilçemizde yaşayan yabancılara kolaylık sağlama adına bu uygulamayı hayata geçirmiştik. Uygulama tepki çekince bizde son verdik. Fakat daha sonra ilçemizde yaşayan İngilizlerin Türkçe öğrenmeleri için ücretsiz Türkçe kursu açtık. Bu kursta büyük ilgi görmüştü. Fakat ilçemizde yaşayan yabancıların çocukları Türk okullarında eğitim-öğretim gördükleri için aynı dili kullanmaya başladık dedi.
Su sayaç makbuzlarını İngilizce olarak düzenlenyen ve gelen tepkiler karşısında geri adım atan Didim Belediyesi, Akbük Belediyesi'nin yeni yılda uygulamaya koyduğu Türkçe isimli tabela zorunluluğunu 1.5 yıl önce belediye meclisi kararıyla hayata geçirmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.