Afet ve acil durumlara karşı hazırlıklar gözden geçirildi

Afet ve acil durumlara karşı hazırlıklar gözden geçirildi

Afet ve acil durumlara karşı hazırlıklar gözden geçirildi


█ Gerçek Gazetesi
Aydın İl Afet ve Acil Yardım Planında Ulaşım Hizmetleri Bilgilendirme Toplantısı"nda Aydın"ın afet ve acil durumlara karşı hazırlıkları gözden geçirildi.
Aydın İl Afet ve Acil Yardım Planında Ulaşım Hizmetleri Bilgilendirme Toplantısı, Aydın İl Özel İdaresi İl Genel Meclis toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantıya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Coşkun, Aydın İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Sarıoğlu, Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Özay Özhan, İşletme Müdürü Feddah Demir ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı
Toplantının açılışında konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Coşkun, Afetler Yasası kapsamında oluşturulması gereken hizmet çalışmalarından bir tanesi olan ulaşım hizmetleri konusunun önemine işaret etti. Ulaşım hizmetlerinde görev alan kurum ve görevlilerle hazırlıkları gözden geçirmek için toplantının düzenlendiğini belirten Coşkun;
“Aydın ilimiz birinci derece deprem bölgesi, ani bir depremle her zaman karşı karşıyayız. Hala daha depremlerin önceden tahmin edilmesi mümkün değil. Burada bize düşen her an deprem olabilecekmiş gibi hazırlıklı olmamız gerekir. Afetler sadece depremler değil, heyelanlar var, su baskınları var. Biz bunların hepsine hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Tabi ki başımıza böyle bir afetin geldiği açısından baktığımızda sıkıntılarıyla, boyutlarıyla, acılarıyla değerlendirdiğimizde en etkilisi deprem olmaktadır” dedi.
Hazırlıkların en önemli aşamasının depreme karşı hazırlıkları teşkil etmek olduğuna işaret edem Coşkun, “Konsepte geçmiş yıllara göre şöyle bir değişiklik var. Geçmiş yıllarda Kriz Yönetimi yani afet olduktan sonra ne yapacağız? Buna hazırlanmaya çalışmalıyız. Bugün itibariyle esasen afet öncesi hazırlıklar daha fazla önem taşımaktadır. Çünkü afetlerin riskini azaltmak gerekir. Kriz Yönetimi yine gerekiyor. Afet ve acil durumlar aşamasında iyi, planlı ve koordineli bir yönetim tabi ki gerekiyor. Afet öncesinde de afetlere hazırlanarak riskleri en aza indirmemiz gerekir. Bununda bir parçası eğitim, bilinçli olmak hazırlıklı olmak en önemli parçalarını oluşturmaktadır. Bizler burada eğitim veriyoruz, çeşitli vasıtalarla toplumumuzu ve sizleri afet öncesinde her hangi bir afete karşı hazırlamaya çalışıyoruz. Sizleri buraya toplamamızın amacı, yarın her hangi bir afet olması durumunda ulaşım hizmet grubunda olmanızı hatırlatarak, bilinçli bir şekilde hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Umarım bir afetle karşılaşmayız, ama her an afet olacakmış gibi de daima hazırlıklı olmaya çalışacağız” diye konuştu.
Dört ana başlık altında hazırlanan “Aydın Afet ve Acil Yardım Planı” hakkında bir sunum yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli Tahir Uzun da, “Bu plan, 7269 sayılı kanunun 4. maddesi gereğince hazırlanan "Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik" gereği hazırlanmıştır. Amaç: Devletin tüm güç ve kaynaklarını afetten önce planlayarak, afetin meydana gelmesi halinde Devlet güçlerinin afet bölgesine en hızlı bir şekilde ulaşması ile afetzede vatandaşlara en etkin ilk ve acil yardım yapılmasını sağlamak için, acil yardım teşkilatlarının kuruluş ve görevlerini belirlemektir. İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü; İl Kurtarma ve Yardım Komitesinin sekretarya işlerini yürütür. 24 saat esasına göre çalışır ve olası bir afet durumunda İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi olarak görev yapar. Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz de 11"i çeşitli branşlarda mühendis ve 24"ü arama-kurtarma teknisyeni olmak üzere 53 personel çalışmaktadır. Ayrıca ilimiz genelindeki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan çeşitli branşlarda 332 mühendis ve 55 tekniker olası bir afet durumunda görevlendirilmek üzere Afet ve Acil Yardım Planı"na dahil edilmiştir. Bunun dışında planlamaya dahil edilmiş kamu kurum ve kuruluşlarında ait 156 iş makinesi, ambulans, insan ve yük taşıyıcı özelliğindeki araca ait bilgiler de Aydın Afet ve Acil Yardım Planında bulunmaktadır. Acil Yardım Hizmet Grupları; Afet mahalline ve afet mahallinde ulaşımın en kısa zamanda sağlanmasının gerektirdiği tertip ve düzenleri alır, aldırır ve afet hizmetlerinde kullanılacak araçlara geçiş üstünlüğü sağlar. Hizmet gruplarının ihtiyacı olan taşıt ve iş makinelerinin tespit, tedarik ve tahsis işlemlerini düzenler. Afet şartları altında ilin ulaştırma tesis ve araçlarının durumlarını tespit ederek çalışmalarının devamı için gerekli tertip ve tedbirleri alır, akaryakıt ihtiyacının giderilmesini sağlar. Deniz ve hava limanları ile demiryollarında seyrüsefer, tahmil ve tahliye ile ilgili özel tedbirleri alır” şeklinde konuştu.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli Tahir Uzun"un sunumundan sonra toplantı, katılımcıların soru-cevap bölümü ile sona erdi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.